DexDefinitie.com

Definitie Răbda - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: RĂbda, rabd, verb I.
1. Tranzitiv si instranzitiv A suporta (fara impotrivire si cu resemnare) greutati, neplaceri fizice sau morale; a indura. ♦ (Despre lucruri) A fi durabil, rezistent, a nu se strica usor.
2. Tranzitiv si instranzitiv A accepta, a ingadui, a permite, a tolera. ♢ Expresie (Tranzitiv) A (nu)-l rabda (pe cineva) inima (sa...) = a (nu) se putea stapani (sa nu...), a (nu) se indura sa...
Cum il rabda locul (sau pamantul)? se spune despre un om rau, care savarseste fapte reprobabile.
A (nu)-l mai rabda (pe cineva) puterile sa... = a (nu) mai putea sa...
3. Intranzitiv A-si infrana nelinistea, enervarea, a avea rabdare, a-si pastra calmul. – Etimologie necunoscuta
Varianta definitie 2: RĂbda verb
1. verifica cuvantul: indura.
2. verifica cuvantul: suporta.
3. verifica cuvantul: ingadui.
4. verifica cuvantul: abtine.
Varianta definitie 3: Rabda verb, indicativ prezent 1 singular rabd, 2 singular rabzi, 3 singular si plural rabda
Varianta definitie 4: A rĂbda rabd 1. tranzitiv 1) (suferinte fizice sau morale) A indura cu tarie si calm; a suferi; a suporta. 2) A admite in mod constient si tacit; a ingadui; a suferi; a suporta; a tolera. ♢ A nu-l - pe cineva inima sa ... a nu se putea stapani sa nu ...
2. intranzitiv A-si retine dorinta (de a face ceva); a ingadui. /Origine necunoscuta
Varianta definitie 5: Rabda (rabd, rabdat), verb –
1. A rezista, a indura. –
2. A suporta, a tolera, a admite, a suferi. – Varianta cuvant invechit si Trans. rebda.
Mr. aravdu, aravdare.
Limba Latina *re-e(n)mendāre „a imbunatati”, conform sp. remendar „a intari cu un petic”, ca si mr. amindari „a imbunatati, a cistiga”.
Tranzitia semantica de la „a face rezistent” la „a rezista” este aceeasi cu a lui indura.
Fonetic, rezultatul *remda a dezvoltat a consoana auxiliara, *rambda, conform franceza chambre, sp. hombre si rom. cam dogit › cambdogit, exemplu citat de Țicaloiu, ZPRh., LI, 280-
91. Nu lipsesc alte explicatii, care nu par convingatoare: din limba slava (veche) raditi, raždą „a avea grija de” (Cihac, II, 302); din limba latina *re-obdurāre (Cihac, I, 224; Koerting 7958; Weigand, BA, II, 260; conform impotriva Densusianu, Rom., XXXIII, 284; din limba latina rῑgĭdāre (E. Herzog, Dacor., I, 222-4 si Dacor., V, 495-97; conform impotriva Graur, BL, V, 111 si Rosetti, 175); din limba latina rĕgĕre „a conduce” (Giuglea, Dacor., IV, 380); din limba latina rabĭdāre „a turba” (Puscariu, Dacor., VIII, 127-31) sau *rubĭdāre „a turba” (Puscariu, Lr., 122); din limba latina repĕdāre „a se retrage” (Scriban).
Derivat rabdare (mr. ravdare), substantiv feminin (calm; resemnare, indurare); rabdator, adjectiv (calm, suferitor); rabdariu, adjectiv (blind, incercat); nerabadtor, adjectiv (nelinistit); nerabdare, substantiv feminin (neliniste).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.