Varianta definitie 1: ReformĂ, reforme, substantiv feminin
1. Transformare politica, economica, sociala, culturala, cu caracter limitat sau de structura, a unei stari de lucruri, pentru a obtine o ameliorare sau un progres; schimbare in sanul unei societati (care nu modifica structura generala a acelei societati). ♢ Reforma monetara (sau baneasca) = operatie financiara prin care se inlocuieste moneda unei tari cu o moneda noua (ca urmare a perturbarilor din sistemul economic national), avand un curs diferit fata de prima.
Reforma financiara = reforma prin care se aduc modificari importante sistemului de formare si de cheltuire a veniturilor statului.
2. (Art.) Miscare social-politica si religioasa cu caracter anticatolic si antifeudal, aparuta in Europa apuseana in secolul XV-XVI, care a sustinut principiul mantuirii prin credinta, secularizarea averilor clerului, simplificarea ierarhiei si cultului catolic si introducerea limbilor nationale in serviciile de cult; reformare.
3. Scoaterea din uz a unui material, a unei unelte etcetera in urma degradarii lor; (concretizat), Totalitatea materialelor, uneltelor, efectelor, armelor etcetera, socotite la un moment dat ca inutilizabile (prin degradare); prin extensiune depozit in care se pastreaza un asemenea material.
4. Scoaterea din cadrele armatei a unui militar (pentru motive de incapacitate fizica). – Din franceza Reforme, limba germana Reform.
Varianta definitie 4: ReformĂ -e f. 1) Transformare (radicala sau partiala) operata in vederea amelio-rarii unei stari de lucruri din viata social-politica sau economica. 2) (in Europa din secolul XV- XVI) Miscare social-politica si religioasa indreptata impotriva feudalismului si a catoli-cismului, in urma careia a aparut al treilea curent in crestinism – protestantismul. /<fr. reforme, limba germana Reform
Varianta definitie 5: ReformĂ substantiv feminin
1. Schimbare (de obicei in bine), modificare legala a unei stari de lucruri.
2. Miscare social-politica si religioasa impotriva feudalismului si a papalitatii, aparuta in Europa apuseana in secolul XVI, care a dus la crearea bisericii reformate sau protestante.
3. Totalitatea materialelor, efectelor, armelor etcetera socotite la un moment dat ca inutilizabile.
4. Declarare a cuiva ca inapt pentru serviciul militar; situatia unei astfel de persoane. [Conform: franceza reforme, limba germana Reform, limba italiana reforma].
Varianta definitie 7: ReformĂ substantiv feminin
1. transformare, reorganizare in domeniul politic, economic, social, cu caracter limitat sau de structura.
2. miscare social-politica si religioasa indreptata impotriva feudalismului si a papalitatii, aparuta in Europa apuseana in secolul XVI, care a dus la crearea bisericii reformate (protestante).
3. scoatere din evidenta a unor materiale, efecte, arme etcetera socotite la un moment dat ca inutilizabile; totalitatea acestor bunuri.
4. declarare a cuiva ca inapt pentru serviciul militar. (< franceza reforme, limba germana Reform)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "m"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.