Varianta definitie 1: RÚPE, rup, verb III.
1. Tranzitiv A distruge continuitatea unui material solid sub actiunea unor solicitari mecanice; a desparti (intentionat) un obiect in doua sau in mai multe bucati. ♢ Expresie A rupe (sau reflexiv) a i se rupe (cuiva) inima (sau sufletul, rarunchii) = a produce (cuiva) sau a simti o mare durere. ♦ A(-si) fractura o mana, un picior etcetera ♢ Expresie A-si rupe picioarele = a umbla mult (fara folos).
A-si rupe gatul = a-si pierde viata, cinstea, averea.
A-si rupe pieptul = a-si obosi plamanii (vorbind sau cantand prea mult). ♦ A intrerupe, a curma tacerea, relatiile cu cineva. ♢ Expresie A o rupe cu cineva sau cu ceva = a pune capat unui obicei, unui sistem, unei atitudini sau legaturi.
A rupe pretul (sau targul) = a ajunge la invoiala dupa o tocmeala indelungata.
2. Tranzitiv A distruge un obiect prin intrebuintare.
3. Tranzitiv (Adesea figurativ) A distruge un obiect prin sfaramare, spargere etcetera Apele rup stavilarele. ♢ Expresie A rupe frontul = a strapunge linia de aparare a inamicului.
4. Tranzitiv A sfasia un lucru smulgand bucati dintr-insul. ♦ A sfasia un animal sau un om. ♦ A zdrobi, a strivi.
5. Tranzitiv A smulge. ♢ Expresie A rupe cuiva urechile = a pedepsi pe cineva tragandu-l de urechi.
A-si rupe de la gura = a se lipsi de strictul necesar in folosul altcuiva. ♦ A culege flori, fructe etcetera ♦ A obtine (cu greu) o suma de bani.
6. Reflexiv si tranz.
A (se) departa, a (se) desprinde de cineva sau de ceva.
Se rupsera din gramada. ♦ Reflexiv (Despre grupuri, colectivitati) A se imprastia. ♢ Expresie (Tranzitiv) A rupe randurile = (despre un grup de oameni) a fugi, stricand ordinea unui sir aliniat.
A o rupe la (sau de) fuga (rar, la goana, la sanatoasa sau de-a fuga) = a o lua la fuga. ♦ Tranzitiv A-si deschide (cu efort) drum de trecere.
7. Tranzitiv Figurativ A se exprima cu greu intr-o limba straina, a sti foarte putin o limba straina. [Varianta: (regional) Rumpe verb III] – Limba Latina Rumpĕre.
Varianta definitie 5: A RÚPE rup tranzitiv 1) (obiecte tari sau materiale) A face sa se rupa. 2) (oase sau membre) A supune unei leziuni prin actiunea violenta a unei forte; a frange; a fractura. - coastele. ♢ A-si - picioarele a alerga mult (si fara rost). A-si - gatul (sau Grumajii) a suferi un insucces. A-si - pieptul a vorbi sau a striga mult si tare, fara a fi ascultat. - in batai a bate foarte tare. 3) (stari de lucruri) A opri brusc; a curma. - relatiile. ♢ A (o) - cu cineva (sau Cu ceva) a pune capat lega-turilor cu cineva sau a inceta de a se ocupa cu ceva. - pretul (sau Targul) a se invoi in privinta pretului dupa o tocmeala indelungata. A (o) - la (sau De) fuga a porni iute la fuga. 4) A strica fortand; a sparge. ♢ - frontul a strapunge linia de aparare a dusmanului. - randurile a se imprastia, stricand ordinea. 5) A supune unei faramitari, smulgand bucati. Lupul a rupt o oaie. 6) (flori, frunze etcetera) A desprinde de pe tulpina sau de pe creanga. ♢ A fi (ca) rupt din soare a fi foarte frumos. - (cuiva) urechile a pedepsi (pe cineva), tragand de urechi. A-si - (ultima bucatica) de la gura a da altuia din putinul pe care il are. 7) fig. (bunuri materiale) A lua aproape cu forta de la cineva; a smulge. - bani datorati. 8) (limbi straine) A vorbi slab. A o - frantuzeste. /<lat. rumpere
Varianta definitie 6: A SE RÚPE ma rup intranzitiv 1) (despre obiecte tari sau materiale) A se desface in bucati (prin intindere, indoire, frangere etcetera). ♢ A i - cuiva inima (sau Sufletul) a fi cuprins de mare durere. 2) (despre imbracaminte, incaltaminte sau obiecte confectionate din tesaturi) A-si pierde integritatea, nemaiputand fi folosit. Sacii s-au rupt. 3) A se departa (de langa cineva sau ceva), fara a mai avea contact. - de casa. /<lat. rumpere
Varianta definitie 7: RÚPE, rup, verb III. -
8. Tranzitiv A se intelege asupra pretului de vanzare. (din limba latina rumpĕre; conform limba italiana rompere, pv., franceza, cat. rompre, sp., pg. romper)
Varianta definitie 8: RÚPE, rup, verb III.
