DexDefinitie.com

Definitie Punte - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: PÚnte, punti, substantiv feminin
1. Pod ingust (format adesea dintr-o scandura sau dintr-o barna) asezat peste un sant, peste o rapa sau peste o apa, care poate fi trecut numai cu piciorul. ♢ Expresie Punte de scapare = mijloc de a trece peste o dificultate, de a iesi dintr-un impas.
A se face (sau a se pune) luntre si punte verifica cuvantul: luntre. ♦ Scandura groasa sau panou ingust asezat pe o schela, pe care circula muncitorii cand lucreaza la inaltime. ♢ Punte de comunicatie = placa metalica rabatabila folosita ca legatura intre doua vagoane de cale ferata. ♦ Pod suspendat sau mobil care leaga vasele de chei. ♦ Pod suspendat sau mobil la o cetate sau la un castel medieval.
2. Planseu metalic sau de lemn, orizontal, care inchide corpul unei nave la partea superioara sau care compartimenteaza nava pe nivele.
3. Dispozitiv de masura a unor marimi electrice format din patru elemente, o sursa de energie si un instrument de masura.
4. Pluta in care se introduce fitilul candelei.
5. (Chim.; sintagma) Punte de hidrogen = legatura de hidrogen. – Limba Latina Pons, -ntis.
Varianta definitie 2: PÚnte substantiv verifica cuvantul: chinga, coarda, cordar, parleaz, pod, posada, schimbatoare, stinghie.
Varianta definitie 3: PÚnte substantiv
1. (MAR.) coverta, (invechit) pod. (Marinarii pe -!)
2. verifica cuvantul: pluta.
3. verifica cuvantul: chinga. *
4. vama. (- reprezinta banii pe care mortul i-ar plati pentru a trece in alta lume.)
5. punte de hidrogen verifica cuvantul: legatura de hidrogen.
Varianta definitie 4: Punte substantiv feminin, g.-d. art. puntii; plural punti
Varianta definitie 5: PÚnte -ti f. 1) Pod ingust care poate fi trecut numai pe jos. ♢ - de scapare mijloc de iesire dintr-o situatie grea. - de trecere mijloc cu ajutorul caruia se face legatura intre doua parti diferite. A se face (sau A se pune) Luntre si - verifica cuvantul: Luntre. 2) Scandura lata fixata pe o schela si folosita pentru efectuarea lucrarilor de constructie la inaltime. 3) Planseu orizontal fixat intre etajele unei corabii sau ale unui vapor. - superioara. - de promenada. ♢ - de comanda punte asezata transversal de la un bord la altul, pe care sunt instalate aparatele de navigatie. 4) Pod mobil care face legatura intre nave si chei. 5) Placa ingusta de metal, prevazuta cu o gaura in care se introduce fitilul candelei. 6) Aparat pentru masurarea unor marimi electrice. /<lat. pons, -ntis
Varianta definitie 6: Punte (punti), substantiv feminin –
1. Pod ingust. –
2. Pluta de candela. –
3. Platforma unei mori de apa. –
4. Platforma unei ambarcatii. –
5. Traversa care sustine cele doua brate ale ferastraului de mina. –
6. În mitologia populara ultima vama a mortilor, situata pe un pod deasupra iadului, in care cad sufletele pacatosilor. – Mr. punte, megl. punti.
Limba Latina pǒntem (Puscariu 1402; Candrea-Dens., 1474; REW 6649), conform vegl. puant, limba italiana, port. ponte, prov., franceza, cat. pont, sp. puente.
S-a specializat pentru a desemna podurile care servesc numai pietonilor formate in general doar dintr-un trunchi de copac care uneste cele doua maluri ale unui riu sau ale unei prapastii; trecatorile pentru carute se numesc pod. – Derivat puntas substantiv masculin (invechit, timplar constructor de punti).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.