DexDefinitie.com

Definitie Sta - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Sta, stau, verb I. Intranzitiv I.
1. (Despre oameni si animale) A se opri din mers, a ramane pe loc; a se intrerupe dintr-o actiune, dintr-o miscare, dintr-o activitate etcetera; (despre aparate, mecanisme, dispozitive) a se opri din functionare, a nu mai merge; prin extensiune a se defecta. ♢ Expresie Stai ca trag, formula prin care cineva este somat sa ramana pe loc, sa nu se apropie (altfel riscand sa fie impuscat).
A sta tintuit (sau nemiscat) (pe loc) = a nu face nici o miscare.
A nu-i mai sta (cuiva) gura = a vorbi intruna, a nu mai tacea. ♦ (La imperativ, avand si valoare de interjectie) Opreste! asteapta! ♢ Expresie Stai sa-ti spun (sau sa vezi) = lasa-ma sa-ti spun, ai rabdare, asteapta.
Stai putin (sau un pic, cu binisorul etcetera) = ai (putina) rabdare, nu te grabi. ♦ (Despre ploaie, vant) A conteni, a inceta, a se opri.
2. A ramane nemiscat intr-un loc, a nu pleca, a nu se indeparta de undeva; (despre vehicule) a stationa. ♢ Expresie A nu (putea) sta locului (sau pe loc) = a alerga incoace si incolo, a nu avea astampar.
A sta pe loc = a nu progresa, a stagna.
Stai binisor! = sezi linistit! astampara-te! fii cuminte! Ce (mai) stai? = ce (mai) astepti? ce (mai) doresti? Sta ce sta si... = asteapta cat asteapta si...
A sta la (sau pe) locul sau = A) a nu pleca, a nu-si parasi locul; B) a pastra masura, a fi modest, rezervat.
3. A ramane intr-un serviciu, intr-o slujba, intr-o ocupatie.
4. A ramane, a petrece un timp undeva sau cu cineva; a poposi; a intarzia, a zabovi. II.
1. A se afla, a se gasi, a fi intr-un anumit loc. ♢ Expresie A sta inaintea cuiva sau a-i sta (cuiva) inainte (sau in fata) = A) a se gasi la mica distanta in fata cuiva, privindu-l, vorbindu-i, asteptand porunci; B) a se impotrivi, a infrunta pe cineva; C) a servi pe cineva cu ceva, a-i oferi cuiva ceva.
A-i sta cuiva in cale (sau in drum) ori a sta in calea (sau in drumul) cuiva = A) a iesi inaintea cuiva (impiedicandu-l sa inainteze); B) a impiedica pe cineva sa faca ceva, a stingheri.
A sta la baza unui lucru = a constitui baza, temelia unui lucru.
A sta de fata = a asista.
A sta in fata cuiva = (despre sarcini, greutati etcetera) a trebui, a urma sa fie realizat, rezolvat de cineva.
A sta in umbra = A) a pandi dintr-un loc ascuns; B) a fi modest, retras.
A sta deoparte = A) a fi la oarecare distanta de...; B) a nu interveni, a se tine in rezerva.
A-i sta (cuiva) in coaste (ori in coasta) sau ca un ghimpe in coaste (sau in inima, in ochi) = a-l stingheri (pe cineva), a constitui o permanenta amenintare (pentru cineva). (Familiar) A-i sta (cuiva) sub nas = a fi la indemana cuiva, in imediata sa apropiere.
A-i sta (cuiva) pe limba, se zice cand cineva este gata sa spuna un lucru pe care n-ar trebui sa-l spuna sau cand nu gaseste termenul cautat si are totusi impresia ca e pe punctul de a si-l aminti.
A-i sta (cuiva) pe inima = (despre ganduri, preocupari) a-l preocupa pe cineva, a-i produce grija, neliniste.
A sta (piatra) pe capul cuiva sau a-i sta (cuiva) pe cap = a impovara, a incomoda, a agasa (pe cineva).
A-i sta (cuiva) capul unde-i stau picioarele (sau talpile) = a fi decapitat.
