Varianta definitie 1: Raport, (I) raporturi, (II) rapoarte, substantiv neutru I.
1. Legatura intre doua sau mai multe persoane, obiecte, fenomene, notiuni pe care gandirea omeneasca o poate constata si stabili; relatie. ♢ Expresie În raport cu... = fata de..., in comparatie cu...
Sub raportul (sau sub acest raport, sub diverse raporturi, sub toate raporturile) = din acest punct de vedere (sau din diverse puncte, din toate punctele de vedere, sub toate aspectele).
2. (Mai ales la plural) Contact, legatura intre mai multe persoane, institutii etcetera; relatie.
3. (Matematica) Catul dintre doua marimi de acelasi fel, exprimate in aceleasi unitati.
4. Relatie (numerica) intre doua valori. II.
1. Comunicare scrisa sau orala facuta de cineva in fata unei adunari, a unei autoritati etcetera, cuprinzand o relatare (oficiala) asupra unei activitati personale sau colective; textul acestei comunicari.
2. Scurta prezentare orala asupra situatiei trupei facuta de un militar in fata superiorului sau; ora, momentul cand se face aceasta prezentare. ♢ Expresie A se prezenta (sau a iesi, a fi scos) la raport = a se prezenta (sau a fi chemat) in fata unui superior pentru a-si sustine o doleanta sau a raspunde pentru o greseala savarsita. Iii. (În sintagma) Casa (sau imobil) de raport = casa sau imobil cumparat sau construit in vederea speculei. – Din franceza Rapport.
Varianta definitie 6: Raport1 -oarte n. 1) Comunicare (orala sau scrisa) prezentata in fata unei adunari sau a unei autoritati, cuprinzand informatii despre activitatea personala sau colectiva; dare de seama. 2) mat.
Catul a doua marimi de acelasi fel. /<fr. rapport
Varianta definitie 7: Raport2 ŭri n.
Legatura care se stabileste intre diverse obiecte sau fenomene; relatie. /
Varianta definitie 8: Raport substantiv neutru I.
1. Legatura, relatie intre fenomene, intre notiuni etcetera ♦ (La plural) Legaturi (de prietenie, de serviciu etcetera).
2. (Matematica) Catul a doua marimi de acelasi fel.
3. Relatie (numerica) intre doua valori. II. Casa de raport = casa construita pentru a fi inchiriata si a aduce astfel beneficii. Iii. Comunicare scrisa sau orala, dare de seama, expozeu care se adreseaza catre o instanta judiciara, catre un sef ierarhic, catre o adunare generala etcetera; momentul cand se face aceasta prezentare. ♦ (Mil.) Scurta prezentare orala asupra situatiei trupei, facuta de un militar in fata superiorului sau. [Plural -orturi, -oarte. / < franceza rapport].
Varianta definitie 9: Raport substantiv neutru I.
1. legatura intre obiecte, fenomene, notiuni etcetera ♢ (plural) relatie intre doua valori. ♢ (matematica) catul a doua marimi de acelasi fel.
3. (gram.) relatie stabilita intre cuvinte, constructii si propozitii.
II. castig. o casa de - = casa construita pentru a fi inchiriata si a aduce astfel beneficii.
III.
1. dare de seama, facuta de cineva in fata unei adunari, a unei autoritati etcetera, o relatare asupra unei activitati.
2. scurta prezentare orala asupra situatiei trupei facuta de un militar in fata superiorului sau. (< franceza rapport)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "t"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.