Varianta definitie 1: Rade verb verifica cuvantul: reteza, taia.
Varianta definitie 2: Rade verb
1. a (se) barbieri. (Și-a - mustata.)
2. verifica cuvantul: razui.
3. verifica cuvantul: distruge.
Varianta definitie 3: Rade verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural rad, 1 plural radem, perf. substantiv 1 singular rasei, 1 plural raseram; conj. prezent 3 singular si plural rada; part. ras
Varianta definitie 4: A rade rad tranzitiv 1) (par, barba, mustati) A taia de la radacina, inlaturand complet (cu briciul sau cu masina de barbierit); a barbieri. 2) (persoane) A lipsi de par cu ajutorul briciului. ♢ - (pe cineva) fara sapun a critica foarte aspru. - o mama de bataie a bate zdravan. - o palma a da o palma (cu putere). 3) (animale sacrificate) A curata de elementele necomestibile (par, solzi, murdarie etcetera). 4) (unele straturi subtiri) A desparti de unde este prins (cu o unealta taioasa). 5) (legume) A curata de coaja. 6) A da prin razatoare; a razui. 7) figurat A face sa nu mai existe; a sterge (de pe fata pamantului); a distruge; a prapadi; a nimici. 8) fig. (persoane, de obicei la jocul de carti) A face sa piarda toti banii. 9) rar (despre pasari in zbor, proiectile lansate etc.) A atinge usor la suprafata (apa, pamantul). /<lat. radere
Varianta definitie 5: Rade interjectie – Afara, pleaca! Țig. rad-, imperativ rade (Graur 183; Juilland 172), favorizat de contaminarea cu a o rade „a fugi”.
Cuvint de argou.
Varianta definitie 6: Rade (rad, ras), verb –
1. A razui. –
2. A sterge, a indeparta un strat, a elimina. –
3. A se barbieri. –
4. A taia, a bara cu o linie. –
5. A smulge, a extirpa, a suprima. –
6. A despuia pe cineva de bani. –
7. A condamna pe cineva. –
8. A respinge, a trinti la un examen. –
9. (Cu pron o) A o sterge, a-si lua talpasita. –
10. (Refl.) A minti, a exagera. – Mr. (a)rad(ere).
Limba Latina radĕre (Puscariu 1422; REW 6987), conform prov. raire, verifica cuvantul: franceza rere, cat. raure, sp. raer.
Este dubletul lui radia, verb (a anula, a suprima), din franceza radier, conform radier, substantiv neutru (guma de sters), din limba germana Radier(gummi).
Conform: raz si der. sale.
Sensul 9, care s-a incercat sa fie explicat prin intermediul limba tiganeasca: (conform art. urmator), are un semantism normal, conform a o tunde, a o sterge.
Pentru semantismul sensului 10, conform barbier „frizer si mincinos”. – Conform: raz.
Derivat ras, adjectiv (sters, barbierit; adverb , a ras); rasatura, substantiv feminin (barbierit; razuire; razatura); neras, adjectiv (nebarbierit); rasura, substantiv feminin (razatura; rasatura de aluat si piine facuta cu ea; cocolosi de brinza care se formeaza in zer; dureri de nastere; cuvant invechit, contributie suplimentara din care se plateau slujbele publice, reprezenta in 1783 35 procente din impozitul de baza), poate direct din limba latina rasūra (Puscariu 1449; REW 7081), conform franceza rasure, sp. rasura; rasunoi, substantiv neutru (Banat, Trans., aluat ras de pe vas).
Rasura, substantiv feminin (maces, Rosa canina) trebuie sa fie cuvint identic cu cel anterior, dar nu din cauza mincarimii produse de fructul sau (Tiktin), ci poate pentru ca creste la marginea padurilor sau pe linga ziduri (dupa Scriban, din limba latina rǒsŭla „trandafir”).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.