Varianta definitie 1: Relativ, -Ă, relativi, -e, adjectiv
1. Care se refera, se raporteaza la ceva sau la cineva, care are legatura cu ceva sau cu cineva. ♢ (Gram.) Pronume (sau adverb) relativ = pronume (sau adverb) care face legatura dintre propozitii subordonate si cuvinte din propozitiile regente pe care le determina.
Propozitie relativa (si substantivat, f.) = A) propozitie subordonata introdusa printr-un pronume sau adverb relativ; B) propozitie atributiva. ♢ Locutiune prep.
Relativ la... = in legatura cu..., referitor la..., cu privire la...
2. Care are o valoare dependenta de anumite conditii, de un sistem de referinta etcetera; evaluat, determinat cu aproximatie; conditionat, limitat, variabil. ♢ Cronologie relativa = cronologie care stabileste ca un eveniment sau un fenomen a avut loc inaintea altuia sau dupa altul, fara sa poata preciza cu exactitate data.
Miscare relativa = deplasare a unui corp fata de un sistem de referinta mobil. ♦ Care depinde de un termen in absenta caruia ar fi fara sens. ♦ (Adverbial) Aproximativ, mai mult sau mai putin, aproape.
3. Care priveste relatia dintre termeni considerati independenti de aceasta relatie. ♦ Care nu exista decat in relatie cu altceva. – Din franceza Relatif, limba latina Relativus, limba italiana Relativo, limba germana Relativ.
Varianta definitie 4: Relativ adjectiv m., plural relativi; f. singular relativa, plural relative
Varianta definitie 5: Relativ1 adverb Mai mult sau mai putin O idee - noua. /<fr. relatif, limba latina relativus, limba germana relativ
Varianta definitie 6: Relativ2 -a (-i, -e) 1) Care constituie sau implica o anumita relatie. 2) Care prezinta o relatie; aflat in raport reciproc. Dimensiuni -e. 3) Care exista numai in relatie cu altceva. 4) (despre marimi fizice) Care are valoarea dependenta de un sistem de referinta. Miscare -a. /<fr. relatif, limba latina relativus, limba germana relativ
Varianta definitie 7: Relativ, -Ă adjectiv
1. Care se raporta, se refera la... ♦ Pronume (adverb sau adjectiv) relativ = pronume (adverb sau adjectiv) care se raporta la un substantiv sau la un pronume precedent; propozitie relativa (si substantiv feminin ) = propozitie subordonata introdusa prin pronume sau adverbe pronominale relative sau nehotarate; propozitie atributiva; timp relativ = timp care exprima o actiune raportata la alt moment decat cel al vorbirii.
2. Care variaza (dupa imprejurari); evaluat, determinat cu aproximatie. ♦ Valabil intre anumite limite, in anumite conditii. ♦ (Fiz.) Miscare relativa = deplasare a unui corp fata de un sistem de referinta mobil.
3. Care nu exista decat in relatie cu altceva. adverb Aproximativ, aproape. [< franceza relatif, limba italiana relativo, limba latina relativus].
Varianta definitie 8: Relativ, -Ă I. adjectiv
1. care exista in cadrul unor relatii concrete; conditionat, limitat.
2. care este in raport, in relatie cu altceva. o pronume (sau adverb) - = pronume (sau adverb) care se raporteaza la un substantiv sau la un pronume precedent; propozitie -a (si substantiv feminin) = propozitie atributiva; timp - = timp care exprima o actiune raportata la alt moment decat cel al vorbirii.
3. (despre marimi fizice) care variaza (dupa imprejurari); evaluat, determinat cu aproximatie. ♢ valabil intre anumite limite, in anumite conditii. o (fiz.) miscare -a = deplasare a unui corp fata de un sistem de referinta mobil.
II. adverb aproximativ, aproape. (< franceza relatif, limba latina relativus, limba italiana relativo, limba germana relativ)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "v"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.