2. A trai, a vietui; a locui.
3. (Popular) A fi, a exista, a se afla. ♦ (Înv.) A avea loc, a se petrece.
4. A continua sa fie; a dainui, a se mentine. III.
1. A avea o anumita pozitie sau atitudine, a se tine, a se aseza sau a fi asezat intr-un anumit fel. ♢ Locutiune verb A sta gramada (sau roi) = a se ingramadi, a se inghesui, a se imbulzi. ♢ Expresie A sta piatra (sau teapan, infipt in pamant) = a se tine drept si nemiscat.
A sta cu mainile in san (sau incrucisate, la brau, cu bratele incrucisate) = A) a sta in inactivitate; B) a nu lua nici o masura, a nu intreprinde nimic, a nu interveni.
A sta cu dintii la stele = a rabda de foame.
A sta cu ochii pe cineva = a supraveghea pe cineva.
A sta in pat = a zacea (de boala).
A sta (ca) pe ace (sau spini, ghimpi, jar, foc etcetera) = a fi nelinistit, agitat, nerabdator.
Stai jos! formula prin care cineva este invitat sa ia loc.
A sta la masa = a lua masa, a manca.
A sta ca o gaina (sau curca) plouata = a arata necajit, fara vlaga, fara chef.
A sta in picioare = a nu se da batut, a rezista. ♦ Figurativ (Înv.) A se tine tare pe pozitie, a nu da inapoi. ♢ Locutiune verb A sta impotriva (sau impotriva cuiva) sau a-i sta cuiva impotriva = a se impotrivi cuiva, a infrunta pe cineva.
A sta pavaza = a apara pe cineva sau ceva.
2. A se indeletnici, a se ocupa cu...; a lucra la...; a avea grija de... ♢ Expresie A sta (de cineva) sa... = a nu lasa (pe cineva) in pace pana ce nu..., a-i bate (cuiva) capul sa...
3. A fi fixat, prins in ceva sau de ceva, a atarna de ceva. ♢ Expresie A-i sta (cuiva ceva) in cap = a preocupa pe cineva.
A-i sta (cuiva ceva) in minte = a fi clar pentru cineva (ceva).
A sta (ceva) in firea (cuiva) = a tine de felul normal de a fi al cuiva.
A-i sta (cuiva) in putinta = a-i fi cuiva (ceva) posibil. ♦ Figurativ A consta. ♦ (Înv.) A fi format din... ♦ A se limita, a se reduce la...
4. A pluti la suprafata unui lichid. IV.
1. (În expresie) A-i sta cuiva bine (sau rau) = a (nu) i se potrivi cuiva ceva, a (nu) fi asa cum se cuvine, a-i veni bine (sau rau).
2. (Despre situatii, treburi etcetera) A fi intr-un anumit fel, a se prezenta, a merge (bine sau rau), a se desfasura. V. (În locutiuni verbale sau in legatura cu alt verb, da acestora un aspect de durata) Stau si-mi aduc aminte. ♢ Expresie si loc. verb A sta de (sau, rar, la) vorba (sau la taifas, taclale, povesti etcetera) (cu cineva) = a vorbi cu cineva; prin extensiune a petrece un timp vorbind cu cineva despre diverse lucruri.
A sta la sfat (sau la sfaturi) cu cineva = a se sfatui cu cineva; a sta de vorba cu cineva.
A sta (dus, pierdut) pe ganduri = a fi absorbit de ganduri, a fi preocupat de ceva.
A sta pe ganduri = a sovai, a ezita.
A sta la indoiala (sau in cumpana) = A) a ezita inainte de a lua o hotarare, a sovai; B) a se indoi de ceva.
A sta de paza (sau de straja) sau a sta straja = a pazi.
A sta la (sau de) panda = a pandi.
A sta la tocmeala = a se tocmi, a se targui. VI. (Urmat de o propozitie secundara construita cu conjunctivul) A fi pe punctul de a..., a fi gata sa...
Sta sa inceapa ploaia. [Prez. indicativ pers. 3 sta, imperfect stateam (reg. steteam) si stam, perf. substantiv statui (reg. stetei)] – Limba Latina Stare.
