Varianta definitie 1: Ridica, ridic, verb I. I. Tranzitiv
1. A lua de jos si a duce in sus (sustinand cu forta bratelor, cu spatele etcetera); a salta. ♢ Expresie A ridica manusa = a primi o provocare.
A ridica paharul (sau cupa, rar, un toast) = a inchina in cinstea cuiva. ♦ A duce sau a trage in sus; a inhata. ♦ A desprinde din locul in care a fost pus sau fixat si a trage in sus. ♢ Expresie A ridica armele (impotriva cuiva) = a porni la lupta (impotriva cuiva); a incepe un razboi.
A ridica ancora = (despre vapoare) a parasi portul, a porni in larg; (despre persoane) a pleca, a porni pe mare.
2. A lua de pe ceva; a indeparta, a inlatura. ♢ Expresie A ridica (cuiva) o piatra de pe inima = a scapa (pe cineva) de o grija apasatoare, a linisti pe cineva.
A-si ridica palaria = a-si scoate palaria in semn de salut, de stima; a saluta.
A ridica masa = a strange masa dupa ce s-a terminat de mancat. (Refl.) Întinde-te (sau pune-te) masa, ridica-te masa, se spune despre cei ce duc o viata de huzur, de petreceri continue. ♦ A sumete, a sufleca manecile sau poalele hainei. ♦ Figurativ A suspenda, a face sa inceteze, a desfiinta, a anula; a indeparta. ♢ Expresie A ridica sedinta = a declara o sedinta inchisa, terminata. ♦ Figurativ A lua cuiva ceva, a lipsi pe cineva de ceva; a rapi, a smulge. ♢ Expresie A ridica (cuiva) viata (sau zilele) = a omori (pe cineva).
3. A lua si a duce in alt loc, a muta din loc. ♢ Expresie A ridica stana = a cobori cu turmele si cu toate uneltele pastoresti, toamna, de la munte. ♦ Reflexiv (Înv.) A se muta. ♦ A strange de pe jos, a culege. ♦ A incasa o suma de bani. ♦ A lua pe cineva cu forta; a aresta.
4. A aseza in pozitie dreapta un obiect aplecat sau culcat, a-l readuce in pozitie verticala.
5. (În expresie) A ridica un plan = a determina, prin masuratori de distante si unghiuri, pozitia punctelor dintr-o regiune si a le reprezenta pe o harta. II.
1. Reflexiv (Despre fiinte) A se scula de jos, parasind pozitia de asezat sau de culcat. ♢ Expresie A se ridica in capul oaselor = a se scula si a sta asezat sau in picioare pe locul unde mai inainte fusese culcat.
A se ridica in scari = a se inalta in scarile seii. ♦ Tranzitiv A sustine, a ajuta pe cineva sa se scoale in picioare. ♢ Expresie (Înv.) A ridica din scaun = a lua unui domnitor domnia; a detrona. ♦ (Despre oameni) A se insanatosi, a se pune pe picioare.
2. Reflexiv (Despre constructii inalte, copaci etcetera) A avea o directie verticala, a se indrepta in sus, a se inalta.
3. Tranzitiv A misca, a indrepta in sus bratele, mainile, capul, sprancenele etcetera; a da o miscare verticala, a duce mai sus. ♢ Expresie A(-si) ridica ochii (sau privirea) = a indrepta privirea, a se uita spre cineva sau ceva care se afla mai sus; a privi.
A(-si) ridica capul = A) a se arata darz, plin de curaj; prin extensiune a se razvrati; B) a-si reveni dintr-o situatie proasta; a se redresa.
A-si ridica nasul (sus sau mai sus decat se cuvine) = a fi increzut, infumurat; a deveni obraznic.
A ridica mana (sau degetul) = a cere cuvantul.
A ridica mana (sau mainile) asupra cuiva = a ataca, a lovi (pe cineva).
A ridica mainile (catre cineva) = A) a cere ajutor; B) a se preda. (Intranz.) A ridica (mirat, surprins) din sprancene = a face ochii mari de mirare, de surpriza; a privi mirat, surprins.
A ridica (sau a da) din umeri = a-si arata nedumerirea sau indiferenta fata de ceva sau de cineva. (Refl.) A (i) se ridica parul (maciuca) = a se speria foarte tare.
