Varianta definitie 1: RuginĂ, rugini, substantiv feminin I.
1. Substanta brun-roscata, poroasa, sfaramicioasa, care se formeaza prin oxidare pe obiectele de fier. ♦ Pojghita bruna care acopera uneori pietrele si care se produce prin oxidarea minereurilor de fier din ele.
2. Obiect (de fier) vechi, prost intretinut; ruginitura, rabla.
3. Figurativ Idee, teorie, mentalitate inapoiata, invechita. ♦ Om cu idei sau cu mentalitate invechita; retrograd. II.
1. Boala infectioasa a plantelor, provocata de ciuperci microscopice, patogene (Puccinia), care se manifesta prin aparitia unor pete brune-ruginii pe frunze, pe tulpini sau pe inflorescente, impiedicand dezvoltarea normala a plantelor.
2. Planta erbacee cu tulpina neteda, cu frunze lungi, tepoase, avand la varf o inflorescenta cu flori mici, brune; pipirig (Juncus effusus). – Conform: limba latina *a e r u g i n a.
Varianta definitie 4: RuginĂ -i f. 1) Substanta bruna-ros-cata, sfaramicioasa, care se formeaza pe obiectele de fier in urma oxidarii. 2) figurat Obiect vechi deteriorat; hleab; rabla. 3) Boala in-fectioasa a plantelor agricole, cauzata de ciuperci parazite si manifestata prin aparitia unor pete brune-inchise pe tulpina, frunze sau inflorescenta. 4) Planta erbacee cu tulpina erecta inalta, lipsita de frunze, si cu flori verzui, dispuse in inflorescenta, care creste prin locuri umede; pipirig. [G.-D. Ruginii] /conform lat. aerugo, -inis
Varianta definitie 5: Rugina (rugini), substantiv feminin –
1. Oxidare a fierului. –
2. Rabla, obiect uzat. –
3. Hodorog. –
4. Pipirig (Juncus effusus). –
5. Taciune, malura (Puccinia graminis). – Mr. arudzina.
Limba Latina rŭbῑgῑnem (Diez, I, 361; Phlippide, Principii, 33; conform REW 7348), conform prov. royilh, franceza rouille, sp. robin.
Se merge mai in detaliu la un limba latina aerūgĭnem, uneori in forma ipotetica *aerūgĭna (Puscariu 1482; REW 243; Pascu, I, 41; Pascu, Beiträge, 7; Tiktin; Candrea), posibila si ea fonetic.
Pentru rezultatul fonetic al lui rŭbῑgĭnem, conform iuvencus › junc.
Schimbarea de accent este dificila (Ivanescu, BF, I, 161, o explica pornind de la verb rugini); dar cu aerūgĭnem exista aceeasi dificultate.
Derivat ruginare, substantiv feminin (Arbust, Andromeda polyfolia); rugini, verb (a oxida; reflexiv, a creste malura, a se taciuna; reflexiv, a decadea); ruginatura, substantiv feminin (lucru ruginit); ruginiu, adjectiv (rosiatic); ruginos, adjectiv (oxidat; invechit).
Din rom. provine bulgara rudžina (Capidan, Raporturile, 234) si limba tiganeasca: ruğinav „a deteriora”.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.