Varianta definitie 1: Sluji, slujesc, verb IV.
Intranzitiv
1.
1. A fi angajat, a munci in gospodaria sau in familia cuiva; (invechit) a ocupa o functie publica. ♦ (Popular) A-si face serviciul militar. ♦ Tranzitiv A munci pentru altul, a fi la dispozitia unui stapan. ♦ Reflexiv A se servi, a se folosi de cineva sau de ceva.
2. (Despre obiecte si despre abstracte) A servi la ceva; a folosi. II. A oficia o slujba religioasa. – Din limba slava (veche) Služiti.
Varianta definitie 2: Sluji verb
1. verifica cuvantul: lucra.
2. a servi, (popular) a slugari, a slugarnici. (A - la el doi ani.)
3. (Termen Bisericesc) a oficia, a servi. (O biserica la care - doi preoti.)
4. verifica cuvantul: sustine.
5. verifica cuvantul: folosi.
6. a (se) folosi, a intrebuinta, a recurge, a se servi, a utiliza, a uza, (invechit si popular) a prinde, (regional) a vestegalui. (Se teme sa se - de o disciplina prea severa.)
7. verifica cuvantul: uza.
8. verifica cuvantul: ajuta.
9. verifica cuvantul: oficia.
Varianta definitie 4: Sluji verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural slujesc, imperfect 3 singular slujea; conjunctie: prezent 3 singular si plural slujeasca
Varianta definitie 5: A SLUJi -esc
1. instranzitiv 1) inv.
A fi sluga; a argati; a slugarnici. 2) A lucra intr-un serviciu. 3) pop.
A face stagiul militar; a catani. 4) (despre obiecte) A fi util; a fi de folos; a folosi; a servi. 5) (despre slujitori ai cultelor) A oficia serviciul divin.
2. tranz. (persoane, cauze, idealuri etcetera) A sustine printr-o activitate permanenta; a servi. /<sl. služiti
Varianta definitie 6: A se sluji ma -esc intranzitiv A se folosi in calitate de instrument (de cineva sau de ceva); a se servi; a se folosi. /<sl. služiti
Varianta definitie 7: Sluji (-jesc, -it), verb –
1. A servi pe cineva, a fi in serviciul cuiva. –
2. A fi angajat, a munci. –
3. A oficia o slujba religioasa. –
4. A servi la ceva, a fi util. –
5. A ajuta, a favoriza. –
6. A-si face serviciul militar. –
7. A servi de, a lua locul. –
8. (Refl.) A se servi, a se folosi, a se intrebuinta. – Mr. slujǫs, slujiri.
Sl. služiti (Miklosich, Slaw.
Elem., 45; Conev 59; Tiktin), conform sluga. – Derivat slujba, substantiv feminin (serviciu, munca de servitor; functie, insarcinare; serviciu militar; serviciu religios; serviciu, favoare, ajutor, privilegiu), din limba slava (veche) služĭba; slujbas, substantiv masculin (angajat, lucrator mai ales angajat la stat); slujitor, substantiv masculin (sluga, servitor; cuvant invechit, soldat; preot, oficiant; servant la tun); slujitoare, substantiv feminin (servitoare); slujitoresc, adjectiv (servil; cuvant invechit, militar); slujitorie, substantiv feminin (invechit, serviciu in armata); slujitorime, substantiv feminin (multime de slujitori); slujnic, substantiv masculin (sluga), cuvant invechit din limba slava (veche) služĭnikŭ; slujnica, substantiv feminin (servitoare); slujnicar, substantiv masculin (amant de slujnice), cuvint lansat de N. Filimon; slujnicarie, substantiv feminin (conditie de parvenit care vrea sa progreseze datorita relatiilor sale cu slugile). – Conform: sluger.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.