Varianta definitie 2: A sta antonim: a merge, a se misca
Varianta definitie 3: Sta verb verifica cuvantul: afla, da, dainui, declansa, desfasura, dezlantui, duce, dura, exista, fi, gasi, isca, izbucni, mentine, pastra, perpetua, persista, porni, purta, ramane, starni, sustine, trai, tine.
Varianta definitie 4: Sta verb
1. verifica cuvantul: opri.
2. verifica cuvantul: poposi.
3. verifica cuvantul: aseza.
4. verifica cuvantul: sedea.
5. verifica cuvantul: intarzia.
6. verifica cuvantul: zabovi.
7. verifica cuvantul: astepta.
8. verifica cuvantul: locui.
9. verifica cuvantul: stationa.
10. verifica cuvantul: ramane.
11. verifica cuvantul: petrece.
12. a se tine. (Stai drept!)
13. a se opri, (figurativ) a incremeni. (Ceasul a stat la orele
12. )
14. verifica cuvantul: inceta.
15. verifica cuvantul: afla.
16. a atarna, a spanzura. (Pe perete sta un tablou.)
17. a-i sedea. (Îti sta foarte bine haina asta!)
18. a pluti. (Uleiul sta deasupra apei.)
19. verifica cuvantul: consta.
20. verifica cuvantul: reduce.
Varianta definitie 5: Sta verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural stau, 2 singular stai, 3 singular sta, 1 plural stam, 2 plural stati, imperfect 3 singular statea/sta, perf. substantiv 1 singular statui, 3 singular statu, m.m.c. perf. 2 singular statusesi, 3 singular statuse; conjunctie: prezent 3 singular si plural stea; imper. poz. 2 singular stai, neg. 2 singular nu sta; ger. stand; part. stat
Varianta definitie 6: A sta stau intranzitiv I. 1) (despre fiinte) A se opri dupa o miscare. - pe loc. - in loc. ♢ - locului a) a se opri; b) a stagna. A nu (putea) - locului (sau Pe loc) a fi neastamparat. Ce (mai) stai? ce (mai) astepti? - tintuit (sau Nemiscat) pe loc a nu face nici o miscare. A nu-i (mai) - cuiva picioarele a se misca mereu. A nu-i (mai) - cuiva gura a vorbi intruna. 2) (despre vehicule) A se opri pentru un timp (intr-un loc); a stationa. Trenul sta in gara. 3) (despre fenomene atmosferice) A inceta sa se manifeste; a conteni. Ploaia -t. 4) (despre mecanisme, aparate etcetera) A inceta sa (mai) functioneze. 5) A se afla nemiscat (intr-o anumita pozitie, situatie sau stare). - in picioare. - culcat. ♢ A nu mai putea - pe picioare a nu mai putea de oboseala. - la masa a lua masa. - ca pe spini a astepta ceva cu mare nerabdare. - binisor a sedea linistit; a fi cuminte. - pe oua a cloci. A-i - cuiva bine (sau Rau) a-l prinde bine (sau rau) pe cineva. - ca o stana (sau Ca un stalp) de piatra a sta nemiscat . - gramada a fi inghesuiti. - bine (sau Rau) cu cineva a fi in relatii bune (sau rele) cu cineva. Cum stai? Cum iti merge? 6) A se gasi intr-un anumit loc. Cartea sta pe masa. ♢ - in pat a sedea lungit in pat; a trandavi. - la pat a fi bolnav. - in calea (sau In drumul) cuiva sau A-i - cuiva in cale (sau In drum) a) a inchide trecerea; b) a frana ascensiunea cuiva pe scara sociala. - la baza unui lucru a fi temelia unui lucru. - in umbra a nu se afisa. - de o parte a) a se tine la o oarecare distanta; b) a nu lua atitudine. A-i - cuiva ca un ghimpe in ochi (sau In inima) a incomoda (in permanenta) pe cineva. A-i - cuiva pe inima a produce neliniste. A-i - cuiva pe cap a) a incomoda pe cineva prin prezenta sa; b) a fi o povara pentru cineva. A-i - cuiva in putinta a fi in puterile cuiva. - pe apa a pluti. 7) A-si avea domiciliul; a locui. - la camin. II. (in imbinari stabile) 1) (exprima ideea de durata sau de continuitate) : - la sfat a) a se sfatui; b) a vorbi. - la (sau De) vorba a vorbi. - la taifas a palavragi. - pe ganduri a) a fi ingandurat; b) a nu se putea hotari deodata; a sovai. - la indoiala a nu fi sigur de ceva; a se indoi. - in cumpana a nu se putea hotari deodata; a sovai. - la panda a pandi. - sub ascultarea (sau La porunca) cuiva a se supune cuiva. 2) (exprima ideea de intentie) : - de duca a fi gata de plecare. - gata a fi pregatit pentru o actiune. /<lat. stare
