Varianta definitie 1: Radical, -Ă, radicali, -e, adjectiv , substantiv masculin I. Adjectiv
1. De baza, fundamental, esential. ♦ (Adverbial) Din temelie, cu desavarsire, complet. ♦ (Despre tratamente, leacuri) Care vindeca in intregime, complet.
2. Care preconizeaza reforme adanci, actiuni hotaratoare; schimbari fundamentale. II. Substantiv masculin
1. (Matematica) Radacina. ♦ Simbolul matematic care exprima o extragere de radacina. ♢ (Mat.; in sintagmele) Axa radicala = locul geometric al punctelor din plan care au aceeasi putere fata de doua cercuri date, reprezentat printr-o dreapta perpendiculara pe linia care uneste centrele cercurilor.
Plan radical = locul geometric al punctelor din spatiu avand aceeasi putere fata de doua sfere date, reprezentat printr-un plan.
2. (Chim.) Grupare de atomi care ramane neschimbata intr-o reactie chimica si care se comporta ca un element unic.
3. (Lingv.) Radacina. – Din franceza Radical, limba germana Radikal.
Varianta definitie 2: Radical adjectiv , substantiv
1. adjectiv verifica cuvantul: esential.
2. adjectiv verifica cuvantul: drastic.
3. substantiv (MATEMATICA) radacina. (- al unui numar.)
4. substantiv (LINGV.) radacina. (- al unui cuvant.)
Varianta definitie 3: Radical adjectiv m., plural radicali; f. singular radicala, plural radicale
Varianta definitie 5: Radical1 adverb Din temelie; cu desavarsire; in intregime; complet. /<fr. radical, limba germana Radikal
Varianta definitie 6: Radical2 -a (-i, -e) 1) Care tine de esenta lucrurilor sau a fenomenelor; de baza; fundamental; esential. Deosebire -a. 3) si substantival (despre persoane sau despre ma-nifestarile lor) Care tine de radicalism; propriu radicalismului. 3) (despre tratamente, medicamente) Care vindeca complet. /<fr. radical, limba germana Radikal
Varianta definitie 7: Radical3 -a (-i, -e) (despre legume, spini etcetera) Care creste de la radacina. /<fr. radical, limba germana Radikal
Varianta definitie 8: Radical4 -i m. 1) mat.
Numar care, ridicat la o anumita putere, da numarul dat; radacina. 2) mat.
Simbol care indica operatia de extragere a radacinii. 3) chim.
Grup de atomi care se comporta in reactiile chimice ca un element unic, fara a se modifica. 4) lingv.
Parte a unui cuvant, dotata cu sens lexical, care este comuna tuturor cuvintelor din aceeasi familie; radacina. /<fr. radical, limba germana Radikal
Varianta definitie 9: Radical, -Ă adjectiv I.
1. Din temelie, complet; fundamental, de baza. ♦ (Despre tratamente, medicamente etcetera) Care vindeca complet.
2. Care preconizeaza, care propaga reforme mari, actiuni hotaratoare.
3. În termeni tehnici, in stil neologic. II.
1. Numar care, ridicat la o putere, da un alt numar. ♦ Simbol matematic (?), care arata operatia de extragere de radacina.
2. Grup atomic care ramane neschimbat intr-o reactie chimica si care, obisnuit, nu exista in stare libera.
3. (Lingv.) Element primitiv, ireductibil din punct de vedere morfologic, comun mai multor cuvinte care constituie o familie si care contine sensul lexical al cuvantului; radacina. [< franceza radical, limba italiana radicale, conform limba latina radicalis < radix – radacina].
Varianta definitie 10: Radical, -Ă I. adjectiv
1. din temelie, complet; fundamental, de baza; (adv.) radicalmente. ♢ (despre tratament, medicamente etcetera) care vindeca complet.
2. care preconizeaza reforme mari, actiuni hotaratoare. ♢ (despre oameni sau grupari politice; (si substantiv masculin) care preconizeaza o serie de reforme in activitatea sociala.
3. care cuprinde radacina cuvantului.
II. substantiv masculin
1. (matematica) numar care, ridicat la o putere, da numarul dat; radacina. ♢ simbol matematic care arata operatia de extragere de radacina. o axa -a = locul geometric al punctelor din plan care au aceeasi putere fata de doua cercuri date, reprezentat printr-o dreapta perpendiculara pe linia care uneste centrele cercurilor; plan - = locul geometric al punctelor din spatiu avand aceeasi putere fata de doua sfere date, reprezentat printr-un plan.
2. grup atomic care ramane neschimbat intr-o reactie chimica si care, in mod obisnuit, nu exista in stare libera.
3. (lingv.) element primitiv, ireductibil din punct de vedere morfologic, comun mai multor cuvinte care constituie o familie si contine sensul lexical al cuvantului; radacina. (< franceza radical, limba latina radicalis, limba germana Radikal)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "l"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.