Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Solz
1 * Cuvantul cu diacritice: solz
Cuvantul fara diacritice: solz
Definitie: SOLZ,solzi, substantiv masculin 1. Fiecare dintre plăcile mici, dure și lucioase, de natură tegumentară, care, suprapunându-se parțial, acoperă corpul celor mai mulți pești, al celor mai multe reptile, picioarele păsărilor și anumite părți ale corpului unor mamifere. ♦ Fiecare dintre micile plăci de metal din care sunt făcute armurile sau anumite obiecte de podoabă. 2. Fiecare dintre frunzulițele care acoperă și apără bulbii, mugurii și alte organe ale plantelor. 3. Stratul exterior pe care-l prezintă o secțiune transversală făcută într-o fibră de lână. 4. Figurativ (Popular) Murdărie, jeg care se depune pe piele, în formă de mici cruste. – Refăcut din soldzi (plural lui soldu < limba latina solidus „monedă de aur”).
2 * Cuvantul cu diacritice: solz
Cuvantul fara diacritice: solz
Definitie: solz substantiv masculin, plural solzi
3 * Cuvantul cu diacritice: solz -i
Cuvantul fara diacritice: solz
Definitie: SOLZ -im. 1) Fiecare dintre plăcile mici, de natură osoasă sau cornoasă, care protejează corpul peștilor, al unor reptile etcetera 2) Fiecare dintre frunzele minuscule care apără unele părți ale plantelor. 3) Fiecare dintre segmentele metalice ale unor armuri, zale sau podoabe. 4) fig. Crustă mică de rapăn pe piele. /conform limba slava (veche) slozu
4 * Cuvantul cu diacritice: solz -zi
Cuvantul fara diacritice: solz
Definitie: solz (-zi), substantiv masculin – 1. Placă mică tegumentară; scuamă. – 2. Lamă, placă de metal al unei armuri. – 3. Pulbere pe aripile fluturilor. – 4. (Argou) Bani. Origine necunoscută. Derivat din limba latina sǒlĭdum (Hasdeu, Cuv. din Bătrîni, I, 302; Philippide, Principii, 148; Pușcariu, Dacor., VII, 480; Pușcariu, Lr., 187) sau din limba slava (veche) slŭzŭ „muci” (Cihac, II, 354; Candrea), care apare o singură dată cu sensul de „solz”, neconsolidat în limba slava (veche), nu pare posibil, în primul rînd pentru că pentru că asemenea caz plural ar trebui să fie solji, ca mînz, piez sau, ca în cazul lui viteaz, breaz etcetera Prezența lui -zi pledează în favoarea unei creații, expresive, deși ideea sa nu este clară. Conform: bulz. – Derivat solzi, verb (a acoperi cu solzi); solzos, adjectiv (acoperit cu un strat ca de solzi).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "z"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.