DexDefinitie.com

Definitie Semăna - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: SemĂna2, seman, verb I. Intranzitiv
1. A avea trasaturi, calitati, defecte comune cu altcineva sau cu altceva; a se asemui, a se asemana. ♢ Expresie A semana cu cineva (sau cuiva) bucatica rupta (sau taiata) ori a semana ca doua picaturi (de apa) = a semana perfect cu cineva, a fi leit cu altul.
2. A parea, a arata, a face impresia de... – Limba Latina Similare.
Varianta definitie 2: SemĂna1, seman, verb I. Tranzitiv
1. A pune sau a arunca samanta in pamantul pregatit in prealabil, pentru a o face sa incolteasca si sa rasara; a insamanta. ♦ (Înv.) A vari in pamant, a ingropa. ♦ (Popular) A arunca boabe de grau, bomboane, stafide etcetera in directia unei persoane de Anul nou sau la nunta, insotind gestul si de o urare.
2. A pune din loc in loc; a presara, a imprastia, a risipi.
3. Figurativ A raspandi, a propaga idei, cunostinte, vrajba etcetera – Limba Latina Seminare.
Varianta definitie 3: SemĂna verb verifica cuvantul: difuza, imprastia, ingropa, planta, populariza, propaga, propovadui, pune, rasadi, raspandi, sadi, transplanta.
Varianta definitie 4: SemĂna verb
1. a aduce, a se apropia, a se asemana, a se asemui, (invechit si popular) a se lovi, (regional) a se cumpani, (invechit) a araduce, a se inchipui, a se podobi, a raduce. (- cu sora lui.)
2. verifica cuvantul: parea.
Varianta definitie 5: SemĂna verb
1. (AGRIC.) a insamanta, (prin Mold. si Olt.) a samanta. (Au - orzul.)
2. (AGRIC.) a pune. (Cand - porumbul?)
3. verifica cuvantul: raspandi.
Varianta definitie 6: Semana (a insamanta, a avea trasaturi comune) verb, indicativ prezent 1 singular seman, 3 singular si plural seamana; conjunctie: prezent 3 singular si plural semene
Varianta definitie 7: A semĂna1 seaman tranzitiv 1) (seminte de plante cultivate) A introduce in sol (pentru a incolti si a creste); a insamanta. - grau. ♢ Culege ce-ai semanat se spune, cand cineva trebuie sa suporte consecintele unor fapte de-ale sale. 2) pop. (persoane) A presara cu seminte de cereale dorind fericire in Noul An. 3) figurat A imprastia uniform pe o suprafata. - flori in calea cuiva. 4) fig. (idei, ganduri, intrigi etcetera) A face sa devina cunoscut unui cerc larg de persoane; a raspandi; a propaga. /<lat. seminare
Varianta definitie 8: A semĂna2 seaman intranzitiv 1) A avea trasaturi comune; a fi deopotriva; a se potrivi; a se asemana; a se asemui. Seamana cu fratele sau. ♢ - ca doua picaturi de apa a avea foarte multe trasaturi comune. 2) A avea aparenta (de); a fi in aparenta; a da semne (de); a parea; a se arata. /<lat. similare
Varianta definitie 9: Semana (-eaman, -at), verb –
1. A insaminta. –
2. A imprastia, a risipi. –
3. A raspindi, a propaga. – Varianta Mold. samana.
Mr. seamin, siminare, megl. sęmin(are), istr. semiru.
Limba Latina sēmĭnāre (Puscariu 1505; REW 7807), conform limba italiana seminare, prov. semenar, franceza semer, sp. sembrar, port. semear. – Derivat semanat, substantiv neutru (insamintare; obicei folcloric de Anul Nou care consta in a arunca inspre oameni griu sau orez, in semn de abundenta); semanator, substantiv masculin (muncitor agricol care seamana); semanatoare, substantiv feminin (femeie care seamana, masina agricola care seamana); semanatura, substantiv feminin (insamintare, loc semanat). – Conform: saminta.
Varianta definitie 10: Semana (-eaman, -at), verb –
1. A se asemui, a avea asemanare. –
2. A parea, a arata. – Varianta Mold. samana.
Mold. seamin, siminare.
Limba Latina sĭmĭlāre (Puscariu 1504; REW 7925), conform limba italiana (somigliare), prov., cat. semblar, franceza sembler, sp. (semejar), port. (semelhar).
Conform: si Sneyders de Vogel, Les mots d’identite dans les langues rom., Groningen 1947, 113-
18. Derivat seaman, substantiv neutru (asemanare), deverbal (dupa REW 7928 din limba latina sĭmĭlis); semen, substantiv masculin (aproapele), sing. reconstituit dupa plural semeni al cuvintului anterior; semanator, adjectiv (al fel, comparabil). – Conform: asemana. – Din rom. provine rut. samanaty (Miklosich, Wander., 19; Candrea, Elemente, 409).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.