4. Reflexiv (Despre pasari) A porni in zbor, a-si lua zborul; a se inalta in vazduh. ♦ (Despre nori, fum, praf etcetera) A avea o miscare ascendenta, a se indrepta in sus. ♦ (Despre astri; prin extensiune despre lumina, zori etcetera) A se inalta deasupra orizontului, a se sui pe bolta cerului; a rasari, a se ivi. ♦ (Despre ceata, negura etcetera) A se imprastia, a se risipi; a disparea. ♦ (Despre obiecte cufundate intr-un lichid) A iesi la suprafata.
5. Reflexiv (Despre sunete) A se auzi clar si puternic; a se raspandi in aer; a rasuna. ♦ Tranzitiv A face sa se auda, sa rasune cu putere. ♢ Expresie A ridica glasul (sau tonul) = a vorbi tare; cu indrazneala sau protestand impotriva cuiva; a striga, a tipa; prin extensiune a protesta.
6. Tranzitiv si reflexiv A (se) urca, a (se) sui (undeva, pe ceva etcetera).
7. Reflexiv (Despre oameni; prin extensiune despre popoare, tari, clase sociale etcetera) A protesta vehement; a sta impotriva, a se opune; a se razvrati, a se rascula, a porni la lupta. ♢ Expresie (Tranzitiv) A-i (sau a-si) ridica pe cineva in cap = a proceda astfel incat sa produca nemultumiri, sa-si faca multi dusmani.
8. Tranzitiv Figurativ A pune in miscare, a face sa porneasca o multime, o colectivitate etcetera; a mobiliza, a strange oameni. ♢ Expresie (Înv.) A ridica trupe (sau oaste, ostire) = a recruta oaste, a inrola soldati pentru a porni la lupta.
9. Reflexiv A se naste, a se isca, a se starni. ♦ A aparea, a se arata.
10. Tranzitiv Figurativ (Livresc; cuvant invechit) A scoate in evidenta, a releva. III.
1. Reflexiv si tranz. (Despre copii; prin extensiune despre pui de animale) A (se) face mare, a creste. ♦ Figurativ A (se) dezvolta, a (se) forma.
2. Reflexiv si tranz.
A (se) face mai inalt, a (se) inalta.
3. Tranzitiv Figurativ A duce, a promova la o treapta superioara, a face sa progreseze valori sociale, morale etcetera, prin extensiune oameni. ♢ Expresie A ridica din cenusa (sau din ruine) = a reface, a reconstitui.
A ridica moralul (cuiva) = a imbarbata, a intari (pe cineva). ♦ A pune pe cineva pe o treapta mai inalta din punctul de vedere al respectului, al aprecierii; a inalta in grad, in rang. ♢ Expresie A ridica (pe cineva) in slava (sau in slava cerului) = a lauda foarte tare (pe cineva). (Înv.) A ridica in scaun = a face domn, a inalta pe tronul tarii. ♦ Reflexiv (Despre oameni) A-si face o situatie mai buna, a progresa. ♢ Expresie A se ridica prin cineva sau a se ridica pe umerii cuiva = a ajunge la o situatie cu ajutorul cuiva.
4. Tranzitiv A mari, a spori, a face sa creasca.
A ridica productia. ♢ Expresie A ridica pretul = a scumpi marfa. (Matematica) A ridica un numar la o putere = a inmulti un numar cu el insusi de atatea ori de cate ori arata exponentul.
A ridica un numar la patrat = a inmulti un numar cu el insusi.
A ridica la cub = a inmulti patratul unui numar cu numarul simplu. ♦ Reflexiv A atinge o anumita valoare, a ajunge la o anumita cantitate, suma etcetera; a se cifra la...
5. Tranzitiv A construi, a cladi locuinte, case etcetera ♦ Figurativ A fauri, a crea, a intemeia.
6. Tranzitiv A da nastere; a pricinui, a cauza, a provoca. ♢ Locutiune verb A ridica o invinuire (sau o acuzatie) = a formula o acuzatie; a invinui, a acuza.
A ridica pretentii = a formula o pretentie, a pretinde sa i se dea ceva; a revendica.
