DexDefinitie.com

Definitie Păr - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: PĂR1, peri, substantiv masculin Pom din familia rozaceelor cu coroana piramidala, cu frunze ovale, cu flori mari, albe sau roz, cultivat pentru fructele lui comestibile (Pirus sativa). – Limba Latina Pirus.
Varianta definitie 2: PĂR2, peri, substantiv masculin
1. Totalitatea firelor subtiri de origine epidermica, cornoasa, care cresc pe pielea omului si mai ales pe a unor animale; spec. fiecare dintre firele de felul celor de mai sus sau (cu sens colectiv) totalitatea acestor fire, care acopera capul omului. ♢ În doi peri = A) loc. adjectiv (popular) carunt; prin extensiune care este intre doua varste; B) loc. adjectiv si adverb (care este) neprecizat, nedefinit bine, nehotarat, intre doua stari; prin extensiune indoielnic, confuz, echivoc, neclar; C) loc. adjectiv si adverb (regional) ametit de bautura; cherchelit. ♢ Locutiune adverb În par = cu toti de fata. ♢ Expresie Din (sau de-a) fir in (ori a) par = de la un capat la altul si cu lux de amanunte; in intregime, in amanunt.
Tras de par, se spune despre o concluzie fortata, la care ajunge cineva exagerand sau denaturand adevarul.
A se lua cu mainile de par sau a-si smulge parul din cap, se spune cand cineva este cuprins de disperare.
A se lua (sau a se prinde) de par cu cineva = a se certa foarte tare, a se incaiera cu cineva.
A atarna de un fir de par = a depinde de o nimica toata.
A se da dupa par = a se comporta dupa cum cere imprejurarea; a se acomoda.
N-am par in cap sau cat par in cap, ca parul din cap = in numar foarte mare; foarte mult.
Cat par in palma (sau pe broasca) = nimic; deloc.
Cand mi-o creste par in palma = niciodata.
A avea par pe limba = a fi prost; a fi lipsit de educatie, necioplit.
A i se ridica (sau a i se sui) (tot) parul (in cap sau in varful capului) sau a i se face (ori a i se ridica, etcetera) parul maciuca = a se inspaimanta, a se ingrozi, a-i fi foarte frica.
A despica (sau a taia) parul (sau firul de par) in patru (ori in sapte etcetera) = a cerceta ceva cu minutiozitate exagerata.
A-i scoate (cuiva) peri albi = a pricinui (cuiva) multe necazuri; a sacai, a agasa (pe cineva).
A-i iesi (cuiva) peri albi = a imbatrani din cauza prea multor necazuri.
A-i iesi (sau a-i trece) cuiva parul prin caciula = a face eforturi deosebite, trecand peste multe greutati; a ajunge la limita rabdarii. ♦ (Popular) Peri rai = numele unei boli de ochi, de obicei provocata de firele de gene mai lungi care irita globul ocular. ♦ (Fiecare dintre) firele chitinoase care acopera unele organe sau parti ale corpului insectelor. ♦ P. anal.
Firele scurte, iesire in afara, care acopera suprafata unei tesaturi, in special a unui covor.
2. Denumire generala data fibrelor naturale de origine animala; prin extensiune tesatura din aceste fibre.
3. P. anal.
Fiecare dintre filamentele (fine), de origine epidermica, existente pe anumite organe ale unor plante.
4. Arc in forma de spirala la ceas.
5. Compuse: parul-fetei = planta criptogama inrudita cu feriga, intrebuintata ca planta medicinala si ornamentala (Adianthum capillus- Veneris); parul-Maicii-Domnului = planta erbacee cu frunze mate, crestate adanc (Asplenium adianthum nigrum); parul-porcului = planta erbacee cu frunze lungi si cu spiculete (Equisetum telmateja).
6. Compus: (Astron.) Parul Berenicei = numele unei constelatii din emisfera boreala. – Limba Latina Pilus.
Varianta definitie 3: PĂR substantiv verifica cuvantul: matase, sparanghel.
