Varianta definitie 1: Strecura, strecor, verb I.
1. Tranzitiv A trece un lichid printr-o strecuratoare, printr-o sita, printr-o tesatura pentru a-l separa de particelele solide sau de corpuri straine si pentru a-l limpezi, a-l face omogen.
2. Reflexiv (Despre lichide) A curge (cate putin) printr-o crapatura, printr-un loc ingust; a picura, a se prelinge.
3. Reflexiv si tranz.
A patrunde sau a face sa patrunda printr-un desis, printr-un loc stramt, greu accesibil.
4. Reflexiv A intra, a iesi sau a se deplasa, a trece pe furis, fara sa faca zgomot si fara sa fie observat; a se furisa. ♦ Tranzitiv A aseza undeva un lucru ori a introduce undeva pe cineva sau ceva cu miscari usoare, pe nesimtite. ♦ Tranzitiv Figurativ A spune cuiva ceva in mod discret sau in treacat.
5. Reflexiv A se infiltra in mijlocul unui grup (omogen) de oameni, avand grija sa nu fie observat.
6. Reflexiv A trece pe rand si pe nesimtite, a se perinda; figurat (despre unitati de timp) a trece, a se scurge. – Probabil din s- + Trece (dupa spanzura, vantura etcetera).
Varianta definitie 3: Strecura verb
1. verifica cuvantul: infiltra.
2. verifica cuvantul: scurge.
3. verifica cuvantul: furisa.
4. a se furisa, (rar) a se prefira. (Lumina se - printre frunze.)
5. verifica cuvantul: patrunde.
6. verifica cuvantul: scapa.
Varianta definitie 4: Strecura verb, indicativ prezent 1 singular strecor, 3 singular si plural strecoara, 1 plural strecuram; conjunctie: prezent 3 singular si plural strecoare
Varianta definitie 5: A strecura strecor tranzitiv 1) (lichide) A face sa treaca printr-o sita sau printr-o panza (pentru a curata de impuritati sau a omogeniza laptele). - laptele. 2) fig. (persoane, lucruri) A introduce cu indemanare si pe neobservate. A-l - printre scandurile gardului. ♢ - o vorba a sopti ceva pe furis. 3) A face sa se strecoare. /<lat. extracolare
Varianta definitie 6: A se strecura ma strecor intranzitiv 1) (despre lichide sau despre granuloase) A curge usor si cate putin (printr-o crapatura, gaura). 2) fig. (despre timp) A se scurge putin cate putin. 3) figurat A trece neobservat. - afara.
S-a -t o greseala. /<lat. extracolare
Varianta definitie 7: Strecura (-cor, -at), – verb
1. A trece prin sita, printr-o tesatura etcetera un lichid. –
2. A limpezi, a purifica, a rafina. –
4. (Refl.) A se fofila, a se furisa, a se baga. – Varianta stracura.
Mr. stricor, stricurare.
Limba Latina cōlāre, prin intermediul *transcōlāre (Cipariu, Gram., 368; Meyer, Alb.
St., IV, 110) sau extracōlāre (Puscariu 1650).
Rezultatul stre- (in loc de stra-) este normal, si nu trebuie explicat prin intermediul limba latina stĕrcǒrāre „a ingrasa cu balegar”(Candrea; conform Tiktin).
Mai curind se datoreaza unui contact semantic cu intre, printre, deoarece strecura inseamna „a trece”. – Derivat strecuratoare, substantiv feminin (obiect prin care se strecoara un lichid); strecatoare, substantiv feminin (strecuratoare), probabil prin confuzie cu trece, conform trecatoare (alta opinie la Graur, Rom., LIII, 384).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.