Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Smîc
1 * Cuvantul cu diacritice: smîc
Cuvantul fara diacritice: smic
Definitie: smîc interjectie – Exprimă ideea de mișcare grăbită. – Varianta zmîc, smac, zmac și der. Creație expresivă, conform hîc, bîc, svîc, sgîț. – Derivat smîc, substantiv neutru (laț, coardă de prins animale; jucărie pentru copii în formă de arc), pentru al cărui prim sens conform sbilț; smîci (var. smăci, smînci, smu(n)ci), verb (a smulge, a lua cu forța, a trage de ceva; a goni, a alunga, a scutura), megl. zmuțǫs, zmuțiri, coincide cu limba slava (veche) sŭmučati, smykati (Cihac, II, 350; Tiktin; Candrea), bulgara smăčam, smăkvam, limba sarba: smugjkati;simcea (var. Trans., smîncea), substantiv feminin (nuia, vargă), probabil cu sensul de bază de „(creangă) smulsă”, conform fișcă, smuncea (după Cihac, II, 350, din limba slava (veche) smykŭ „coardă”; după Scriban, metateză a lui simcea); smuceală (var. smînceală, smucitură), substantiv feminin (smuls; zguduială; agitare); smîcni, verb (Trans., a trage, a scoate, a tîră), conform svîcni; smăcina, verb (a scutura, a agita, a cerne; a desface, a descompune); cu sufix expresiv -na, conform hîțîna, sgîlțîna (după Tiktin, din limba latina machĭnāre, conform măcina; după Candrea, din limba latina exmācĕrāre); smăcinătură, substantiv feminin (zguduială, scuturat, cernut); smicura, verb (a dejghioca porumbul, a bate, a scutura; a călca cu picioarele), în loc de smicula, ca sgribuli › sgriburi (după Pușcariu 1943; Candrea-Dens., 1098; Tiktin și Candrea, dintr-un limba latina exmicŭlāre ‹ mica); smicui, verb (învechit, a biciui); smicăraie (var. Trans., smicăruie, Banat, smicurătură), substantiv feminin (fragment, bucată); smiciula (var. sbiciula), verb (a biciui; a zgudui, a mișca repede, a agita; a sparge, a rupe), prin contaminare cu bici (în general se consideră drept der. direct de la bici, ipoteză insuficientă pentru a explica semantismul); sbuciuma, verb (a agita, a zgudui; reflexiv, a se zbate, a se mișca, a se frămînta; reflexiv, a se chinui, a se tulbura), prin intermediul unei evoluții smăcina › sbăcina › sbucina și contaminat formal evident cu bucium (după Philippide, Principii, 99; Candrea-Dens., 194; REW 1369; Tiktin; Candrea, din limba latina bucināre sau de la bucium, ipoteză care nu pare posibilă semantic); sbucium, substantiv neutru (agitație, neliniște, chin), deverbal; sbuciumătură, substantiv feminin (agitație, zdruncinătură). – Din rom. provine limba neogreaca: μπουτσμῶ (Murnu, Lehnw., 36).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.