Varianta definitie 1: StrÚnĂ, strune, substantiv feminin
1. Fir elastic confectionat din metal, din intestine de animale etcetera care se intinde pe unele instrumente muzicale si produce, prin vibrare, sunete; coarda. ♢ Expresie A canta (sau a bate) cuiva in struna (sau in struna cuiva) = a fi de aceeasi parere cu cineva pentru a-i castiga simpatia, favoarea; a lingusi pe cineva.
2. Sfoara bine intinsa, facuta din fire elastice si rasucite, destinata sa tina intinsa panza ferastraului. ♢ Expresie (Adverbial) A merge struna = a merge foarte bine. ♦ Fir plastic sau metalic de care se leaga carligul unei unelte de pescuit.
3. Parte a fraului care inconjura barbia calului si se prinde de cele doua capete ale zabalei. ♢ Expresie A tine (pe cineva) in struna = a infrana, a tine din scurt (pe cineva).
4. Compus : struna-cocosului = numele a doua plante erbacee cu frunzele ovale si flori albe (Cerastium). – Din limba slava (veche) Struna.
Varianta definitie 5: StrÚnĂ -e f. 1) pop.
Fir elastic, flexibil, care, fiind fixat la instrumentele muzicale (vioara, pian etcetera), produce oscilatii acustice; coarda. ♢ A zice din - a canta la vioara (sau la cobza). A canta cuiva in - (sau In -a cuiva) a sustine pe cineva in actiunile lui; a tine hangul. A o intoarce pe alta - a) a-si schimba atitudinea fata de cineva, devenind mai sever; b) a schimba vorba; c) a-si schimba parerea. Treaba merge (sau Lucrurile merg) - treaba (sau lucrurile) se desfasoara foarte bine. 2) Parte a fraului care trece pe sub barbia calului. ♢ A tine pe cineva in - a infrana pornirile cuiva; a tine din scurt pe cineva. /<sl. struna
Varianta definitie 6: Struna, strune, substantiv feminin (regional)
1. panaritiu.
2. batatura (in talpa).
3. cicatrice ramasa dupa vaccinare.
4. nume de boala (la oameni).
Varianta definitie 7: Struna (-ne), substantiv feminin –
1. Coarda. –
2. Botar, zabaluta. –
3. Flictena.
Sl. (bg., limba sarba:) struna (Cihac, II, 377; Miklosich, Slaw.
Elem., 46; Conev 73). – Derivat struni (var. instruni), verb (a intinde o coarda; a intinde pinza ferastraului de mina; a acorda un instrument de coarde; a intinde arcul; a infrina calul; a subjuga, a infrina); struneala, substantiv feminin (pana, strunire).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.