A ridica o obiectie = a obiecta, a avea rezerve, a nu fi de acord. ♢ Expresie A ridica o problema (sau o chestiune) = a aduce, a pune in discutie o problema. [Varianta: (invechit) Aridica, (regional) Radica verb I] – Limba Latina Eradicare „a dezradacina”.
Varianta definitie 2: A (se) ridica antonim: a (se) aseza, a (se) injosi, a cadea, a scadea, a (se) scufunda
Varianta definitie 3: A ridica antonim: a cobori, a darama, a pica
Varianta definitie 5: Ridica verb
1. a (se) salta, a (se) sui, a (se) urca. (- sacul in caruta; il - pe genunchi.)
2. a culege, a strange. (A - o hartie de jos.)
3. a se scula. (S-a - de la masa.)
4. verifica cuvantul: arbora.
5. a (se) scula. (Se - in picioare.)
6. verifica cuvantul: intinde.
7. verifica cuvantul: zbarli.
8. a inalta, a salta. (A - din umeri.)
9. verifica cuvantul: aresta.
10. verifica cuvantul: inalta.
11. verifica cuvantul: catara.
12. a (se) inalta, a (se) sui, a (se) urca. (Se - in inaltul cerului.)
13. verifica cuvantul: starni.
14. (Termen Bisericesc) a se inalta, (invechit) a se vaznesi. (S-a - la cer.)
15. a indeparta, a inlatura, a lua. (A - coltul valului.)
16. verifica cuvantul: sufleca.
17. verifica cuvantul: risipi.
18. verifica cuvantul: rasari.
19. verifica cuvantul: creste.
20. verifica cuvantul: construi.
21. a se inalta, a rasari. (S-a - un nou oras.)
22. a scoate. (- un pachet de la posta.)
23. verifica cuvantul: incasa.
24. verifica cuvantul: rascula.
25. verifica cuvantul: insanatosi.
26. verifica cuvantul: extinde.
27. verifica cuvantul: inmulti.
28. verifica cuvantul: majora.
29. verifica cuvantul: cifra.
30. a creste, a se mari, a se sui, a se urca. (I s-a - temperatura.)
31. a (se) inalta, a (se) urca. (A - glasul, vocea.)
32. verifica cuvantul: promova.
33. a creste, a (se) mari, a spori. (S-a - nivelul de trai.)
34. verifica cuvantul: provoca.
Varianta definitie 6: Ridica verb, indicativ prezent 1 singular ridic, 3 singular si plural ridica
Varianta definitie 7: A RIDICA ridic
1. tranzitiv 1) A lua de jos. - o greutate. ♢ - manusa a accepta o provocare. - paharul (sau cupa) a toasta. - ancora a porni in largul marii. 2) A trage in sus pe verticala; a inalta. - cortina. 3) (obiecte care acopera ceva) A lua, dand la o parte; a scoate, inlaturand. - capacul. ♢ A-si - palaria a-si lua palaria din cap pentru a saluta. 4) fig. (pedepse, stari de asediu etcetera) A face sa ia sfarsit; a suspenda. ♢ - sedinta a declara o sedinta inchisa. - cuiva viata a omori pe cineva. 5) (tabere, bivuacuri, cantonamente etcetera) A deplasa de pe locul ocupat. ♢ - stana a pleca cu turma la iernat. 6) (sume de bani) A primi in numerar. 7) pop. (persoane) A exila intr-o regiune indepartata; a deporta. 8) (obiecte aplecate sau culcate) A pune in pozitie verticala; a aseza sa stea drept. - un stalp. 9) (persoane) A ajuta sa se scoale. - un copil. 10) (colectivitati) A atrage intr-o actiune de interes comun; a mobiliza. 11) (cladiri, case, monumente etcetera) A fauri prin lucrari de constructie; a inalta; a dura; a cladi; a construi; a zidi; a edifica. 12) A face sa apara. - probleme. 13) A parcurge de jos pana sus; a urca; a sui. - un deal. 14) A face sa creasca cantitativ si calitativ; a urca; a sui. - productivitatea muncii. ♢ - pretul a scumpi marfa. - la putere a inmulti un numar cu el insusi de atatea ori, de cate ori arata exponentul. - la patrat a inmulti un numar cu el insusi. 15) A face sa se ridice. ♢ - din cenusa (sau Din ruine) a reconstrui ceea ce a fost distrus. - moralul a incuraja. - (pe cineva) in slava (sau In slava cerului) a lauda foarte mult pe cineva. - in scaun a face domnitor. 16) (in imbinari stabile): A(-si) - ochii (sau Privirea) a indrepta privirea spre cineva sau spre ceva (care se afla mai sus). - capul a) a-si reveni dupa o situatie grea; b) a se arata darz. A(-si) - nasul a deveni ingamfat. - mana a) a lovi sau a incerca sa loveasca cu mana; b) a cere cuvantul. - mainile a se preda. - glasul (sau Tonul) a) a vorbi aspru; b) a protesta.
