Varianta definitie 1: SpeteazĂ, speteze, substantiv feminin
1. Parte mai inalta a unui scaun, fotoliu etcetera, de care isi reazama spatele cel care sade; spatar1, rezematoare.
2. Bucata de scandura ingusta care serveste ca element de sprijin sau de legatura intre diverse parti ale unei constructii sau ale unui obiect : A) fiecare dintre aripile morii de vant; B) fiecare dintre stinghiile care unesc obezile de la roata morii de apa; C) fiecare dintre piesele de lemn care leaga carambii loitrelor de la car; D) bucata de lemn care uneste cele doua coarne ale plugului; E) scandura cu care se ridica firele de urzeala cand se tese cu alesaturi; F) fiecare dintre cele doua brate ale vatalelor la razboiul de tesut; G) fiecare dintre scandurelele care alcatuiesc scheletul zmeului cu care se joaca copiii si care se fixeaza pe o coala de hartie; H) fiecare dintre stinghiile care alcatuiesc scheletul stelei cu care colinda copiii si pe care se fixeaza hartia si ornamentele. – Spata + sufix -eaza.
Varianta definitie 2: SpeteazĂ substantiv verifica cuvantul: iris, obligeana, otic, papura, rugina, sabiuta, stanjen, stanjen de balta, stanjenel, stanjen galben.
Varianta definitie 3: SpeteazĂ substantiv
1. verifica cuvantul: spatar.
2. verifica cuvantul: bata.
3. (TEHNICA) chinga, scandura, stinghie, (popular) blana. (- la razboiul de tesut.)
4. (la plural) verifica cuvantul: aripi.
5. (TEHNICA) (regional) chinga, curmezis, falce.
6. stinghie. (- la fundul carului, al carutei.)
7. (TEHNICA) (regional) bat, blana, bratara, carfa, fus, fustel, gratie, lopatica, spita, stic, sul, sustor. (-la loitrele carutei.)
8. (TEHNICA) lopatica, pop, stinghie. (La carceiele carului se afla o -.)
9. (TEHNICA) bulfeu, cruce, stinghie, (popular) scalus, (Transilvania, Banat, si Olt.) fiulare, (Oltenia) jigla, (prin Moldova) lopatica, (Ban.) remeneaca, (Transilvania) scandurica. (- la jug.)
10. (TEHNICA) (regional) bracinar, chinga, mana. (- la coarnele plugului.)
11. (TEHNICA) brat, crac, margine, mana, maner, pervaz, (regional) condac, cotoi. (- la ferastrau.)
12. (TEHNICA) brat, chinga, coarda, stinghie, (popular) curmezis. (- la podul ori la scara cosului morii de vant.)
13. (TEHNICA) aripa, sageata. (- la roata morii de vant.)
14. (TEHNICA) (regional) resteu. (- la roata morii de apa.)
15. (TEHNICA) aripa, cruce, (regional) crucisa, cumpana, fofelnita, rascruce. (- la vartelnita.)
Varianta definitie 5: SpeteazĂ -eze f. 1) Parte mai inalta a unui scaun, a unui fotoliu sau a unei mobile pentru sezut, de care se reazema cu spatele cel care sade; spatar; razematoare. 2) Fiecare dintre aripile unei mori de vant. 3) Stinghie de lemn avand diferite intrebuintari. -eaza carului. /spata + suf. -eaza
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 9 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "z" Sufix: -ează.
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.