Varianta definitie 1: Striga, strig, verb I. I. Intranzitiv
1. A scoate sunete puternice, tipete; a racni. ♦ A semnaliza ceva prin tipete; a cere ajutor prin tipete.
2. (Despre animale si pasari) A scoate sunete sau zgomote caracteristice speciei. II.
1. Tranzitiv A spune, a enunta ceva cu glas puternic; a-si exprima cu glas puternic vointa. ♦ Intranzitiv A se vaicari, a se jeli, a se plange cu glas tare. ♦ A cere ceva cu glas tare, a reclama ceva impetuos; a pretinde, a porunci.
2. Intranzitiv A se rasti la cineva, a-i adresa cuiva vorbe aspre; a-i vorbi cuiva tare si cu dusmanie.
3. Tranzitiv A chema (pe cineva) cu glas tare sa vina, sa asculte etcetera (spunandu-i numele). ♢ Expresie A striga catalogul = a face apelul nominal al elevilor sau studentilor. ♦ (Înv.) A chema la armata; a mobiliza.
4. Tranzitiv A face cunoscut ceva (anuntand, vestind cu glas tare).
5. Tranzitiv A se adresa cuiva cu un epitet, a denumi pe cineva; a porecli. ♦ Tranzitiv impers.
A purta numele..., a se numi, a se chema...
6. Intranzitiv A spune strigaturi la joc; a conduce jocul prin strigate si chiuituri. – Limba Latina *strigare (< strix, -gis „bufnita”).
Varianta definitie 4: Striga verb
1. a tipa, a urla, a zbiera, (invechit si reg.) a toi, (invechit) a chema. (- cat il tinea gura.)
2. a racni, a tipa, a urla, a zbiera, (regional) a tivli, (Transilvania) a puhai, (Transilvania si Maram.) a tipoti, (familiar figurativ) a se sparge. (- de durere.)
3. verifica cuvantul: vocifera.
4. verifica cuvantul: rasti.
5. verifica cuvantul: chiui.
6. verifica cuvantul: exclama.
Varianta definitie 6: A STRIGA strig
1. intranzitiv 1) (despre oameni) A produce sunete puternice si stridente (de manie, de groaza sau de durere); a scoate strigate; a tipa; a racni. 2) A face galagie; a strica linistea. 3) A vorbi pe un ton ridicat; a-si manifesta enervarea, nemultumirea sau mania prin vorbe rastite; a tipa; a racni. 4) A rosti cu glas tare strigaturi (in timpul jocului). 5) (despre animale, pasari) A scoate sunete puternice caracteristice speciei; a racni; a tipa.
2. tranz. 1) A spune cu glas tare. - un nume. 2) A chema sa vina (rostind numele celui chemat). - pe nume. /<lat. strigare
Varianta definitie 7: Striga substantiv feminin
1. vampir imaginat ca o femeie care chinuieste copiii, ia mana de la vaci etcetera
2. pasare rapitoare de noapte, galben-roscata si cu pete brune, care se hraneste cu soareci.
3. fluture cap-de-mort. (< franceza strige, limba latina striga)
Varianta definitie 8: Striga (-g, -at), verb –
1. A tipa, a racni. –
2. A chema. –
3. A recita strigaturi. – Megl. strig(are).
Probabil der. limba latina *strigāre „a tipa ca o cucuvea”, de la strix, conform numele sau franceza chat-huant, din huer „a striga” (Meyer, IF, VI, 120; Densusianu, Rom., XXXIII, 286; Meyer., Alb.
St., IV, 73; Tiktin; Puscariu 1657; REW 8319; conform Graur, Rom., LIV, 507). – Derivat din limba latina *stridŭlāre (Pascu, I, 161; Pascu, Arch.
Rom., VI, 265) este mai indoielnica; si din cea limba latina *exquiritāre (Cihac, I, 266; Koerting 3478) nu pare posibila.
Derivat strigat, substantiv neutru (tipat; chemare; sunete emise de animale); strigator, adjectiv (care striga; care se remarca; crainic, vestitor); strigatura, substantiv feminin (strofa satirica care se striga in timpul jocurilor populare); trigare, substantiv feminin (invechit, vinzare prin licitatie).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.