Definitie Sensibilitate - Ce inseamna si explicatie
Varianta definitie 1: Sensibilitate, sensibilitati, substantiv feminin
1. Facultate de a simti, de a reactiona la excitatii, de a-si schimba, intr-o anumita masura, starea initiala sub actiunea unui agent exterior; acuitate a simturilor; capacitatea de a percepe senzatii.
2. Capacitate de reactie afectiva; intensitate afectiva; emotivitate, afectivitate. ♦ (În arta si literatura) Capacitatea de a transmite, de a provoca emotii artistice; receptivitate artistica.
3. Însusire a unui instrument sau a unui aparat de a reactiona la cele mai mici variatii ale unor agenti externi (ca diferenta de temperatura sau de greutate, schimbarea presiunii etcetera).
4. (Chim.) Marimea concentratiei unei solutii in substanta de analizat, care produce, in timpul reactiei de recunoastere, un efect situat la pragul perceperii senzoriale.
5. Predispozitie a organismelor la diferite boli.
6. Calitate a materialelor fotografice de a fi sensibile (4). – Din franceza Sensibilite, limba latina Sensibilitas, -atis.
Varianta definitie 3: Sensibilitate substantiv
1. (invechit) simtibilitate, simticiune, simtire, simtitate. (- nervilor.)
2. emotivitate, impresionabilitate, simtire. (Artist de o mare -.)
3. susceptibilitate. (Se facuse de o - greu de suportat.)
4. finete. (a unui aparat de masura.)
Varianta definitie 6: Sensibilitate substantiv feminin
1. Facultate a organismelor vii de a simti, de a percepe prin simturi tot ceea ce vine din afara; simtire.
2. Însusirea de a fi foarte simtitor; afectivitate, emotivitate accentuata. ♦ Receptivitate artistica. ♦ Predispozitie a organismelor la diferite boli.
3. Însusire a unui instrument sau a unui aparat de a indica cele mai mici valori, deosebiri, diferente.
4. (Chimie) Marime a concentratiei unei solutii la substanta de analizat, care produce, in timpul unei reactii de recunoastere, un efect la pragul perceperii senzoriale.
5. Viteza cu care reactioneaza o emulsie fotosensibila pentru a se obtine o anumita innegrire a argintului in functie de cantitatea de lumina receptionata. [Conform: franceza sensibilite, limba latina sensibilitas].
Varianta definitie 7: Sensibilitate substantiv feminin
1. proprietate a organismelor animale de a simti, de a percepe prin simturi tot ceea ce vine din afara. ♢ calitate a materialelor fotografice de a fi sensibile.
2. insusirea de a fi foarte simtitor; afectivitate, emotivitate. ♢ receptivitate artistica. ♢ predispozitie a organismelor la diferite boli.
3. insusire a unui instrument sau aparat de a fi sensibil.
4. (chimie) marime a concentratiei unei solutii, in substanta de analizat, care produce, in timpul unei reactii de recunoastere, un efect la pragul perceptiei senzoriale.
5. viteza cu care reactioneaza o emulsie fotosensibila pentru a se obtine o anumita innegrire a argintului in functie de cantitatea de lumina receptionata. (fr. sensibilite, limba latina sensibilitas)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 13 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.