DexDefinitie.com

Definitie Sbîr - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Sbir interjectie – Sugereaza ideea de frison. – Varianta zbir.
Creatie expresiva, de la bir, cu s- expresiv; pentru formare, conform si sfir, svir. – Derivat sbirci, verb (a se clatina, a face sa tremure o suprafata neteda, ca de ex. oglinda apei; a brazda, a increti; reflexiv, a se sfriji, a se rida), prin contaminare cu bulgara barča „a increti” (der. directa din bulgara, conform Geheeb, Jb., IV, 31; Tiktin; Conev 84, Candrea, este dificila fonetic); sbirceala, substantiv feminin (incretitura); sbirci, substantiv neutru (rid, cuta); sbirciog, substantiv masculin (ciuperca, Morchella conica) rezultatul unei contaminari cu limba rusa smorčok „ciuperca”; sbircitura, substantiv feminin (incretitura, brazda; cuta; ramolit); desbirci, verb (a descreti); sbirci, verb (a gresi, a rata lovitura, in jocurile de copii), probabil datorat obiceiului de a striga sbir sau sbirci, pentru a intimida jucatorul care este la rind; sbircaci, verb (a ravasi, a lasa intr-o stare jalnica); sbirli, verb (a tremura, a increti, a (se) ridica parul, tepii; reflexiv, a se supara, a se necaji), cu sufix expresiv -li, conform mr. zbirlescu (relatia cu limba rusa burlitĭ „a face zgomot”, propusa de Cihac, II, 34, nu e probabila); sborsi, verb (a se ridica in sus; reflexiv, a se supara), in loc de *sbirsi (dupa Cihac, II, 484, din mag. borsos „ridicat in sus”); sbors, substantiv masculin (Mold., peste, Gasterosteus platygaster), numit asa datorita spinilor dorsali foarte ridicati, conform numele franceza epinoche; sbirgi, verb reflexiv (Mold., a se strica vremea, a se face urit); sbirgoi, substantiv neutru (inrautatire).
Conform: sbirn, imbirliga.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "r"
Sufix: expresiv -li, cf. mr. zbîrlescu (relația cu rus. burlitĭ „a face zgomot”, propusă de Cihac, II, 34, nu e probabilă); sborși, vb. (a se ridica în sus; refl., a se supăra), în loc de *sbîrși (după Cihac, II, 484, din mag. borsós „ridicat în sus”); sborș, s.m. (Mold., pește, Gasterosteus platygaster), numit așa datorită spinilor dorsali foarte ridicați, cf. numele fr. épinoche; sbîrgi, vb. refl. (Mold., a se strica vremea, a se face urît); sbîrgoi, s.n. (înrăutățire). Cf. sbîrn, îmbîrliga.

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.