Varianta definitie 1: PĂLĂRiE, palarii, substantiv feminin
1. Obiect folosit pentru acoperirea capului, format dintr-o calota de pasla, de paie, de panza etcetera (cu boruri). ♢ Expresie (Familiar) A lovi (sau a plezni) (pe cineva) in palarie = a spune cuiva o vorba intepatoare, a da cuiva o veste neasteptata si neplacuta.
2. P. anal.
Partea superioara, in forma de palarie (1), a unor ciuperci. ♦ Discul fiorii-soarelui, in care sunt infipte semintele. ♦ Abajur. ♦ Capacel de metal de la o lampa cu petrol, cu o deschizatura prin care iese fitilul.
3. Compus: (Botanica) palaria-sarpelui = ciuperca otravitoare cu palaria (2) rosie cu pete albe (Amanita muscaria): palaria-cucului = planta erbacee din familia geraniaceelor, cu flori rosii-brune sau violet-inchis, folosita ca planta medicinala (Geranium phaneum).
4. (Geol.; in sintagma) Palarie de fier = zona superficiala oxidata a unui zacamant metalifer. – Etimologie necunoscuta
Varianta definitie 5: PĂLĂRiE -i f. 1) Acoperamant pentru cap, format dintr-o calota cu boruri. - de paie. ♢ A pocni (sau a plesni) (pe cineva) drept in - a-i atinge punctul vulnerabil. 2) Parte componenta a unor obiecte sau a unor plante care are forma unui astfel de acoperamant (aflat pe un suport). -a ciupercii. ♢ -a-sarpelui ciuperca foarte otravitoare, avand partea superioara rosie cu pete albe; muscarita. - de fier portiune oxidata, aflata la suprafata unui zacamant de metal. [G.-D. Palariei] /Origine necunoscuta
Varianta definitie 6: Palarie (palarii), substantiv feminin – Obiect de imbracaminte cu boruri folosit pentru acoperirea capului.
Probabil din limba italiana cappelleria (P. Panaitescu, BL, XIII, 155).
Celelalte explicatii sint nesatisfacatoare: din rom. par (Tiktin); din limba greaca (veche) φαλαρίον (Diculescu, Elemente, 470); din limba latina pariolum › limba italiana paiuolo „ceaun” (Scriban). – Derivat palarier, substantiv masculin (persoana care confectioneaza, repara sau vinde palarii); palarierie, s.fr. (atelier de palarii).
Din rom. provine bulgara palarija (Capidan, Raporturile, 223; Bernard 34).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 9 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.