DexDefinitie.com

Definitie Sigur -ă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Sigur, -Ă, (I) siguri, -e, adjectiv , (II) adverb I. Adjectiv
1. De a carui realitate sau realizare nu se poate indoi nimeni; neindoielnic.
2. Convins, incredintat. ♢ Expresie A fi sigur (de ceva sau de cineva) = a avea deplina incredere (in ceva sau in cineva), a se baza (pe cineva sau ceva).
3. Care este demn de incredere, pe care te poti bizui. ♢ Expresie A fi sigur de sine (sau de el) = a se comporta si a actiona in mod nesovaielnic, a fi constient de valoarea si de puterile proprii. (Familiar) A lua (pe cineva) la sigur = a ataca (pe cineva) de-a dreptul, cu dovezi evidente si cu precizie, fara a-i lasa posibilitatea sa se eschiveze.
A merge (sau a se duce) la sigur = a merge drept la tinta, fara risc; a nu da gres. ♦ Care nu prezinta pericol, fara primejdie.
Drum sigur. ♢ Expresie A pune (ceva sau pe cineva) la loc sigur = a pune (ceva sau pe cineva) intr-un loc ferit de orice pericol; a ascunde.
4. Care nu da gres; precis; fara defect.
Judecata sigura. ♦ Hotarat, ferm. nesovaielnic. ♦ Care produce efectul dorit; eficace.
Medicament sigur. II. Adv.
1. Da.
2. În mod precis, negresit. ♢ Expresie (Familiar) Mai mult ca (sau decat) sigur = fara nici un fel de indoiala. – Din limba neogreaca: Sighuros.
Varianta definitie 2: Sigur antonim: incert, sovaielnic, nesigur, sovaitor
Varianta definitie 3: Sigur adjectiv , adverb
1. adjectiv verifica cuvantul: adevarat.
2. adjectiv categoric, cert, precis, (rar) neaparat. (Vrea un raspuns -.)
3. adjectiv verifica cuvantul: convins.
4. adjectiv cert, (livresc) infailibil. (Un procedeu -.)
5. adjectiv eficace, eficient. (Un remediu -.)
6. adjectiv ferm, hotarat, neabatut, nesovaielnic, nesovaitor. (Cu pasi -.)
7. adjectiv cert, inevitabil. (Caderea - a orasului.)
8. adjectiv verifica cuvantul: categoric.
9. adverb adevarat, cert, serios. (- Asa s-au intamplat lucrurile! – -?)
10. adverb indiscutabil, neaparat, negresit, neindoielnic, neindoios, precis, (popular) nesmintit. (- voi fi acolo la ora anuntata.)
11. adverb absolut, bineinteles, cert, desigur, fireste, garantat, indiscutabil, natural, negresit, neindoielnic, neindoios, normal, precis. (- Crezi ca vine azi? – -!)
12. adjectiv adapostit, aparat, ferit, ocrotit, pazit, protejat, (invechit) scutit. (Un loc mai -.)
Varianta definitie 4: Sigur adjectiv m., plural siguri; f. singular sigura, plural sigure
Varianta definitie 5: Sigur1 adverb 1) Fara indoiala; negresit. - ca da. ♢ Mai mult ca - fara nici o indoiala; precis. 2) Cu incredere in sine. A se tine -. /<ngr. sighuros
Varianta definitie 6: Sigur2 -a (-i, -e) 1) Care nu provoaca indoiala; neindoielnic; cert; incontestabil. Victorie -a. 2) Care este incredintat, convins. - de reusita. ♢ A fi - de cineva (sau De ceva) a avea incredere deplina in cineva (sau in ceva). 3) Care este de nadejde; pe care te poti bizui. Adapost -. ♢ A fi in maini -e (a fi) in maini de nadejde. A pune pe cineva (sau Ceva) la loc - a ascunde pe cineva (sau ceva) intr-un loc unde nu exista nici o primejdie. A merge la - a actiona fara gres. Mana -a mana ferma, nesovaielnica. 4) Care produce efectul dorit; cu actiune pozitiva; eficace. Remediu -. /<ngr. sighuros
Varianta definitie 7: Sigur (-ra), adjectiv –
1. Neindoielnic, cert, indubitabil. –
2. (Adv.) În mod cert. – Mr. sigur.
Ngr. σίγουρος, din ven. siguro (Cihac, II, 698; Densusianu, Rom., XXXIII, 286). – Derivat nesigur, adjectiv (incert); siguranta, substantiv feminin (securitate); nesiguranta, substantiv feminin (insecuritate); sigureala (var. siguritate), substantiv feminin (invechit, securitate); siguripsi, verb (a asigura), din limba neogreaca: σιγουρεύω, aorist σιγουρεύσω (Tiktin), secolul XVIII, cuvant invechit; asigura, verb (a capata garantii); asigurator, adjectiv (care asigura).
Exista tendinta de a conjuga asigurez „semnez o polita de asigurare” si asigur „fixez, intaresc”.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "r"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.