Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Răboj
1 * Cuvantul cu diacritice: răbój
Cuvantul fara diacritice: raboj
Definitie: RĂBOJ, răbojuri, substantiv neutru 1. Bucată de lemn în formă cilindrică sau paralelipipedică pe care, în trecut, se însemnau, prin crestături, diferite calcule, socoteli (zilele de muncă, banii datorați, numărul vitelor etcetera). ♢ Expresie A șterge de pe răboj = a da uitării; a ierta. (Regional) A crede după răboj = a crede tot ce se spune. A(-și) ieși (sau a scoate pe cineva) din răboj (afară) = a (se) supăra. 2. (Popular) Socoteală, calcul. Pierdusem răbojul timpului. ♢ Expresie A i se uita cuiva răbojul = a i se uita numărul anilor. 3. Crestătură făcută, ca semn distinctiv, la urechea unei vite. [Varianta: răbuș substantiv neutru] – Din bulgara, scr. raboš.
2 * Cuvantul cu diacritice: răbój
Cuvantul fara diacritice: raboj
5 * Cuvantul cu diacritice: răbój -uri
Cuvantul fara diacritice: raboj
Definitie: RĂBOJ -urin. 1) înv. Bucată de lemn pe care se însemnau, prin crestături, diferite calcule (numărul de vite, de zile etcetera). ♢ A da pe - a da pe datorie. A lua pe - a lua pe datorie. 2) înv. Crestătură sau ansamblu de semne făcute pe această bucată de lemn. 3) figurativ Intindere pe care sunt lăsate urme. -ul timpului. 4)pop. Calcul numeric. 5) Crestătură făcută la urechea unui animal domestic pentru a-l putea deosebi. bulgara, limba sarba: raboš
6 * Cuvantul cu diacritice: răbój -oáje
Cuvantul fara diacritice: raboj
Definitie: răboj (-oaje), substantiv neutru – Tăbliță de lemn în care se însemnau cu crestături părțile unei socoteli. – Varianta Muntenia răboș. Mold., Trans. răbuș. Mr. arăbuș, megl. răbuș. Sl., conform bulgara, limba sarba:, cr. raboš, limba sarba: rabuš, slov. rabuša, pol. rabuše (Cihac, II, 319; Conev 78), mag. rovas, conform răvaș. Derivat din limba slava (veche) rabŭ „sclav”, cu sufix -oș (Lacea, Dacor., V, 401) nu pare probabilă fiindcă, după cum bine a văzut Cihac, trebuie să se pornească de la limba slava (veche) rovŭ „crestătură”, conform rofii.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "j"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.