DexDefinitie.com

Definitie Pârli - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: PÂRLi, parlesc, verb IV.
1. Tranzitiv si reflexiv A (se) arde usor la suprafata. ♢ Expresie (Tranzitiv) A o parli la (sau de) fuga = a fugi repede.
2. Tranzitiv A trece prin flacari un porc taiat, o pasare taiata pentru a-i indeparta complet perii, puful sau penele.
3. Tranzitiv si reflexiv A (se) innegri (din cauza actiunii soarelui); a (se) bronza.
4. Tranzitiv si reflexiv A (se) ofili, a (se) vesteji, a (se) usca.
5. Tranzitiv si reflexiv Figurativ A (se) pacali, a (se) insela. – Din bulgara Parlja, scr. Prljiti.
Varianta definitie 2: PÂrli verb verifica cuvantul: ademeni, amagi, incanta, insela, minti, momi, pacali, prosti, purta, trisa.
Varianta definitie 3: PÂRLi verb
1. (popular) a parpali, (Mold. si Bucovina) a ciupeli, (Transilvania si Maram.) a parjoli. (A - porcul, dupa taiere.)
2. verifica cuvantul: bronza.
Varianta definitie 4: Parli verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural parlesc, imperfect 3 singular parlea; conjunctie: prezent 3 singular si plural parleasca
Varianta definitie 5: A PÂRLi -esc
1. tranzitiv A face sa se parleasca. ♢ A o - (sau pati) a nimeri intr-o situatie neplacuta; a da peste belea. A o - la (sau de) fuga a incepe sa fuga repede; a o lua iute din loc; a o zbughi.
2. intranzitiv (despre surse de caldura) A emana radiatii fierbinti, raspandind caldura foarte mare; a parjoli; a frige; a dogori; a pali; a arde. Soarele -este. /<bulg. parlja, sb. prljiti
Varianta definitie 6: A SE PÂRLi ma -esc intranzitiv 1) A se arde usor la suprafata. 2) (despre persoane si despre corpul lor) A deveni negru (sub actiunea razelor solare); a se innegri; a se bronza. 3) (despre plante) A-si pierde putin seva (de caldura, de frig); a se usca putin. 4) figurat A suferi un esec; a ramane pagubas; a se arde; a se frige. ♢ Cine se pripeste, se -este cine se grabeste, pierde. /<bulg. parlja, sb. prljiti
Varianta definitie 7: Parli (parlesc, parlit), verb –
1. A parjoli, a arde usor. –
2. A se bronza, a se innegri. –
3. A insela, a amagi. –
4. A da nota proasta unui elev. –
5. (Refl.) A pierde, a face o afacere proasta. – Megl. parles, parliri.
Sb. prljiti, bulgara oparljam (Miklosich, Slaw.
Elem., 40; Cihac, II, 243), conform ceh. prliti, si para, pirjoli. – Derivat pirlaci, substantiv masculin (escroc, sarlatan), pe care Philippide, II, 729, il leaga gresit de limba albaneza përlaj „a fura”; pirlacie, substantiv feminin (Mold., pungasie); pirlea, substantiv masculin (nume care se evoca pentru a exprima ideea unei fugi la fel de rapide sau de precise ca pentru a scapa de un incendiu), conform focului, cu acelasi sens, cr. u porlu zemlju „in tara pirjolului = nu se stie unde”; Pirlea-Voda, substantiv masculin (porecla data domnitorului Alexandru Mavrocordat, in timpul caruia, in 1783, a fost un mare incendiu in Iasi); pirlit, adjectiv (pirlojit, ars; dezbracat, golan); pirlitura, substantiv feminin (pirjol; arsura); pirla, adjectiv (oaie cu lina incretita pe jumatate), probabil pentru ca lina se increteste cind incepe sa fie arsa.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "i"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.