Varianta definitie 4: PĂR substantiv (BOTANICA) parul-ciutei (Rhamnus cathartica) = verigar, salba-moale, (regional) crasici, crusan, gladis, patachina, porumbel, vonicer, lemn-canesc, lemn-raios, lemnul-cainelui, poama-cainelui, spin-alb, spinele-cerbului; parul-fetei (Adianthum capillus veneris) = (regional) buricul-Vinerei, buruiana-de-buba-neagra, parul-Maicii-Domnului, parul-orfanei, percica-fetei; parul-Maicii-Domnului (Asplenium adianthum nigrum) = (regional) parul-fetei, parul-Maicii-Preciste, parul-Sfintei-Marii.
Varianta definitie 5: Par (bot., anat.) substantiv masculin, plural peri
Varianta definitie 6: PĂR1 peri m.
Pom fructifer cu fructe mari, ovale, zemoase, de culoare galbena sau galbena-verzuie si rosiatica pe partea dinspre soare. /<lat. pirus
Varianta definitie 7: PĂR2 peri m. 1) (la animalele mamifere si la om) Fir cornos, subtire care creste pe corp. 2) (cu sens colectiv) Ansamblu al acestor fire. - ondulat. - mare. ♢ De-a fir a - (sau din - in -) foarte minutios. A se tine (sau a atarna, a sta) intr-un fir de - (sau de ata) a) a depinde de ceva foarte nesigur; b) a fi in pericol de moarte. A despica (sau a taia) -ul (sau firul de -) in patru (sau in sapte, in noua etcetera) a cerceta foarte amanuntit. A scoate (cuiva) peri albi (sau Suri) a cauza cuiva multe neplaceri. A i se face (sau a i se ridica) -ul maciuca a fi cuprins de un sentiment de groaza. A-i iesi -ul prin caciula a) a fi foarte sarac; b) a se satura de atata asteptare. Cand a creste (cuiva) - in palma (sau cand a face broasca -) nicicand. Cat - in palma defel; nimic. Tras de - fortat; cu de-a sila. În doi peri a) intr-un mod neclar; ambiguu; b) care este neclar; ambiguu. Peri rai boala de ochi provocata de firele de gene mai lungi, care irita globul ocular. -ul-porcului planta erbacee cu tulpina erecta, cu frunze marunte, asemanatoare cu solzii de peste, si cu sporangi in forma de spice terminale, care creste prin locuri umede. 3) Formatie chitinoasa filiforma de pe corpul insectelor. 4) la plural Firele retezate scurt de pe suprafata unei tesaturi (in special a unui covor). 5) la plural Firele care cresc pe frunzele sau tulpinile unor plante. 6) popular (la ceasuri) Arc subtire in forma de spirala. /<lat. pilus
Varianta definitie 8: Par (peri), substantiv masculin – Pom fructifer (Pirus communis). – Mr., megl. per.
Limba Latina pĭrus (Puscariu 1263; Candrea-Dens., 1326; REW 6525), conform limba italiana pero, logud. piru. – Derivat para, substantiv feminin (fructul parului), megl. pęra, istr. pęrę, probabil reproduce limba latina pῑrum (Puscariu 1264; REW 6524), conform vegl. paira, limba italiana, prov., cat., sp., port. pera, franceza poire; peret, substantiv neutru (gradina cu peri); perusca, substantiv feminin (Trans., cartof).
Varianta definitie 9: Par (peri), substantiv masculin –
1. Fir cornos de pe corpul omului si al animalelor. –
2. Par (1) de pe cap. –
3. Puf de pe plante sau fructe. –
4. Puf de pe tesaturi. –
5. (Trans.) Lina. –
6. (Moldova) Panaritiu, sugel. – Mr., megl., istr. per.
Limba Latina pĭlus (Puscariu 1262; Candrea-Dens., 1327; REW 6508), conform vegl. pail, limba italiana, sp. pelo, prov., cat. pel, franceza poil.
Cuvint de uz general (ALR, I, 8). – Derivat paros, adjectiv (cu puf, pufos); parosie, substantiv feminin (calitatea de paros); parui, verb (a se lua de par; a argasi); paruiala, substantiv feminin (depilare, ciomageala); paruit, substantiv neutru (actiunea de a parui); imparosa (var. imparosi), verb (a se acoperi de par); raspar, substantiv masculin (varietate de biban, Acerina Schraetser), numit asa din cauza aripioarei sale dorsale; in raspar, adverb (contra directiei parului), cu pref. ras-.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "r"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.