Varianta definitie 1: StrÚgure, struguri, substantiv masculin Fructul vitei de vie, in forma de ciorchine; poama. ♦ Compus: strugurii-ursului = planta taratoare cu frunze persistente, cu flori trandafirii sau albe, grupate in forma de ciorchine la varful ramurilor, si cu fructul o baca mica, rosie, comestibila (Arctostaphylos uva ursi). [Varianta: (popular) Strugur substantiv masculin] – Etimologie necunoscuta
Varianta definitie 4: StrÚgure -i m. 1) (mai ales la vita de vie) Grup de fructe dezvoltate dintr-o inflorescenta; ciorchine. 2) la pl.
Fructe ale vitei de vie; poama. ♢ -ele-ursului arbore sau arbust cu tulpina taratoare, cu frunze alterne, persistente, cu flori albe sau roz, dispuse in ciorchine si cu fructe rosii, mici, comestibile. /Cuv. autoht.
Varianta definitie 5: Strugure (-ri), substantiv masculin –
1. Ciorchine. –
2. Fructul vitei de vie. – Varianta strugar, Basar. strug.
Origine incerta.
Pare cuvint identic cu strug „raspel”, conform strung, strunji; evolutia semantica de la struji la strugure ar fi, intr-un astfel de caz, ca cea a sp. raspar la raspa „ciorchine” (Cihac, II, 376), conform franceza grapper „a prinde” si grappe „inflorescenta”, sp. gancho si gancha.
Din plural struguri s-ar fi format sing. analogic actual.
Probabilitatea unei der. din limba latina *trugus, de la limba greaca (veche) τρύγος, τρυγή „fruct; folos” (Tiktin) pare destul de redusa.
Celelalte explicatii nu par mai bune.
Din limba latina surcŭlus (Cretu 371), nu se explica fonetic si semantic.
De la un limba latina *stribŭlus sau strubŭlus, de la o radacina *streb- „(ra)sucit” (Densusianu, GS, V, 174) pare indoielnica.
Din limba latina *uvŭla (Puscariu, Dacor., VI, 13; REW 9105) nu pare posibila fonetic.
De la gepidicul *thrubilo sau *struwilo, care ar corespunde limba germana Träublein (Diculescu, ZRPh., XLI, 424; Diculescu 178; Gamillscheg, Rom., Germ., 266) este inacceptabila fonetic si istoric.
Originea limba latina a cuvintului fusese propusa de Puscariu, Dacor., VI, 310 si de Rosetti, II,
82. Derivat struguras, substantiv masculin (rusulita, Hieracium aurantiacum; coacaza); strugurel, substantiv masculin (planta, Saxifraga adscendens; coacaza). – Conform: struji, strung.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.