Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Semăna
1 * Cuvantul cu diacritice: semăná
Cuvantul fara diacritice: semana
Definitie: SEMĂNA2, semăn, verb I. Intranzitiv 1. A avea trăsături, calități, defecte comune cu altcineva sau cu altceva; a se asemui, a se asemăna. ♢ Expresie A semăna cu cineva (sau cuiva) bucățică ruptă (sau tăiată) ori a semăna ca două picături (de apă) = a semăna perfect cu cineva, a fi leit cu altul. 2. A părea, a arăta, a face impresia de... – Limba Latina similare.
2 * Cuvantul cu diacritice: semăná
Cuvantul fara diacritice: semana
Definitie: SEMĂNA1, semăn, verb I. Tranzitiv 1. A pune sau a arunca sămânța în pământul pregătit în prealabil, pentru a o face să încolțească și să răsară; a însămânța. ♦ (Înv.) A vârî în pământ, a îngropa. ♦ (Popular) A arunca boabe de grâu, bomboane, stafide etcetera în direcția unei persoane de Anul nou sau la nuntă, însoțind gestul și de o urare. 2. A pune din loc în loc; a presăra, a împrăștia, a risipi. 3. Figurativ A răspândi, a propaga idei, cunoștințe, vrajbă etcetera – Limba Latina seminare.
3 * Cuvantul cu diacritice: semăná
Cuvantul fara diacritice: semana
4 * Cuvantul cu diacritice: semăná
Cuvantul fara diacritice: semana
Definitie: SEMĂNA verb 1. a aduce, a se apropia, a se asemăna, a se asemui, (învechit și popular) a se lovi, (regional) a se cumpăni, (învechit) a arăduce, a se închipui, a se podobi, a răduce. (- cu sora lui.)2. verifica cuvantul: părea.
5 * Cuvantul cu diacritice: semăná
Cuvantul fara diacritice: semana
Definitie: SEMĂNA verb 1.(AGRIC.) a însămânța, (prin Mold. și Olt.) a sămânța. (Au - orzul.)2.(AGRIC.) a pune. (Când - porumbul?)3. verifica cuvantul: răspândi.
6 * Cuvantul cu diacritice: semăná
Cuvantul fara diacritice: semana
Definitie: semăna (a însămânța, a avea trăsături comune) verb, indicativ prezent 1 singular semăn, 3 singular și plural seamănă; conjunctie: prezent 3 singular și plural semene
7 * Cuvantul cu diacritice: a semăná seámăn
Cuvantul fara diacritice: semana
Definitie: A SEMĂNA1 seamăntranzitiv 1) (semințe de plante cultivate) A introduce în sol (pentru a încolți și a crește); a însămânța. - grâu. ♢ Culege ce-ai semănat se spune, când cineva trebuie să suporte consecințele unor fapte de-ale sale. 2) pop. (persoane) A presăra cu semințe de cereale dorind fericire în Noul An. 3) figurat A împrăștia uniform pe o suprafață. - flori în calea cuiva. 4)fig. (idei, gânduri, intrigi etcetera) A face să devină cunoscut unui cerc larg de persoane; a răspândi; a propaga. limba latina seminare
8 * Cuvantul cu diacritice: a semăná seámăn
Cuvantul fara diacritice: semana
Definitie: A SEMĂNA2 seamănintranzitiv 1) A avea trăsături comune; a fi deopotrivă; a se potrivi; a se asemăna; a se asemui. Seamănă cu fratele său. ♢ - ca două picături de apă a avea foarte multe trăsături comune. 2) A avea aparența (de); a fi în aparență; a da semne (de); a părea; a se arăta. limba latina similare
9 * Cuvantul cu diacritice: semăná -eámăn -át
Cuvantul fara diacritice: semana
Definitie: semăna (-eamăn, -at), verb – 1. A însămînța. – 2. A împrăștia, a risipi. – 3. A răspîndi, a propaga. – Varianta Mold. sămăna. Mr. seamîn, siminare, megl. sęmin(are), istr. semiru. Limba Latina sēmĭnāre (Pușcariu 1505; REW 7807), conform limba italiana seminare, prov. semenar, franceza semer, sp. sembrar, port. semear. – Derivat semănat, substantiv neutru (insămînțare; obicei folcloric de Anul Nou care constă în a arunca înspre oameni grîu sau orez, în semn de abundență); semănător, substantiv masculin (muncitor agricol care seamănă); semănătoare, substantiv feminin (femeie care seamănă, mașină agricolă care seamănă); semănătură, substantiv feminin (însămînțare, loc semănat). – Conform: sămînță.
10 * Cuvantul cu diacritice: semăná -eámăn -át
Cuvantul fara diacritice: semana
Definitie: semăna (-eamăn, -at), verb – 1. A se asemui, a avea asemănăre. – 2. A părea, a arăta. – Varianta Mold. sămăna. Mold. seamin, siminare. Limba Latina sĭmĭlāre (Pușcariu 1504; REW 7925), conform limba italiana (somigliare), prov., cat. semblar, franceza sembler, sp. (semejar), port. (semelhar). Conform: și Sneyders de Vogel, Les mots d’identite dans les langues rom., Groningen 1947, 113-18. Derivat seamăn, substantiv neutru (asemănare), deverbal (după REW 7928 din limba latina sĭmĭlis); semen, substantiv masculin (aproapele), sing. reconstituit după plural semeni al cuvîntului anterior; semănător, adjectiv (al fel, comparabil). – Conform: asemăna. – Din rom. provine rut. samanaty (Miklosich, Wander., 19; Candrea, Elemente, 409).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere.
Fiind format din 7 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.