DexDefinitie.com

Definitie Scurt -ă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Scurt, -Ă, scurti, -te, adjectiv adverb , substantiv feminin I. Adjectiv
1. (Despre obiecte) De lungime redusa. ♦ (Despre distante, drumuri) Care se parcurge in putin timp (avand o lungime redusa). ♦ (Substantivat, f. plural) Unde scurte. ♦ Expresie A lua (sau a tine pe cineva) de (sau din) scurt = a trata (pe cineva) cu asprime, a supune (pe cineva) unei discipline severe. (Substantivat, f.) A trage scurta = a duce greul, a suporta consecinte (neplacute). ♦ Infinitiv scurt = forma de infinitiv in limba romana, care poarta caracteristica conjugarii. ♦ (Despre opere literare sau stiintifice) De proportii reduse. ♦ (Despre vorbire) Concis, fara multe cuvinte. ♢ Locutiune adverb În (sau pe) scurt = fara multe cuvinte, in putine vorbe. ♦ Figurativ Marginit, redus.
2. (Despre parti ale corpului) De lungime mica; (despre fiinte) mic de statura, scund. ♢ Vedere scurta = miopie. ♢ Expresie (A fi) scurt de vedere = (a fi) miop.
A avea mana scurta = a fi zgarcit. ♦ (Despre lucruri) Care are o inaltime mica.
3. (Despre vreme sau despre alte notiuni temporale) Care dureaza putin, care trece sau se termina repede. ♢ Silaba (sau vocala) scurta = silaba (sau vocala) care are o durata mai mica decat durata medie. ♢ Expresie În (sau peste) scurt timp sau in scurta vreme = in curand. II. Adv.
1. Brusc, repede.
Se opreste scurt. ♦ Fara multa vorba; fara a admite replica, energic.
I-a poruncit scurt.
2. (De) la distanta mica; prin extensiune strans.
A lega scurt. Iii. S.f.
1. Haina groasa, de obicei vatuita sau imblanita, lunga pana deasupra genunchilor.
2. (Popular) Inflamare a ganglionilor de la subsuoara sau din regiunea inghinala; adenopatie axiala sau inghinala. – Probabil limba latina *excurtus (= curtus) sau din Scurta (derivat regresiv).
Varianta definitie 2: Scurt antonim: lung, vast
Varianta definitie 3: Scurt adjectiv , adverb
1. adjectiv mic, redus, restrans. (Un text -.)
2. adjectiv verifica cuvantul: concis.
3. adjectiv verifica cuvantul: scund.
4. adjectiv mic. (Creion -.)
5. adjectiv mic. (Vara noaptea-i -.)
6. adjectiv verifica cuvantul: putin.
7. adverb strans. (Apuca iapa - de capastru.)
8. adverb brusc, deodata, fulgerator, instantaneu, odata, repede, subit, (popular) numai, (regional) tarla-marla. (- se intoarce spre el si ...)
Varianta definitie 4: Scurt adjectiv verifica cuvantul: incuiat, ingust, limitat, marginit, obtuz, putin, redus.
Varianta definitie 5: Scurt adjectiv m., plural scurti; f. singular scurta, plural scurte
Varianta definitie 6: Scurt1 adverb 1) Lasand o lungime mica. A reteza -. 2) În putine cuvinte; concis. A vorbi -. ♢ Pe - (sau in -) concis. - si cuprinzator concis si cu un continut bogat. /<lat. excurtus
Varianta definitie 7: Scurt2 -ta (-ti, -te) (in opozitie cu Lung) 1) (despre obiecte, distante, parti ale corpului etcetera) Care are o lungime mica sau mai mica decat cea obisnuita. Rochie -ta.
Picior -. ♢ A lua (pe cineva) din - a manifesta asprime (fata de cineva). A tine (pe cineva) din - a supune (pe cineva) unui control sever. - de vedere miop. A avea mana -ta a fi zgarcit. A fi - la vorba a vorbi putin; a fi necomunicativ. În -ta vreme (sau in - timp) peste putin timp; in curand. 2) (despre lucrari literare, muzicale etcetera) Care este de proportii reduse. /<lat. excurtus
Varianta definitie 8: Scurt (-ta), adjectiv –
1. De lungime mica. –
2. De durata mica. –
3. Concis, rezumat. –
4. Mic, jos, de inaltime mica. – Mr. scurtu, istr. scurt.
Limba Latina cŭrtus sau *excŭrtus (Densusianu, Hlr., 169; Puscariu 463; REW 2421), conform limba italiana (s)corto, limba albaneza škurtë, prov. cort, franceza court, cat. curt, sp. corto, port. curto.
Sunetul s- este, de obicei, explicat pornind de la excŭrtāre; dar ar putea fi si de origine expresiva, cel putin in rom.
În mr. pare sa depinda de limba albaneza; conform limba albaneza Skortull, toponim (Jokl, BA, IV, 195), care provine in mod sigur din rom.
Derivat scurta, substantiv feminin (varice la subtioara, inflamatie, tumoare; capa, mantou scurt; Trans., pai mic; pai pentru a trage la sorti); curta, verb (Banat, a taia lemne); scurta, verb (a taia, a face mai scurt; a micsora, a concentra; a merge direct), din excŭrtāre, cuvint vulgar si tirziu (Niermeyer 390), conform limba albaneza škurtoń (Meyer 217; Philippide, II, 640), calabr. scurtare (conform REW 2994); scurtatura, substantiv feminin (lemn, bat scurt, retevei); scurtime, substantiv feminin (insusirea de a fi scurt); scurteica, substantiv feminin (cataveica, scurta de blana, haina de stofa pentru femei); prescurta, verb (a abrevia), dupa limba germana verkürzen. – Din rom. provin bulgara skurtejka (Capidan, Raporturile, 224; Bernard 38), limba sarba: škurteljka, stuteljka.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "t"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.