Varianta definitie 1: ScĂlda, scald, verb I.
1. Tranzitiv si reflexiv A face baie, a (se) imbaia. ♦ Reflexiv Figurativ A se reflecta, a se oglindi.
2. Tranzitiv (Adesea figurativ) A uda, a muia. ♢ Expresie A-si scalda ochii in lacrimi = a lacrima sau a plange. ♦ (Despre ape) A curge udand un teritoriu.
Reflexiv (Despre pasari si alte animale) A se cufunda, a se tavali in nisip, in praf etcetera Tranzitiv (Familiar; in expresie) A o scalda = a evita un raspuns sau o atitudine hotarata, a raspunde evaziv. – Limba Latina Excaladare.
Varianta definitie 4: Scalda verb, indicativ prezent 1 singular scald, 3 singular si plural scalda
Varianta definitie 5: A scĂlda scald tranzitiv 1) A face sa se scalde. 2) A muia din toate partile; a uda in intregime. ♢ A o scalda a ocoli un raspuns direct si hotarat. A-si - ochii in lacrimi a plange. 3) A cuprinde din toate partile. Marea scalda tarmul. /<lat. excaldare
Varianta definitie 6: A se scĂlda ma scald intranzitiv (despre fiinte) A se cufunda in apa, in alt lichid sau intr-o substanta pulverulenta (cu scop igienic, curativ sau din placere). - in rau.
Gainile se scalda in praf. ♢ - in bani a fi foarte bogat. - in bine a trai in lux. - in sange a omori din cruzime. /<lat. excaldare
Varianta definitie 7: Scalda (-ald, -at), verb – A face baie. – Mr. (a)scaldu, scladare, megl. scald(ari),istr. scǫd.
Limba Latina excaldāre (Diez, Gramm., I, 12; Puscariu 1537; REW 2946; Rosetti, I, 173), conform limba italiana scaldare, prov. escuadar, franceza echauder, sp., port. escaldar. – Derivat scalda, substantiv feminin (baie; cada de baie); scaldatoare, substantiv feminin (baie; apa pregatita pentru baie; loc de scaldat); scaldatura, substantiv feminin (actiunea de a se scalda; apa care ramine de la baie); scaldusca (var. scalduse), substantiv feminin (Mold., baie).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.