DexDefinitie.com

Definitie Scrum - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Scrum, (rar) scrumuri, substantiv neutru
1. Materie neagra sau cenusie care ramane dupa arderea completa a unui corp (si care poate pastra in parte forma obiectului ars). ♢ Expresie A se alege scrumul (si fumul sau si cenusa) (de ceva sau de cineva) = a nu mai ramane nimic (din ceva sau din cineva), a se distruge complet.
2. Coaja arsa (dintr-o mancare) care se prinde pe fundul unui vas. – Conform: bulgara s k r u m, limba albaneza s h k r u m p.
Varianta definitie 2: Scrum substantiv verifica cuvantul: cenusa, funingine.
Varianta definitie 3: Scrum substantiv
1. zgura. (Painea din cuptor s-a facut -.)
2. arsura. (-ul de pe fundul unui vas.)
Varianta definitie 4: Scrum substantiv neutru, plural scrumuri
Varianta definitie 5: Scrum -uri n.
Materie de culoare neagra-cenusie provenita din arderea completa a unui corp (pastrand partial forma obiectului ars). - de tigara. ♢ A se preface in - (sau a se face -) a arde complet. A se alege - si fum (sau si cenusa) din ceva (sau Din cineva) a fi nimicit cu totul. /conform limba albaneza shkrump
Varianta definitie 6: Scrum (-muri), substantiv neutru – Cenusa, coaja arsa, resturi de la ardere. – Mr., megl. scrum.
Varianta cuvant invechit scrumb.
Origine incerta.
Explicatia prin limba turca: cuman. kurum „funingine” (Meyer 409; Șeineanu, II, 318; Densusianu, Hlr., 383; Pascu, II, 161; Capidan, Raporturile, 458; Puscariu, Lr., 258), conform mag. korom, nu pare suficienta.
Legatura cu limba albaneza škrumb (Philippide, II, 733; Rosetti, II, 122), este evidenta: dar nu si explicatia sa.
Mai probabil e vorba de o formatie expresiva, ca in (s)grunt sau sdrum(ica), explicatie care serveste si pentru scruntar; ideea de baza este cea de a „a se face praf”.
Derivat scruma (var. scrum(u)i), verb (a arde, a incinera); scrumelnita (var. scrumiera), substantiv feminin (cenusiera); scruntar, substantiv neutru (loc nisipos si pietros la marginea unei ape; Mold., insulita, duna), pornind probabil de la *scrunt „tandari, farime” (dupa parerea de nesustinut a lui Giuglea, Dacor., III, 627), din verifica cuvantul: limba germana scrunta › limba germana Schrund „crapatura”); scruntar, substantiv neutru (teren accidentat), din acelasi cuvint, probabil contaminat cu sgrunt; scrupos, adjectiv (Mold., sfarimicios), fara indoiala in loc de *scrumpos, de la scrumb (legatura cu limba slava (veche) krupa „gris”, propusa de Tiktin, nu pare convingatoare). – Din rom. provin bulgara skrum (Capidan, Raporturile, 211), limba neogreaca: σϰοῦρμος (Murnu, Lehnw., 42), si desigur limba albaneza škrumb, škrump. – Conform: scurma.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "m"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.