Varianta definitie 1: PRĂVĂLi, pravalesc, verb IV.
1. Reflexiv si tranz.
A (se) inclina, a (se) apleca intr-o parte; a (se) rasturna, a (se) rostogoli; a cadea sau a face sa cada, a (se) arunca in adancime, a (se) prabusi, a (se) tranti. ♦ Reflexiv A fugi in goana mare, a se napusti la vale; a se repezi spre ceva, a tabari, a da buzna. ♦ Reflexiv (Despre ape) A curge cu repeziciune, cazand de la inaltime; a se revarsa, a se intinde. ♦ Reflexiv Figurativ A se intinde, a se raspandi, a se imprastia. ♦ Tranzitiv A arunca; a azvarli.
2. Reflexiv (Despre vant, furtuna, ploaie etcetera) A se dezlantui cu putere, a se porni cu violenta.
3. Tranzitiv si reflexiv A (se) surpa, a (se) narui, a (se) darama, a (se) prabusi. – Din bulgara Provalja, scr. Provaliti.
Varianta definitie 2: PRĂVĂLi verb
1. verifica cuvantul: darama.
2. verifica cuvantul: prabusi.
3. verifica cuvantul: cadea.
4. verifica cuvantul: rostogoli.
5. a (se) rostogoli, (popular) a (se) prapastui, (regional) a (se) prastavali. (Bolovanii se - la vale.)
6. verifica cuvantul: dobori.
7. a cadea, a se prabusi. (Apa se - de la inaltime, formand o cascada.)
8. verifica cuvantul: povarni.
Varianta definitie 4: Pravali verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural pravalesc, imperfect 3 singular pravalea; conjunctie: prezent 3 singular si plural pravaleasca
Varianta definitie 5: A PRĂVĂLi -esc tranzitiv 1) A face sa se pravaleasca. 2) (obiecte sau fiinte, aflate in pozitie verticala) A culca la pamant; a dobori. /<bulg. provalja se, sb. provaliti
Varianta definitie 6: A SE PRĂVĂLi ma -esc intranzitiv 1) A cadea de la inaltime. 2) A-si pierde pozitia verticala (rasturnandu-se jos); a inceta de a mai sta drept; a cadea; a pica; a se rasturna. 3) (despre ape) A curge cu repeziciune de pe un loc abrupt (formand o cascada); a se prabusi. /<bulg. provalja se, sb. provaliti
Varianta definitie 7: Pravali (pravalesc, pravalit), verb –
1. A se rostogoli, a se invirti. –
2. A dobori, a pune jos. – Varianta spravali.
Sl. provaliti (Miklosich, Slaw.
Elem., 40; Cihac, II, 443; Conev 38). – Derivat praval, substantiv neutru (ripa, coasta; girla; suvoi); pravalac, substantiv neutru (coasta, panta); pravalatec (var. pravalatic), adjectiv (abrupt); pravalis, substantiv neutru (povirnis, panta); pravaluc, substantiv neutru (versant).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 9 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.