Varianta definitie 1: StrÉche, streche, substantiv feminin Nume dat mai multor specii de insecte foarte vatamatoare pentru animalele domestice: A) (si in sintagma strechea vitelor) insecta de marimea unei albine, cu corpul paros, negru sclipitor, ale carei larve traiesc ca paraziti sub pielea vitelor cornute mari, hranindu-se cu sangele lor (Hypoderma bovis); B) (si in sintagma strechea oilor) insecta mare de culoare bruna-cenusie, paroasa, care isi depune larvele in narile oilor, de unde ajung in sinusurile fruntii, producand moartea animalelor (Oestrus ovis); C) (si in sintagma strechea cailor) insecta mare de culoare galbena-bruna, paroasa, care isi depune ouale pe corpul sau pe coama cailor, de unde larvele ajung in intestin (Gastrophilus equi); D) insecta cu abdomenul oval, cu picioarele paroase, care isi depune ouale pe parul caprioarelor si al cerbilor (Hypoderma diana si actaeon). ♦ Neliniste, spaima provocata animalelor de insectele descrise mai sus. ♢ Expresie A da strechea in cineva ori a-l lovi (sau a-l apuca) pe cineva strechea = A) (despre animale) a fi atacat de streche; a da semne de neliniste; (in special) a fugi orbeste, fara motiv aparent; B) (despre oameni) a se purta ciudat; (in special) a se agita fara motiv, a fi plin de neastampar. ♦ Furie subita, acces de nebunie. – Din bulgara Strak.
Varianta definitie 2: StrÉche substantiv verifica cuvantul: taun.
Varianta definitie 5: StrÉche - f. 1) Insecta hematofaga, de talie medie sau mare, paroasa, care inteapa vitele cornute si caii, sugandu-le sangele. -ea vitelor. 2) Spaima, neliniste provocata animalelor de aceste insecte. ♢ A fugi ca de - a fugi de ceva ca de un lucru inspaimantator. A apuca -ea pe cineva (sau a da -ea in cineva) a) a deveni (brusc) foarte agitat, ca urmare a reactiei la intepatura strechei; b) a se purta straniu; a deveni expansiv (fara motiv aparent). 3) Acces de furie, de isterie. [G.-D. Strechei] /<sl. strĕku
Varianta definitie 6: Streche (-chi), substantiv feminin –
1. Varietate de taun (Hypoderma bovis, Oestrus ovis). –
2. Nebunie, aiureala. – Megl. streacla.
Limba Latina *oestrĭcŭlus ‹ oestrus (Giuglea, Dacor., II, 824; REW 6040a; Rosetti, I, 171). – Derivat din limba slava (veche) strĕkati „a intepa”, strĕkŭ „tintar”, conform limba sarba: strk „taun” (Miklosich, Slaw.
Elem., 47; Cihac, II, 373; Conev 52), eventual prin intermediul unui limba slava (veche) strĕklja (Tiktin; Candrea), nu pare posibil, caci in rom. grupul cl este in mod sigur primitiv (conform megl.) si ca numai elementele limba latina prezinta trecerea lui cl › chi. – Derivat strechia, verb (a fugi, a porni in goana, despre animalele intepate de tauni; a fugi, a innebuni).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.