Varianta definitie 1: Stoarce, storc, verb III.
Tranzitiv
1. A presa, a strange un lucru pentru a scoate (o parte din) lichidul pe care il contine; spec. a rasuci in sens contrar capetele unui material textil pentru a face sa iasa o parte din lichidul cu care este imbibat. ♢ Expresie A stoarce (pe cineva) de puteri (sau de vlaga) = a face (pe cineva) sa-si epuizeze puterile; a slei, a secatui, a istovi de puteri. (Familiar) A-si stoarce creierii = a se gandi profund, a se framanta pentru a gasi o solutie.
2. A scoate, a extrage lichidul, sucul care imbiba un lucru. ♢ Expresie A stoarce lacrimi = a face pe cineva sa planga.
3. Figurativ A obtine un profit, a lua un bun prin constrangere sau viclenie; a smulge.
4. Figurativ A obtine ceva cu mare efort. [Perf. substantiv storsei, part. stors] – Limba Latina Extorquere.
Varianta definitie 5: A stoarce storc tranzitiv 1) (fructe, rufe etcetera) A presa evacuand lichidul; a scurge. ♢ - pe cineva de puteri (sau De vlaga) a slei pe cineva de puteri; a istovi; a vlagui. 2) (lichide continute in anumite corpuri) A elimina prin presare. - sucul din poama. ♢ - lacrimi a face sa planga. 3) figurat A obtine datorita unei insistente excesive; a smulge. 4) fig. (bunuri materiale) A lua prin constrangere (mai ales morala); a smulge. /<lat. extorquare
Varianta definitie 6: Stoarce (-orc, -ors), verb –
1. A presa, a scoate, a extrage. –
2. A obtine. –
3. A epuiza, a extenua. – Mr. storcu, storsu, stoarcere.
Limba Latina extŏrquēre, cu schimb de conjug. ca toarce (Puscariu 1649; REW 3094), conform limba italiana storcere, prov., cat. estorcer, verifica cuvantul: franceza estordre, sp. estorcer. – Derivat stors, substantiv neutru (actiunea de a stoarce); storsura, substantiv feminin (lichid stors, suc); storcosi, verb (a strivi, a face terci), cu sufix expresiv -osi.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.