2. intranzitiv : - din umeri a-si manifesta nedumerirea sau indiferenta. /<lat. eradicare
Varianta definitie 8: A se ridica ma ridic intranzitiv 1) (despre copii) A creste in inaltime; a se face mare. 2) figurat A dobandi anumite succese (inaltandu-se pe scara sociala). 3) (despre lichide) A atinge un nivel mai inalt, crescand pe verti-cala. 4) A se indrepta in sus; a se inalta. Soarele s-a ridicat. ♢ A i - (cuiva) parul (maciuca) a se ingrozi. 5) (despre fiinte) A se scula de jos. ♢ - in scari a se inalta in sa, sprijnindu-se in scari. - dupa (o) boala a se insanatosi. 6) (despre persoane sau despre colectivitati) A intreprinde actiuni energice impotriva cuiva; a porni la lupta. 7) pop. (despre fenomene, stari ale naturii, razboaie etcetera) A se incepe pe neasteptate si cu violenta; a se dezlantui; a izbucni; a se starni; a se declansa. S-a ridicat o furtuna. 8) A ajunge la o anumita valoare, exprimata in cifre. Veniturile sE ridica la doua millioane. /<lat. eradicare
Varianta definitie 9: Ridica (ridic, at), verb –
1. A inalta, a pune un lucru mai sus. –
2. A pune in pozitie dreapta. –
3. A construi, a edifica. –
4. A creste, a forma, a educa. –
5. A duce, a transporta. –
6. A trasa un plan. –
7. A inlatura, a suprima. –
8. A recruta, a inrola. –
9. A rascula. –
10. (Refl.) A se inalta. –
11. (Refl.) A se restabili, a se insanatosi. –
12. (Refl.) A pleca, a iesi. –
13. (Refl.) A se mari, a creste. –
14. (Refl.) A prospera, a ajunge bogat. –
15. (Refl.) A surveni o intemperie. –
16. (Înv.) A declara razboi, a face razboi. – Varianta radica, ridica, ar(i)dica.
Megl. radic, ardic(ari).
Limba Latina ridicāre „a lega via”, cuvint citat de Du Cange, de la ridica „arac” (Meyer-Lübke, ZRPh., XIX, 574; REW 7303), conform sp. rodrigon (Corominas, IV, 49).
Pentru a intelege evolutia semantica trebuie sa se tina cont de conditiile de cultivare a viei specifice in Romania.
Fiecare butuc trebuie sa aiba un par care-i serveste de arac.
Butucii se apleaca in jos si se acopera cu un strat de pamint iarna, pentru a-i apara de frig; iar primavara se ridica iar pe araci – de unde confuzia dintre ideea de „a araci” cu cea de „a ridica”.
Derivat de la un limba latina erādῑcāre „a smulge cu radacini” (Tiktin; Candrea; Graur, BL, V, 111), de la *rĭgĭdicāre ‹ rĭgĭdus (Puscariu, În memoria lui Verifica cuvantul: Pirvan, Bucuresti, 1934, 291-95 si Dacor., VII, 477) sau din limba latina *adrecticāre (Cihac, I, 83) pare putin convingatoare.
Derivat ridicat, substantiv neutru (actiunea de a ridica, ridicare; cuvant invechit, iesire, plecare); ridicata, substantiv feminin (angro); ridicatura, substantiv feminin (inaltime; cuvant invechit, inaltare in rang; cuvant invechit, plecare); ridicator, adjectiv (care ridica). – Din rom. provin slov. redikat’, redikovat’, ceh. ogradikavat, pol. redikać „a pleca” (Candrea, Elemente, 402).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.