DexDefinitie.com

Definitie Spor - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Spor1, spori, substantiv masculin Organ microscopic al organismelor vegetale, care serveste la inmultire, la raspandire si, adesea, pentru supravietuirea in conditii nefavorabile. ♦ (Zool.) Corpuscul reproducator la anumite protozoare. – Din franceza Spore.
Varianta definitie 2: Spor2, (3) sporuri, substantiv neutru
1. Faptul de a progresa usor, de a avea randament in munca; progres. ♢ Locutiune adjectiv si adverb Cu spor = cu mare randament; spornic; repede.
Fara spor = fara randament; putin; incet. ♢ Expresie A avea spor = a realiza, a produce mult in timp (relativ) scurt.
Spor la lucru! formula de urare adresata cuiva care lucreaza sau merge la lucru.
2. Abundenta, belsug, prosperitate; folos, castig.
3. Crestere, marire, majorare; adaos, supliment; (concretizat) ceea ce reprezinta o crestere, o marire, un adaos. – Din limba slava (veche) Sporŭ, bulgara Spor.
Varianta definitie 3: Spor substantiv verifica cuvantul: abundenta, belsug, beneficiu, bogatie, bunastare, castig, imbelsugare, indestulare, prisos, profit, prosperitate, venit.
Varianta definitie 4: Spor substantiv
1. adaos, supliment. (- la salariu.)
2. verifica cuvantul: majorare.
3. randament. (Nu avea - la lucru.)
Varianta definitie 5: Spor (bot., zool.) substantiv masculin, plural spori
Varianta definitie 6: Spor (progres, belsug, majorare, supliment) substantiv neutru, (majorari, suplimente) plural sporuri
Varianta definitie 7: Spor1 -uri n. 1) pop.
Rezultat bun, obtinut in urma depunerii unui efort; reusita; succes; izbanda. Cu - eficient. ♢ A avea - a obtine repede si usor rezultate frumoase. Fara - fara randament; incet. - la lucru (sau La munca)! formula de urare adresata celui care lucreaza, care incepe sa lucreze sau merge la lucru. 2) rar Parte care se adauga la ceva in vederea completarii; supliment; adaos; anexa. /<sl. sporu
Varianta definitie 8: Spor2 -i m. biol.
Organ microscopic reproducator la unele organisme (vegetale sau animale) inferioare, care serveste la raspandirea si supravietuirea acestora in conditii nefavorabile. /<fr. spore
Varianta definitie 9: Spor substantiv masculin
1. (Biologie) Celula reproducatoare asexuata si de raspandire a unor plante inferioare.
2. Corpuscul reproducator la diverse protozoare. -spor – element secund de compunere savanta cu semnificatia „(referitor la) spori”, „spor”. [< franceza spore, conform limba greaca (veche) spora – samanta].
Varianta definitie 10: Spor1 substantiv masculin celula reproducatoare asexuata la unele vegetale inferioare (ferigi, muschi, ciuperci, bacterii) si la sporozoare. (< franceza spore)
Varianta definitie 11: Spor2(o)-/spori-, -spor element „spor, sa-manta”. (< franceza spor/o/-, spori-, -spore, conform din limba greaca spora)
Varianta definitie 12: Spor (-ruri), substantiv neutru –
1. Prosperitate, progres, abundenta, belsug. –
2. Majorare. – Megl. spor.
Sl. sporŭ „uger”, sporinŭ „abundent” (Miklosich, Slaw.
Elem., 46; Cihac, II, 359), conform bulgara, limba sarba: spor, mag. szapor. – Derivat spori, verb (a mari, a creste, a majora; a se intinde; a se intensifica, a se mari; a se inmulti, a se multiplica, a se largi, a se derula; a trancani; a flecari; a prospera; a inainta, a progresa; a folosi); sporis, substantiv neutru (verbina, Verbena officinalis), din limba sarba:, cr., slov. sporiš; sporitor, adjectiv (prosper, care sporeste); spornic, adjectiv (care are spor, care progreseaza; bogat, abundent; folositor, util; activ, eficace); spornicie, substantiv feminin (eficacitate); nespornic, adjectiv (fara folos).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "r"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.