Varianta definitie 1: Stea, stele, substantiv feminin I.
1. Corp ceresc cu lumina proprie, format dintr-o masa de gaze aflata la o temperatura foarte ridicata; (sens curent) orice corp ceresc (cu exceptia Lunii) care straluceste noaptea pe bolta cereasca. ♢ Steaua diminetii = luceafarul de dimineata.
Stea cu coada = cometa.
Stea cazatoare = meteor (2). ♢ Expresie A vedea stele verzi se spune cand cineva primeste o lovitura puternica.
A crede in steaua sa = a crede intr-o soarta mai buna, a fi optimist.
A se naste sub o stea norocoasa (sau rea) = a avea (sau a nu avea) noroc.
Vai de steaua mea (sau a ta, a lui etcetera) = vai de mine (sau de tine, de el etcetera). ♦ (Astron.; in singtamele) Stea hiperdensa = stea cu densitate infinit mai mare decat a celor considerate normale pe Pamant.
Stea neutronica = stea de dimensiuni foarte mici, hiperdensa, al carei nucleu este constituit dintr-un amestec de neutroni, protoni si alte particule grele. ♦ Stea calauzitoare = idee, conceptie de baza care indrumeaza o actiune, dupa care se orienteaza o activitate. ♦ Epitet dat femeii iubite.
2. Figurativ Artista celebra de cinematograf, de teatru, de opera etcetera; vedeta. II. P. anal.
1. Obiect, desen etcetera care are o forma asemanatoare cu aceea prin care este reprezentata in mod conventional o stea (I.
1. ). ♢ (Iesit din uz) Steaua Republicii Socialiste Romania = ordin care se conferea persoanelor cu merite deosebite in domeniul social, politic, economic. ♦ Prin specializare: Obiect simbolizand o stea (I.
1. ), alcatuit dintr-un disc facut din lemn, carton etcetera, cu numeroase colturi, fixat intr-o coada de lemn si frumos impodobit, cu care umbla colindatorii cu ocazia sarbatorilor Craciunului. ♢ Cantec de stea = colind special pe care il canta copiii care umbla cu obiectul definit mai sus. ♦ (Tehn.) Steaua rotii = parte a unei roti, intre bandaj si fus. ♦ (Tipogr.) Asterisc, steluta. ♦ Pata alba de par pe fruntea unui animal. ♢ Expresie A fi cu stea in frunte = (despre oameni) a fi (sau a se crede) mai grozav, mai deosebit decat altii.
2. Rotocol mic de grasime care se vede plutind pe mancare sau pe laptele fierbinte. Iii. Compuse: steaua-pamantului = ciuperca de pamant de culoare bruna, avand forma unei sfere inconjurata la baza de mai multe fasii dispuse radial (Geaster hygrometricus); stea-de-mare = (la plural) clasa de echinoderme marine cu corpul alcatuit dintr-un disc central, de la care pornesc cinci (sau mai multe) brate in directie radiala (Asterias); (si la singular) animal din aceasta clasa; asterie. [Varianta: (popular) Steaua substantiv feminin] – Limba Latina Stella.
Varianta definitie 5: Stea stele f. 1) Corp ceresc, cu lumina proprie, care poate fi vazut noaptea sub forma unui punct luminos; astru. ♢ -ua diminetii luceafarul de dimineata. - cu coada cometa. A vedea stele verzi se spune cand cineva a fost lovit (sau s-a lovit) foarte tare. A crede in -ua sa a) a crede in menirea, in vocatia sa; b) a fi optimist. - calauzitoare conceptie care indrumeaza o activitate. Vai de -ua mea (a ta, a lui etcetera) vai de mine (de tine, de el etcetera). A se naste sub o - norocoasa (sau Rea) a avea o soarta buna (sau rea). A sta cu dintii la stele a nu avea ce manca. 2) Obiect sau desen avand forma asemanatoare cu acest corp ceresc. - cu cinci colturi. ♢ A umbla cu -ua a umbla cu colinda, purtand un obiect in forma de stea, impodobit cu hartie de diferite culori. --de-mare animal marin avand cinci brate radiare; asterie. -ua-pamantului ciuperca de pamant, de culoare bruna, la baza careia se afla mai multe fasii dispuse radiar. 3) figurat: Artist vestit (in special de cinema); vedeta. 4) Pata alba pe fruntea unor animale (mai ales a cailor); tinta. ♢ A fi cu - in frunte a se crede superior altora. 5) la plural Pete rotunde de grasime sau unsoare pe suprafata unui lichid. [Art. Steaua; G.-D. Stelei; Monosilabic] /<lat. stella
Varianta definitie 6: Stea (-ele), substantiv feminin –
1. Astru. –
2. Soarta, destin, ursita. –
3. Obiect de hirtie cu forma de astru (1), frumos impodobit, care se foloseste in obiceiurile folclorice de Craciun si care simbolizeaza steaua magilor. –
4. Asterisc. –
5. (Înv.) Pistrui. –
6. Paste fainoase. –
7. Pata alba in par. –
8. Actor sau actrita celebra. –
9. Planta (Trapa natans). –
10. (Argou) Furt. – Varianta cuvant invechit steala.
Mr. steao, megl. steua, istr. stęwu.
Limba Latina stēlla (Puscariu 1641; REW 8242), conform vegl. stala, limba italiana stella, prov., cat. estela, franceza etoile, sp. estrella; pentru fonetism conform Densusianu, Studii de filologie romina, I, (1898) si Franceza Schürr, Mitt.
Wien, 43-
54. Derivat stelar, substantiv masculin (colindator); steli, verb (a fulgera); stelita (var. stelisoara), substantiv feminin (planta, Aster amollus); stelesc, adjectiv (stelar); stelos, adjectiv (cu stele; sclipitor); steluta, substantiv feminin (stea mica, asterisc; pasta fainoasa; obiect de cult cu care se acopera anafura; plante, Stellaria nemorum, S. graminea, Erigeron acris, E. canadiense, E. alpinus, E. racemosus); instela, verb (a se acopri cu stele). – Conform: stei.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "a" Categorie: iSteauaroiiiparteauneiroi, ntrebandajifusxTipogrAsterisc, steluxPatalbdeprpefrunteaunuianimalxExpriAficusteanfrunteidespreoameniafisauasecredemaigrozav, maideosebitdectaliibbRotocolmicdegrsimecaresevedeplutindpemncaresaupelaptelefierbintebIIIbCompuseisteauapamntuluiiciupercdepmntdeculoarebrun, avndformauneisferenconjuratlabazdemaimultefiidispuseradialiGeasterhygrometricusiisteademareilaplclasdeechinodermemarinecucorpulalctuitdintrundisccentral, delacarepornesccincisaumaimultebraendirecieradialiAsteriasiilasganimaldinaceastclasasterieVarpopbstaubsfxLatbstellab
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.