Varianta definitie 7: Sta (-au, -at), verb –
1. A fi, a se afla intr-un loc, pozitie sau conditie determinate. –
2. A ramine, a se mentine. –
3. A se opri, a numai functiona. –
4. A zabovi, a astepta, a pasui. –
5. A nu mai continua la jocul de carti. –
6. A nu mai lucra, a nu face nimic. –
7. A fi, a ajunge sa fie. –
8. A trai, a locui. –
9. A dura, a continua. –
10. A se afla cu, a poseda. –
11. A consista, a fi format din. –
12. A insista, a pisa, a starui. –
13. A rezista, a se opune, a lupta. –
14. A interveni, a produce. –
15. A conveni, a se simti bine sau rau. – A sta de, si, sa, a fi (cu gerunziu). – A sta sa, a fi pe punctul. – Varianta cuvant invechit asta.
Mr. stau, statui, statuta, stare, megl. stau, stari, istr. stowu.
Limba Latina stāre (Puscariu 1639; REW 8231), conform vegl. stur, prov., cat., sp., port. estar, verifica cuvantul: franceza ester. – Derivat stare, substantiv feminin (sedere; trindavie, huzur; pace, parada a cortegiului funerar; pozitie, situatie, mod, stadiu, dispozitie; facultate, capacitate; bogatie, avere; clasa, categorie sociala; in stare, capabil de); stat, substantiv neutru (sedere; raminere, situatie, asezare, pozitie, conditie, stadiu; clasa, categorie; statura), din limba latina status (Puscariu 1638; dupa Cihac, II, 364, din limba rusa statĭ „aspect placut”), dublet al lui stat, substantiv neutru (tara); statator, adjectiv (stabil, fire; durabil, permanent, peren); nestatator, adjectiv (inconstant, schimbator); statornic, adjectiv (stabil, ferm, durabil, permanent), formatie culta din secolul XVIII, conform datornic (Tiktin); nestatornic, adjectiv (inconstant, volubil); statornici, verb (a stabili, a determina, a pune; a fixa, a asigura, a consolida; reflexiv, a se stabili, a-si fixa domiciliul); statornicie, substantiv feminin (constanta); nestatornicie, substantiv feminin (inconstanta); statut, adjectiv (invechit, oprit; stricat, viciat; istovit, vlaguit); instari, verb (a imbogati; reflexiv, a prospera). – Conform: starui.
Derivat neol. stabil, adjectiv , din limba latina stabilis; nestabil (var. instabil), adjectiv ; stabili, verb, din limba latina stabilire; stabiliment, substantiv neutru, din limba italiana stabilimento; stabilitate, substantiv feminin, din franceza stabilite; stabiliza, verb, din franceza stabiliser; stanta, substantiv feminin, din limba italiana stanza; static, adjectiv , din franceza statique; statist, substantiv masculin (figurant); statistic, adjectiv , din franceza statistique; statistica, substantiv feminin; statistician, substantiv masculin (autor de statistici); statura, substantiv feminin, din limba latina statura; statut, substantiv neutru, din franceza statut; statutar, adjectiv , din franceza statutaire; stati(un)e, s.f, din franceza station; stationa, verb, din franceza stationner; stationar, adjectiv , din franceza stationnaire.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 3 litere.
Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.