Varianta definitie 1: Scutura, scutur, verb I. I.
1. Tranzitiv A clatina, A agita sau (mai rar) a lovi un obiect pentru a face sa cada ori sa iasa ceva de pe (sau din) el. ♢ Expresie (Familiar) A scutura (pe cineva) de bani sau a scutura buzunarele (ori punga) cuiva = a lua cuiva (prin mijloace necinstite) toti banii, a stoarce (pe cineva) de bani. ♦ Reflexiv A se curata de praf, de noroi, de zapada etcetera ♦ Intranzitiv A face curatenie, a deretica, a sterge praful de pe obiectele din casa.
2. Tranzitiv Figurativ A arunca, a lepada, a indeparta ceva. ♦ Reflexiv A scapa, a se elibera de ceva suparator, nefast.
3. Reflexiv si tranz.
A ramane sau a face sa ramana fara frunze, petale, rod; a cadea sau a face sa cada, a (se) imprastia. ♦ Reflexiv A se desprinde si a cadea.
Se scuturau frunzele. II.
1. Tranzitiv si instranzitiv A misca cu putere incoace si incolo, a zgaltai, a hatana, a zdruncina; a agita. ♢ Expresie (Tranzitiv) A scutura mana cuiva = a strange (cu putere) mana cuiva. ♦ Reflexiv A se cutremura din tot corpul. ♢ Expresie (Tranzitiv) A-l scutura frigurile = a avea un acces de friguri.
2. Tranzitiv Figurativ (Familiar) A critica sau a certa aspru. – Limba Latina *excutulare.
Varianta definitie 3: Scutura verb
1. verifica cuvantul: agita.
2. verifica cuvantul: cutremura.
3. verifica cuvantul: zgaltai.
4. a clatina, a zgaltai, a zgudui, (popular) a zgaltana, (regional) a zbiciula, a zblendui, a zgacina, (Moldova) a zbihui. (Îl - zdravan ca sa se scoale.)
5. a se cutremura, a se infiora, a tremura, a tresari. (Calul se - din tot corpul.)
6. verifica cuvantul: deretica.
Varianta definitie 4: Scutura verb, indicativ prezent 1 singular scutur, 3 singular si plural scutura
Varianta definitie 5: A SCUTURA scutur
1. tranzitiv 1) A face sa se scuture. 2) (obiecte sau persoane) A misca brusc si repetat in directii opuse. - un pom. ♢ - pe cineva de bani a-i lua cuiva banii. - (pe cineva) frigurile a avea un acces de malarie. 3) pop. (persoane) A supune unei proceduri neplacute (critica, perchezitie, control vamal etcetera).
2. intranzitiv A face curatenie (prin casa); a deretica. /<lat. excutulare
Varianta definitie 6: A se scutura ma scutur intranzitiv 1) (despre frunze, fructe, boabe etcetera).
A cadea pe pamant (desprinzandu-se din loc). 2) A se curata de ceva suparator. - de praf. 3) figurat A reusi sa se eliberese de ceva care incomodeaza; a se descotorosi; a scapa; a se dezbara. - de necazuri. 4) (despre fiinte) A se cutremura din tot corpul. /<lat. excutulare
Varianta definitie 7: Scutura (-r, -at), verb –
1. A balansa, a zgudui. –
2. A bate un copac pentru a-i culege fructele. –
3. A se zgiltii, a se ravasi. –
4. A se ciomagi, a se snopi in bataie. –
5. A stoarce de bani. –
6. A parasi, a se descotorosi de cineva. –
7. A curata interiorul unei case. –
8. (Refl.) A se zdruncina, a se agita. –
9. (Refl.) A se cutremura, a se infiora. –
10. (Refl.) A-i cadea frunzele sau florile. –
11. (Refl.) A respinge, a dezaproba. – Mr. scutur(are), megl. scutur(ar)i.
Limba Latina *excŭtŭlāre, in loc de excŭtĕre (Meyer, Alb.
St., IV, 115; Candrea, Élements, 44; Puscariu 1562; Tiktin; REW 3000), conform limba italiana scotulare, abruz. (s)kutela, calabr. (s)cotulare, ca si scoate.
Derivat scutur, substantiv neutru (agitare, cutremuratura), deverbal literar; scuturatoare, substantiv feminin (maturica de praf; titirez la moara; scrumiera); scuturatura, substantiv feminin (faptul de a scutura; frunze moarte; fructe cazute).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.