1. - ♦ Reflexiv Cand sa stranga nodul, pac! Se rupse ata, caci era putreda. ♦ (În contexte figurate) Romanul cu-a sa mana Rupe lantul de robie. – Ah! nu pot eu trai fara tine; Eu inca a vietii fir mi-oi Rupe, Pe amandoi o groapa sa ne-astupe. ♢ E x p r. A rupe inima targului verifica cuvantul: i n i m a (IV.
1. ). ♦ (Complementul indica o parte a corpului) A(-si) fractura o mana, un picior etcetera ♢ E x p r. - A-si rupe gatul (sau grumajii) = a-si pierde viata, cinstea, averea, a o pati rau de tot. -
2. - Au inceput a tupai ... si a se sfarama jucand, cat si-au Rupt tot cojocul bucatele.
3. - ♦ (Fig.) Dintr-o data o salva Rupea vazduhul. ♦ E x p r. A rupe sau (r e f l.) A se rupe gheata verifica cuvantul: G h e a t a.
4. -; a smulge o parte dintr-un obiect.
Zari pasarea Rupand cu lacomie ficatii bietului Prometeu. ♦ A sfasia un animal sau (de obicei prin exagerare) un om (atacandu-l, lovindu-l, batandu-l).
Copiii dupa ei se tin Și cainii dau sa-i Rupa. ♦ A zdrobi, a strivi.
Izbi cu pumnul in masa spre vioara, si-n murmur carnea pumnului a Rupt. ♢ (Prin exagerare) Înainte de a pleca, soldatii au fost Rupti cu instructia si cu teoria. – Daca nu era cocoana sa sara pentru mine ... ma Rupea, ca nu-s' ce-avea, era turbat rau de tot.
5. -; a desprinde, (tragand cu putere) din locul unde este fixat. ♦ A culege flori, fructe, etcetera ♢ (Fig.) Chipul tau e Rupt din soare. ♦ A obtine (cu greu) o suma de bani.
Cum voi Rupe ceva parale de la tatal tau, am sa ti le pun deoparte. ♢ (Fig.) Cheltuiala e mare si oamenii greu o sa-si Rupa din saracie.
6. - , a (se) desprinde (cu oarecare efort) de cineva sau de ceva.
Și-a stricat copiii.
Nu-i pune la munca.
I-a Rupt de sat. ♦ Reflexiv (Despre grupuri, colectivitati) A se imprastia, a se desface in doua (sau in mai multe).
Se suna de culcare.
Multimea se Rupse zgomotos. ♢ E x p r. (Tranzitiv) A rupe randurile (sau, rar, r e f l. A se rupe) = -; (despre randuri) a inceta sa formeze un sir aliniat. - ♢ (Complementul indica drumul deschis) Rupand drumul printre oameni invalmasiti, pe cal inspumat, venea vijelios un olacar. – Duruind soseau calarii ca un zid inalt de suliti, Printre cetele pagane trec Rupandu-si large uliti.
7. Tranzitiv Figurativ (Cu complementul Vorba sau in e x p r. A o rupe (pe)...) - Vorbeste incai frantuzeste?...
A fi Rupand si el vreo doua vorbe ca toata lumea. – Varianta (invechit) Rumpe.
Varianta definitie 9: Rupe (rup, rupt), verb –
1. A desparti un obiect in mai multe parti, a face bucati. –
2. A despica, a desface. –
3. A taia, a smulge. –
4. A strica, a sfarima. –
5. A suprima, a suspenda, a anula. –
6. A intrerupe, a curma. –
7. A da la o parte, a separa. –
8. A se desparti, a abandona. –
9. A vorbi stricat o limba, a o stilci. –
10. A cadea la invoiala, a stabili pretul de vinzare. – Varianta cuvant invechit rumpe.
Mr. arup, arupsu, arupta, megl. rup, rups, rupt, istr. rupu, rupt.
Limba Latina rumpĕre (Puscariu 1485; REW 7442), conform limba italiana rompere, prov., franceza, cat. rompre, sp., port. romper. – Derivat rupt, adjectiv (despartit; desfacut; substantiv neutru, rupere, intrerupere); rupta, substantiv feminin (invechit, impozit global, contributie personala stabilita pentru prima data in Mold. la inceputul secolul XIX si platibila in patru rate anuale); ruptas, substantiv masculin (contribuabil care platea impozitul dupa sistemul numit rupta); raptoare (var. cuvant invechit ruptoare), substantiv feminin (inceput, primul pas; invoiala asupra pretului de vinzare-cumparare; stabilire a contributiei individuale); ruptura (mr. aruptura), substantiv feminin (rupere; distrugere; crapatura, fisura; hernie; bucata rupta, fragment; zdreanta, cirpa), care ar putea proveni direct din limba latina ruptŭra (Puscariu 1486; REW 7455), conform limba italiana rottura, prov., cat., sp., port. rotura, franceza roture); ruptanos (var. rupticos), adjectiv (zdrentaros, rupt); rupturi, verb (a rupe in bucati); prerupe, verb (invechit si Trans. de S., a intrerupe), care pare sa provina direct din limba latina praerumpere.
Rus. ruptaš „contribuabil” provine din rom. (Vasmer, II, 549).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.