DexDefinitie.com

Definitie Revizionism - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Revizionism substantiv neutru Atitudine sau actiune care urmareste revizuirea si modificarea unei legi, a unui tratat etcetera [Pronuntat: -zi-o-] – Din (1) franceza Revisionnisme, (2) limba rusa Revizionizm.
Varianta definitie 2: Revizionism substantiv neutru
2. a.
Curent in socialismul revolutionar marxist care acorda intaietate unui spirit de evolutie in defavoarea celui revolutionar. b.
Practica politica care, sub acoperirea adaptarii teoriei marxiste circumstantelor, ii denatureaza caracterul revolutionar. c.
Curent ideologico-politic, varianta a oportunismului de dreapta, aparut in miscarea muncitoreasca, ce revizuieste bazele filozofiei, economiei si politicii marxist-leniniste, denaturand continutul lor revolutionar. [a.
MW, b.
TLF, c.
DEX '75]
Varianta definitie 3: Revizionism substantiv neutru
2. Denumire data diferitelor curente din miscarea muncitoreasca. (din limba rusa revizionizm)
Varianta definitie 4: Revizionism substantiv neutru
2. d.
Curent in miscarea muncitoreasca internationala care a aparut in jurul anului 1900 si al carui teoretician de frunte a fost Eduard Bernstein; bernsteinism.
Teoria revizionismului sustine caracterul perimat al marxismului ortodox si inlocuirea acestuia din urma cu teorii conforme cu actualitatea.
Prin formularea lui Bernstein, dupa care nu scopul final, ci miscarea reprezinta esenta, sunt atacate tezele fundamentale ale marxismului ortodox (precum principiul luptei de clasa).
Bernstein afirma ca realitatea dezminte tezele marxiste ale pauperizarii proletariatului, acumularii capitalului si impartirii societatii in exploatatori si muncitori (tradusa intr-o lupta de clasa tot mai ascutita) si, prin urmare, teoria sociala marxista trebuie revizuita.
Sustine ca statul de drept reprezinta mai putin expresia puterii de clasa, pe cat este un instrument in mainile proletariatului, cu ajutorul caruia sa reformeze societatea intr-un cadru legal.
În plus, reformele sociale obtinute prin presiunea exercitata de partidele muncitoresti si sindicate demonstreaza ca se pot obtine imbunatatiri si in cadrul ordinii sociale de drept.
Din aceste motive, Bernstein cere social-democratiei sa nu se pregateasca pentru revolutie, ci sa se straduiasca sa ajunga la reforme sociale pe calea parlamentara si, daca este cazul, sa colaboreze si cu partidele nesocialiste.
Tezele lui Bernstein au fost dezbatute timp indelungat in sanul Partidului Social-Democrat German.
Desi au fost aspru criticate de Rosa Luxemburg, K. Kautsky, Lenin s.a., revizionismul s-a bucurat de o tot mai larga simpatie in cercurile social-democrate din interiorul si din afara Germaniei.
În 1925, Partidul Social-Democrat German preia fraiele teoriei revizioniste, consemnata in Programul de la Heidelberg. ♢ În tabara comunista, revizionismul (denumit si reformism) este combatut cu vehementa, fiind socotit drept falsificare a liniei de baza marxiste si una dintre devierile cele mai periculoase de la linia generala a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.
Punerea sub semnul intrebarii a pozitiilor marxiste sau marxist-leniniste sub aspectul reformist este calificata de partidele comuniste drept o forma grava de deviere de dreapta putand duce la sanctiuni care merg de la excluderea din partid pana la procese publice.
2. e.
Termen folosit pentru a caracteriza ideile lansate, la inceputul secolului al XX-lea, de Eduard Bernstein, prin care se sustinea ca se putea ajunge la socialism fara a recurge la revolutie.
Dupa 1957, termenul de revizionism a devenit parte integranta a discursului comunist, fiind folosit cu diferite intelesuri (de ex., ideile iugoslave au fost denuntate drept revizioniste) ♦ (in intelesul puterii comuniste chineze) Sinonim al hrusciovismului, adica al politicii introduse de Hrusciov in relatiile interne si internationale, fata de care guvernul chinez s-a impotrivit. ♦ (in intelesul puterii sovietice) Termen cu caracter de slogan indicand orice reforma politica care parea sa puna in pericol autoritatea partidului comunist.
Dupa cum a fost definit la conferinta de la Moscova din 1957 (cu consimtamantul de atunci al Chinei), termenul de revizionism s-a aplicat tuturor miscarilor reformatoare din sanul sistemului comunist care negau necesitatea istorica a revolutiei proletare sau principiile leniniste de construire a partidului comunist. [d.
Brockhaus Enzyklopädie, Der Neue Brockhaus, e.
Encyclopaedia Britannica]
Varianta definitie 5: Revizionism substantiv neutru (silabe -zi-o-)
Varianta definitie 6: Revizionism n.
Atitudine care urmareste revizuirea si schimbarea unei legi, a unei doctrine etcetera [Silabe -zi-o-] / <fr. revisionnisme
Varianta definitie 7: Revizionism substantiv neutru
1. Atitudine sau actiune care urmareste revizuirea si modificarea unui tratat, a unei legi etcetera
2. (În ideologia marxista) Curent ideologic-politic din miscarea muncitoreasca internationala care goleste de continut sau neaga principiile fundamentale ale marxismului si tinde sa inlocuiasca bazele politice, filozofice si economice ale marxismului prin teorii reformiste, oportuniste de dreapta. [Pronume -zi-o-. / conform franceza revisionnisme, limba rusa revizionizm].

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 11 litere.
Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "m"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.