DexDefinitie.com

Definitie Scurma - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Scurma, scurm, verb I. Tranzitiv si instranzitiv (Popular) A rascoli la suprafata pamantului (cu ratul, cu ciocul, cu ghearele, cu o unealta etcetera) pentru a scoate ceva la iveala sau pentru a face o gaura. ♦ Tranzitiv Figurativ A preocupa (chinuind sufleteste); a irita. – Probabil limba latina Excorrimare.
Varianta definitie 2: Scurma verb verifica cuvantul: ara, scotoci.
Varianta definitie 3: Scurma verb
1. a racai, a scormoni, (rar) a scotoci, (invechit, popular si familiar) a scociori, (invechit si reg.) a scodoli, a scorbeli, (regional) a racali, a raschia, a scodormoli, (prin Moldova) a racalui, (Transilvania si Maram.) a scorni. (Gainile - pamantul.)
2. a scormoni, (popular) a sapa, (regional) a dricui. (Porcul - cu ratul pamantul.)
Varianta definitie 4: Scurma verb, indicativ prezent 3 singular scurma
Varianta definitie 5: A scurma scurm tranzitiv 1) (pamant, paie, gunoi etcetera) A rascoli, dand la o parte straturile de deasupra; a scormoni; a racai. 2) fig. (despre ganduri, griji etcetera) A chinui sufleteste; a nu lasa in pace. 3) fam. (persoane) A incerca de a submina, rascolind trecutul cuiva (pentru a gasi lucruri compromitatoare); a rama. /conform limba latina excorrimare
Varianta definitie 6: Scurma (-m, -at), verb – A zgirma, a scormoni. – Varianta scruma, scirma, Olt. scirmii.De la scrum „cenusa”, care mai de mult trebuie sa fi insemnat „praf in general”; animalele care scurmau pamintul in bucatele mici.
Ideea de „a face praf” este denumirea semantica generala pentru scrum, scurma si sdrumica; forma primitiva este scruma, care apare si cu sensul de „a arde”.
Explicatia pornind de la limba latina *excorrimāre (Giuglea, Cercetari lexicografice, 26; Tiktin; REW 2254; Candrea, GS, VII, 196), conform rima, nu pare izbutita.
Derivat scurmator, adjectiv (care scurma); scurmatura, substantiv feminin (tarina; scormonire); scormoni, verb (a sapa, a scurma), cu sufix expresiv -ni, conform varianta scromoli cu sufix -li, tot expresiv (dupa Scriban, Arhiva, XXV, 134, din mag. karmolni; dupa Puscariu, Dacor., I, 239-41, din cormana); scormoneala, substantiv feminin (scurmat); scormonitor, adjectiv (care scormoneste); sdrumica, verb (a pulveriza, a sfarima), probabil in loc de *scrumica, conform mr. sdrumin(are), sdrumig(are), pe care Pascu, Archiv.
Rom., VI, 26 si REW 7440a il reduc la limba latina rumināre (dupa Koerting 3389 si Cihac, I, 163, din limba latina *exdemicāre, conform contra Densusianu, Rom., XXXIII, 286; dupa Tiktin, Puscariu, Dacor., VIII, 107 si Candrea, de la dumica contaminat cu sdrobi).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.