DexDefinitie.com

Definitie Scenă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: SCÉNĂ, scene, substantiv feminin
1. Parte mai ridicata si special amenajata in incinta unei sali de spectacole sau in aer liber, unde se desfasoara reprezentatiile. ♢ Expresie A pune in scena = a regiza. ♦ Teatru. ♢ Expresie A parasi scena = A) a parasi profesiunea de actor; B) a se retrage dintr-o activitate.
2. Subdiviziune a unui act dintr-o opera dramatica, marcata prin intrarea sau iesirea unui personaj.
3. Figurativ Loc unde se petrece ceva.
4. Figurativ Actiune capabila de a impresiona pe cineva, de a-i atrage atentia; intamplare interesanta. ♦ (Concretizat) Compozitie plastica in care sunt de obicei infatisate mai multe personaje.
5. Figurativ Cearta, iesire violenta. ♢ Expresie (Familiar) A-i face cuiva o scena = a aduce cuiva imputari violente (cu amenintari, cu lacrimi etcetera). – Din franceza Scène, limba italiana Scena, limba latina Scaena.
Varianta definitie 2: SCÉNĂ substantiv
1. verifica cuvantul: decor.
2. verifica cuvantul: priveliste.
3. verifica cuvantul: teatru.
4. (LIT.) (invechit) perdea, sceneta. (Actul I, - a 4-a.)
5. verifica cuvantul: dramaturgie.
6. verifica cuvantul: episod.
7. verifica cuvantul: scandal.
Varianta definitie 3: Scena substantiv feminin, g.-d. art. scenei; plural scene
Varianta definitie 4: SCÉNĂ -e f. 1) Parte in forma de platforma a unei sali de spectacole, special amenajata pentru reprezentatii artistice. ♢ A pune in - a monta o piesa; a inscena. 2) Activitate desfasurata de un actor; arta teatrala. ♢ A parasi -a a) a abandona profesia de actor; b) a se retrage dintr-o activitate oarecare. 3) Subdiviziune a unui act dintr-o piesa de teatru. 4) figurat Loc unde se desfasoara o actiune sau o activitate; arena. 5) Fapt care atrage atentia cuiva. 6) Manifestare violenta a unei atitudini fata de cineva sau ceva. ♢ A-i face cuiva o - a-i aduce cuiva imputari pe un ton rastit si pretentios. [G.-D. Scenei] /<fr. scene, limba latina scaena, limba italiana scena
Varianta definitie 5: SCÉNĂ substantiv feminin
1. Parte mai ridicata a unei sali de teatru, unde joaca actorii.
2. Teatru; arta dramatica. ♢ A parasi scena = a se retrage din teatru, (figurat) dintr-o activitate oarecare; a pune in scena = a organiza felul in care se va reprezenta o piesa de teatru. ♦ Decorurile folosite pentru a reprezenta locul unde se petrece actiunea piesei.
3. Subdiviziune a unui act dintr-o piesa determinata fie de intrarea sau iesirea unui personaj, fie de modificarea locului sau a timpului de actiune. ♦ (P. ext.) Scurta etapa in desfasurarea unei opere literare in care se consuma o singura intamplare, intr-un cadru neschimbat.
4. Loc unde se petrece o actiune sau o activitate.
5. Actiune, fapt, eveniment care poate impresiona pe cineva.
6. Cearta, iesire violenta, scandal. (În forma Scen-, sceno-) Element prim de compunere savanta cu semnificatia „(referitor la) scena”. [Pronume sce-. / < franceza scène, limba italiana scena, conform limba latina scaena, limba greaca (veche) skene – adapost, refugiu].
Varianta definitie 6: SCÉNĂ substantiv feminin
1. parte mai ridicata a unei sali de teatru, unde joaca actorii.
2. teatru; arta dramatica. o a parasi a = a) a se retrage din teatru; b) a se retrage dintr-o activitate; a pune in - = a organiza felul in care se va reprezenta o piesa de teatru. ♢ decorurile pentru a reprezenta locul unde se petrece actiunea unei piese sau a unui film.
3. subdiviziune a unui act dintr-o opera dramatica, marcata prin intrarea sau iesirea unui personaj; succesiune de cadre dintr-un film care infatiseaza o actiune distincta. ♢ scurta etapa in desfasurarea unei opere literare in care se consuma o singura intamplare, intr-un cadru neschimbat.
4. loc unde se petrece o actiune, o activitate.
5. actiune, fapt, eveniment care poate impresiona pe cineva.
6. cearta, iesire violenta, scandal. o a-i face cuiva - (sau ĕ) = a aduce cuiva reprosuri cu vorbe violente, amenintari, plans. (< franceza scène, limba italiana scena, limba latina scaena)
Varianta definitie 7: Scena (-ne), substantiv feminin –
1. Platforma, estrada. –
2. Scandal, spectacol.
Franceza scène. – Derivat scenariu, substantiv neutru, din limba italiana scenario, conform franceza scenario; sceneta, substantiv feminin, din sp. sainete prin franceza saynète, considerat, din cauza pronuntarii, drept der. din franceza scène; scenic, adjectiv , din franceza scenique; scenografie, substantiv feminin, din franceza scenographie; inscena, verb (a pune in scena), din limba germana inszenieren.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "n"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.