Varianta definitie 1: PÂNDi, pandesc, verb IV.
1. Tranzitiv si instranzitiv A observa, a urmari cu atentie pe ascuns sau dintr-un loc ascuns (cu scopul de a prinde, de a ataca, de a afla, de a surprinde etcetera pe cineva sau ceva); a spiona, a urmari. ♢ Expresie A pandi cu urechea = a asculta cu atentie, a trage cu urechea.
2. Tranzitiv A urmari cu nerabdare un moment favorabil, a astepta prilejul de a pune mana pe ceva, de a acapara, de a rapi.
3. Tranzitiv A studia sau a urmari gesturile, manifestarile si actiunile cuiva pentru a-i ghici gandurile, intentiile.
4. Tranzitiv si instranzitiv A astepta (cu nerabdare, cu atentia incordata). ♢ Expresie (Tranzitiv; cuvant invechit si reg.) A pandi vreme (cu prilej) = a astepta ocazia potrivita. – Din limba slava (veche) Ponditi.
Varianta definitie 3: PÂNDi verb
1. verifica cuvantul: spiona.
2. (prin Banat) a astaura. (L-a - la iesirea din tura.) *
3. a jitari, a pandari. (- la o pepenarie.)
4. a ameninta, (figurativ) a paste. (Îl - o mare primejdie.)
Varianta definitie 4: Pandi verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural pandesc, imperfect 3 singular pandea; conjunctie: prezent 3 singular si plural pandeasca
Varianta definitie 5: A PÂNDi -esc tranzitiv 1) (despre fiinte) A urmari pe ascuns (pentru a prinde, a ataca, a ghici gandurile etcetera). 2) A astepta stand ascuns (pentru a captura, a surprinde etcetera). 3) (momente, ocazii potrivite) A astepta cu rabdare. /<sl. ponditi
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.