Varianta definitie 1: PẮsturĂ substantiv feminin Polen floral adunat si depozitat de albine in celulele fagurilor, care serveste ca hrana albinelor si puietului din stup. [Accentuat si: pastura] – Limba Latina Pastura.
Varianta definitie 2: PĂSTÚRĂ substantiv propolis. (- din fagurii de miere.)
Varianta definitie 4: PĂSTÚRĂ f.
Produs apicol provenit din prelucrarea polenului floral si depozitat in celulele fagurilor, servind drept hrana pentru puiet si albine. [G.-D. Pasturei; Acc. si Pastura] /<lat. pastura
Varianta definitie 6: Pastura (-ri), substantiv feminin – Partea din spate a catrintei.
Origine necunoscuta.
Derivat din pinzatura nu e posibila (Tiktin; Candrea), iar cea din limba latina expassus (Giuglea, RF, II, 56) este la fel de dificila.
Dupa Verifica cuvantul: Buescu, R. Études roum., III, 163-66, din limba latina *postūra ‹ post, formatie care pare dificila (-ūra se ataseaza de obicei la teme verbale).
Varianta definitie 7: Pắstura (-ri), substantiv feminin – Sediment, depunere de miere. – Varianta (Banat) prestura.
Origine indoielnica.
Dictionarele gloseaza foarte diferit acest cuvint: „laptisor alb cu care se hranesc larvele de albina” (Dame); „excremente de albine moarte de dizenterie” (Tiktin); „miere de calitate inferioara, care se culege din flori mai putin adecvate” (Scriban).
Aceste interpretari diferite au condus la explicatii diferite: din limba latina pastūra „aliment” (‹ pascĕre „a paste”) dupa P. Papahagi, Notite, 41; Pascu, I, 139; Scriban; (conform REW impotriva REW 6282); sau din limba latina *pestŭla, din pestis „pesta”, dupa Tiktin, Pascu, Sufixe, 57 si Pascu, Beiträge, 11 (dupa Philippide, II, 727, in legatura cu limba albaneza busturë).
Probabil e vorba de un der. din limba latina pistūra „macinis”, luat initial in sensul de „resturi, pleava de la macinis”.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 9 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.