Varianta definitie 1: Radio1- Element de compunere care indica referirea unei marimi, a unui aparat etcetera la radiatia electromagnetica si care serveste la formarea unor substantive. [Pronuntat: -di-o] – Din franceza Radio-.
Varianta definitie 2: Radio2, radiouri, adjectiv invar., substantiv neutru I. Adjectiv invar.
1. Referitor la radioreceptoare.
2. Referitor la emisiunile difuzate prin radio2 (2).
3. Referitor la radiatia electromagnetica, de radiatie electromagnetica. II. Substantiv neutru:
1. Instalatie de transmitere a sunetelor prin unde electromagnetice, cuprinzand aparatele de emisiune si pe cele de receptie.
2. Prin specializare: Aparat de receptie radiofonica; radioreceptor.
3. Sistemul si activitatea de difuzare a programelor de stiri, de muzica etcetera prin radio2 (2).
4. Institutie care dirijeaza si coordoneaza problemele referitoare la radio2 (I,3) [Pr- -di-o] – Din franceza Radio, limba germana Radio.
Varianta definitie 3: Radio substantiv
1. radioreceptor. (Și-a cumparat un nou -.)
2. verifica cuvantul: radiodifuziune.
Varianta definitie 5: Radio radiouri n. 1) Instalatie de transmitere si de receptie la distanta a sunetelor cu ajutorul undelor electromagnetice. 2) Aparat de receptie a emisiunilor difuzate de o astfel de instalatie; radioreceptor. Asculta muzica la -. 3) Sistem de difuzare a programelor prin radioreceptor. 4) Institutie care dirijeaza intocmirea si difuzarea programelor informative si culturale prin aceasta instalatie; radiodifuziune. -ul moldovenesc. [Silabe -di-o] /<fr. radio, limba germana Radio
Varianta definitie 6: Radio- Element prim de compunere savanta cu semnificatia:
1. „(relativ la) energia radianta si radiatii de diferite naturi”;
2. „(referitor la) undele electromagnetice si la aplicatiile lor”, „radiofonic”, „radiofonie”, „radiotelegrafie”. [Pronume -di-o-, varianta radi-. / < franceza, limba italiana, limba engleza radio-, conform limba latina radius – raza].
Varianta definitie 7: Radio substantiv neutru
1. Instalatie de transmitere si de receptie a sunetelor cu ajutorul undelor electromagnetice; aparatele de emisie si de receptie folosite in acest scop.
2. Sistemul de difuzare a programelor (artistice, culturale etcetera) prin radio (1).
3. Institutie care dirijeaza problemele referitoare la radio (1, 2). [Pronume -di-o, art. radioul, plural -ouri. / < franceza, limba italiana radio, limba germana Radio].
Varianta definitie 8: Radi(o)- element „raza, unde, radiatie, radioactivitate”. (< franceza radi/o/-, conform lat. radius)
Varianta definitie 10: Radio2 I. substantiv neutru
1. instalatie de transmitere si de receptie a sunetelor cu ajutorul undelor electromagnetice; aparat de emisie si de receptie folosit in acest scop.
2. sistemul si activitatea de difuzare a programelor prin radio2 (I, 1).
3. institutie care dirijeaza problemele referitoare la radio2 (I, 1, 2).
II. adjectiv inv.
1. referitor la radioreceptoare.
2. referitor la emisiunile difuzate prin radio2 (I, 1).
3. referitor la radiatia electromagnetica. (< franceza radio, limba germana Radio)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "o"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.