DexDefinitie.com

Definitie Simbol - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Simbol, simboluri, substantiv neutru
1. Semn, obiect, imagine etcetera care reprezinta indirect (in mod conventional sau in virtutea unei corespondente analogice) un obiect, o fiinta, o notiune, o idee, o insusire, un sentiment etcetera ♦ (În literatura si arta) Procedeu expresiv prin care se sugereaza o idee sau o stare sufleteasca si care inlocuieste o serie de reprezentari.
2. Prin specializare: Semn conventional sau grup de semne conventionale folosit in stiinta si tehnica si care reprezinta sume, cantitati, operatii, fenomene, formule etcetera ♢ Simbol matematic = semn care reprezinta notiuni, obiecte sau operatii matematice.
Simbol chimic = mod conventional de notare a atomilor elementelor chimice folosit in scrierea formulelor si a ecuatiilor chimice.
3. (Bis.; in sintagma) Simbolul credintei = rugaciune care reprezinta expunerea succinta a dogmelor fundamentale ale religiei crestine; crezul. [Accentuat si: simbol. – Pl. si: (rar) simboale] – Din limba latina Symbolum, franceza Simbole, limba germana Symbol.
Varianta definitie 2: Simbol substantiv
1. insemn, semn. (Sceptrul era -ul puterii domnitorului.)
2. emblema, (rar) atribut, (invechit figurativ) pecete. (-ul unei marci de fabrica.)
3. figura, imagine. (Un - reprezentand ...)
4. reprezentare, (invechit) chip. (Albul e -ul nevinovatiei.)
5. (Termen Bisericesc) simbolul credintei = crezul (art.), (livresc) credo, (invechit) credinta.
Varianta definitie 3: Simbol substantiv neutru, plural simboluri
Varianta definitie 4: Simbol -uri n. 1) Semn care reprezinta sau evoca o notiune. 2) Semn conventional folosit in stiinta si tehnica. 3) Procedeu expresiv in arta si literatura prin care se substituie numele unui lucru prin numele unui semn. 4) Imagine sau obiect cu valoare evocatoare magica sau mistica. 5) rel.
Ansamblu de formule care constituie dogmele fundamentale ale crestinismului. /<lat. simbolum, franceza symbole, limba germana Symbol
Varianta definitie 5: Simbol substantiv neutru Semn care reprezinta, in mod conventional sau prin analogie, un obiect, o notiune, o idee etcetera ♦ Orice semn conventional care abreviaza ceva; litera sau grup de litere care reprezinta numele unui element chimic; litera sau grup de litere care reprezinta o unitate de masura etcetera ♦ Simbolul credintei = crez. ♦ Figura de stil prin care se exprima o idee abstracta cu ajutorul unui obiect, pe baza unei analogii. [Conform: limba latina symbolum, limba greaca (veche) symbolon – semn, marca, franceza symbole, limba italiana simbolo].
Varianta definitie 6: Simbol substantiv neutru
1. semn, obiect, imagine care reprezinta, in mod conventional sau prin analogie, o fiinta, o idee, un sentiment.
2. semn conventional, in stiinta si tehnica, pentru notarea anumitor notiuni, operatii, relatii matematice etcetera ♢ denumire abreviata a elementelor chimice. o - ul credintei = crez.
3. procedeu stilistic prin care se exprima o idee abstracta cu ajutorul unui obiect, pe baza unei analogii. (< franceza symbole, limba latina symbolum, limba greaca (veche) symbolon, limba germana Symbol)
Varianta definitie 7: Simbol (-luri), substantiv neutru – Semn. – Varianta cuvant invechit simvol.
Mr. simvulie.
Franceza symbole, varianta din limba greaca (veche) σύμβολον (secolul XVIII, Galdi 252).
Derivat (din franceza) simbolic, adjectiv ; simbolist, substantiv masculin; simbolism, substantiv neutru; simboliza, verb – Conform: simbure.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "l"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.