DexDefinitie.com

Definitie Păzi - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: PĂZi, pazesc, verb IV.
1. Tranzitiv A fi insarcinat sau a-si propune sa supravegheze ca ceva sau cineva sa fie in siguranta, sa nu fuga, sa nu dispara etcetera; a strajui. ♢ Expresie (Familiar) Ce pazesti (aici)? = ce urmaresti? ce faci? cu ce-ti pierzi timpul?
2. Tranzitiv si reflexiv A (se) feri, a (se) apara (de o primejdie). ♢ Expresie (absol.) Doamne pazeste! = A) Doamne fereste! vai de mine!; B) nicidecum, cu nici un pret, deloc. ♦ (La imperativ, uneori cu suprimarea pronume refl; popular si familiar) Da-te la o parte! fereste-te! ♢ Expresie (Refl.) Sa te pazesti, Parleo! = baga de seama! tine-te bine! (Tranzitiv; familiar) A lua (pe cineva) la trei pazeste = a lua la zor, a mustra (pe cineva). (Familiar) A o lua la trei pazeste = a fugi.
3. Tranzitiv A avea grija, a se ocupa (de cineva sau ceva); a ingriji, a supraveghea. ♢ Expresie A-ti pazi gura (sau limba) = a tacea sau a vorbi cu prudenta, a nu spune ceea ce nu trebuie. ♦ (Popular) A intretine, a alimenta focul.
4. Tranzitiv (Înv. si reg.) A pandi, a urmari momentul potrivit, sosirea sau trecerea cuiva.
5. Tranzitiv (Înv. si popular) A respecta, a indeplini o porunca, un angajament etcetera ♢ Expresie A-si pazi treaba = a-si vedea de treaba; a fi prudent, rezervat.
A-si pazi calea (sau drumul) = a-si vedea de drum; a nu se lasa ispitit de alte interese.
A pazi drumul (sau drumurile) = a umbla haimana.
6. Tranzitiv (Înv.) A pastra, a mentine (in aceeasi stare); a intretine. [Imper. singular si: (familiar) pazea] – Din limba slava (veche) Paziti.
Varianta definitie 2: PĂZi verb verifica cuvantul: face, frecventa, gati, grabi, iscodi, iuti, indeplini, mentine, observa, onora, pastra, pandi, pregati, prepara, priveghea, respecta, spiona, tine, urmari, zori.
Varianta definitie 3: PĂZi verb
1. a strajui, a supraveghea, a veghea, (invechit si popular) a priveghea. (A - poarta cetatii.)
2. a supraveghea, (invechit si reg.) a griji, (regional) a pandi. (A - oile.)
3. verifica cuvantul: veghea.
4. verifica cuvantul: apara.
5. verifica cuvantul: feri.
6. a evita, a se feri, a ocoli, (invechit) a se indupleca. (Se - sa faca un anumit lucru.)
Varianta definitie 4: Pazi verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural pazesc, imperfect 3 singular pazea; conjunctie: prezent 3 singular si plural pazeasca; imper. 2 singular pazeste
Varianta definitie 5: A PĂZi -esc tranzitiv 1) (persoane, lucruri, bunuri materiale etcetera) A avea in paza; a lua sub ocrotire; a supraveghea; a veghea; a proteja; a ocroti; a apara. 2) rar (reguli, norme, legi etcetera) A traduce cu strictete in viata; a indeplini intocmai; a respecta. 3) inv. (persoane) A urmari pe ascuns. 4) (persoane, lucruri) A apara pe toate caile (punand la adapost); a feri. ♢ Pazea! fereste! da-te la o parte. De-ar sti omul ce-ar pati, dinainte s-ar pazi de-ar sti omul ce primejdie il asteapta, s-ar feri la timp de ea. - ca lumina ochilor (sau ca ochii din cap) a pastra cu multa grija, cu sfintenie (ca pe un lucru sfant). A lua la trei pazeste a dojeni aspru; a lua la trei parale. /<sl. paziti
Varianta definitie 6: Pazi (pazesc, pazit), verb –
1. A strajui, a observa. –
2. A face de garda. –
3. A proteja, a apara.
Mr. pazire, megl. pazǫs.
Sl. paziti „a urmari atent” (Miklosich, Slaw.
Elem., 35; Miklosich, Lexicon, 551; Tiktin), conform bulgara pazja „a alimenta”, slov. paziti „a avea grija”. – Derivat paza, substantiv feminin (garda; supraveghere; protectie); pazitor, substantiv masculin (paznic, gardian, straja); pazitura, substantiv feminin (Trans., aliment, mincare), pentru semantismul caruia conform bulgara; paznic, substantiv masculin (garda, straja). – Din rom. provine bulgara pazitor (Miklosich, Bulg., 130; Miklosich, Fremdw., 117).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "i"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.