DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Reteza

1 * Cuvantul cu diacritice: retezá
Cuvantul fara diacritice: reteza

Definitie: RETEZA, retez, verb I. Tranzitiv 1. A tăia transversal și complet, cu o singură tăietură, un obiect sau o parte a corpului unei ființe. ♢ Expresie A-i reteza (cuiva) unghiile = a face (pe cineva) inofensiv; a pune (pe cineva) la punct. A-l reteza (pe cineva) scurt sau a i-o reteza (cuiva) = a-i limita (cuiva) pretențiile; a pune brusc capăt discuției. ♦ A tăia fagurii dintr-un stup, pentru a recolta mierea. 2. (Construit cu pronumele feminin „o”, cu valoare neutră) A o lua de-a curmezișul pentru a scurta drumul. 3. Figurativ A face să înceteze brusc, a curma, a întrerupe. – Etimologie necunoscuta


2 * Cuvantul cu diacritice: retezá
Cuvantul fara diacritice: reteza

Definitie: RETEZA verb 1. a ciunti, a tăia, a trunchia. (- crengile unui copac.) 2. (regional) a rătunde, a tunde. (A - fagurii.) 3. a tăia, (popular) a rade, (regional) a curma. (A - capul cuiva.) 4. a tăia, (popular) a lua. (Obuzul i-a - piciorul.)


3 * Cuvantul cu diacritice: retezá
Cuvantul fara diacritice: reteza

Definitie: RETEZA verb verifica cuvantul: curma, întrerupe, opri, scurta, tăia, tunde.


4 * Cuvantul cu diacritice: retezá
Cuvantul fara diacritice: reteza

Definitie: reteza verb, indicativ prezent 1 singular retez, 3 singular și plural retează


5 * Cuvantul cu diacritice: a retezá retéz
Cuvantul fara diacritice: reteza

Definitie: A RETEZA retez tranzitiv 1) A tăia transversal, făcând mai scurt. - părul.A o - a merge de-a curmezișul pentru a scurta din cale. 2) (fagurii) A tăia, desprinzând stratul superior (pentru a recolta mierea). 3) fig. (vorba, convorbirea, cearta etc.) A întrerupe brusc; a curma. ♢ A i-o - cuiva a pune pe cineva la punct; a-i tăia cuiva vorba. /Origine necunoscuta


6 * Cuvantul cu diacritice: retezá retéz át
Cuvantul fara diacritice: reteza

Definitie: reteza (retez, at), verb – 1. A scurta, a tăia, a tranșa. – 2. A curăța stupul. – Varianta răteza. Origine îndoielnică. Nici una din multele ipoteze prezentate nu este acceptabilă. Din limba slava (veche) rĕzati „a scurta” (Cihac, II, 310) nu este posibil din punct de vedere fonetic; din limba slava (veche) otrĕzati (Crețu 362; Weigand, BA, II, 258; Pascu, Beitrage, 12) nu este mai simplu. Din limba latina recaediārecaedĕre (Pușcariu, Conv. lit., XXXIX, 305; Pușcariu 1457; REW 7106; Pușcariu, Dacor., I, 325; Rosetti, I, 171) nu are nici o probabilitate, conform Tiktin; limba latina recidiārerecidĕre (Giuglea, Dacor., II, 221) prezintă aceeași problemă fonetică, care pare insolubilă. Alții au pornit de la limba latina retundiāre, conform franceza rogner (Candrea, GS, III, 227; Candrea); din limba latina retizāre „a tăia crengile care atîrnă deasupra apei”, de la retae (Graur, BL, IV, 110); din limba greaca (veche) αίρετίζω „a alege” (Scriban), a cărui explicație semantică pare deficientă; din limba slava (veche) retęzŭ „zăvor” (Conev 80); toate aceste ipoteze sînt neverosimile. Explicația lui P. Papahagi, Dunărea, IV, 122-4 (Lozovan 250) nu este accesibilă. În cercetarea originii acestui cuvînt, trebuie să se țină seamă de sensul lui foarte special, acela de „a tăia potrivind” sau „a tăia alegînd”, cum se face de exemplu la tăierea părului, la curățirea unui copac etcetera Dacă se ia în considerație această nuanță, ne putem gîndi că nu este o varianta a lui neteza, din limba latina nitidiāre „a curăța nivelînd”; conform netezi, care este un der. interior, pornind de la neted. Schimbarea inițialei nu este clară; dar coincide cu cea de la rînchezanincheza. Derivat retez, substantiv neutru (tăiș, custură; diametru); retezătură, substantiv feminin (tăiere, tăietură; unealtă de marcat vitele).


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "a"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.