DexDefinitie.com

Definitie Strange - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: StrẤnge, strang, verb III. I.
1. Tranzitiv A trage tare de capetele unei sfori, ale unei curele etcetera innodate sau infasurate in jurul cuiva sau a ceva, spre a lega ori a inchide, a fixa etcetera (mai) bine; a face ca o legatura sa fie mai stramta. ♢ Expresie A strange cureaua = a rabda (de foame); a fi obligat sa-si restranga (mult) cheltuielile de trai. (Refl.) A i se strange funia la par = a ajunge intr-o situatie dificila, cand nu mai poate face cum vrea. ♦ A apropia mai mult de corp partile unui vesmant (pentru a se acoperi, pentru a se feri de frig etcetera) ♦ Figurativ A intari o prietenie, o alianta, o relatie etcetera
2. Tranzitiv A prinde, a apuca cu mana, cu bratele, a tine, nelasand sa-i scape. ♢ Expresie A(-i) strange (cuiva) mana = a da mana (cu cineva) la intalnire, la despartire, pentru a felicita etcetera
3. Tranzitiv A presa, a apasa din doua parti sau din toate partile pentru a apropia, a comprima etcetera ♢ Expresie A strange (pe cineva) cu usa (sau in cleste, in balamale, in pinteni) = a sili (pe cineva) sa faca ceva; a obliga (pe cineva) sa recunoasca ceva. ♦ (Despre obiecte de imbracaminte) A apasa asupra (unei parti a) corpului, provocand o senzatie de jena sau de durere (deoarece este prea stramt). ♢ Expresie A-l strange (pe cineva) in spate (de frig sau de frica) = a provoca (cuiva) sau a simti o senzatie neplacuta (de frig sau de frica). ♦ A fixa (mai bine) printr-o miscare de invartire o piesa filetata a unui mecanism; a insuruba (mai tare). ♢ Expresie A strange surubul = a intrebuinta mijloace (abuzive) de constrangere, a inaspri regimul (impotriva cuiva). ♦ A inghesui, a ingramadi, a indesa. ♦ Figurativ A sili, a constrange.
4. Tranzitiv A inchide o parte a corpului prin apropierea partilor componente. ♢ Expresie A-si strange gura = a se retine; a tacea din gura.
A(-si) strange buzele (punga) sau (intranz.) a strange din buze = a-si inclesta si a-si increti buzele in semn de nemultumire, de dispret, de neincredere etcetera A-si strange pumnii = a-si inclesta pumnii in semn de manie (retinuta).
A-si strange fruntea (sau sprancenele) sau (intranz.) a strange din sprancene = a-si increti fruntea (sau sprancenele) din cauza ingandurarii, nemultumirii etcetera; a se incrunta, a se posomori. (Intranz.) A strange din ochi = a impreuna cu putere pleoapele in semn de ciuda, de necaz etcetera sau din cauza unei senzatii de jena fizica.
Cat ai strange din ochi = intr-o clipa, imediat.
A strange din umeri = a ridica, a da din umeri in semn de dispret, de nepasare, de nedumerire, de neputinta.
5. Tranzitiv A aduna laolalta punand (simetric) una peste alta marginile, faldurile, partile unui obiect de panza, de hartie etcetera; a infasura, a indoi, a impaturi. ♦ Reflexiv (Despre materiale textile) A-si reduce volumul sau lungimea; a se stramta, a intra (la apa).
6. Reflexiv si tranz.
A (se) ghemui, a (se) zgarci, a (se) contracta. ♢ Expresie A i se strange (sau a-i strange cuiva) inima = a simti (sau a face pe cineva sa simta) o emotie puternica, o suparare, o intristare etcetera (Refl.) A se strange in sine = a deveni putin comunicativ, a se inchide in sine. ♦ Reflexiv (Despre lapte) A se inchega, a se coagula. ♦ Reflexiv (Despre lichide sau despre corpuri care contin lichide) A ingheta, a se solidifica. II.
1. Tranzitiv A aduna la un loc lucruri cazute, risipite; a face gramada. ♦ Prin specializare: A culege produse vegetale, recolta. ♦ A face provizii.
2. Tranzitiv A agonisi, a acumula, a economisi bunuri; a aduna. ♦ A colecta. ♦ A percepe, a incasa.
3. Reflexiv A se aduna undeva, la un loc, imprejurul cuiva etcetera; a se intruni; prin extensiune a sosi, a veni. ♢ Expresie A se strange (acasa) de pe drumuri = a nu mai fi hoinar, a sta acasa. (Tranzitiv) A strange pe cineva de pe drumuri = a determina pe cineva sa nu mai hoinareasca, sa stea acasa. (Tranzitiv) A nu-si (mai) strange picioarele (de pe drumuri) = a hoinari intruna. ♦ Prin specializare: A se imbulzi, a se ingramadi.
4. Tranzitiv A lua si a pune la loc, a pune bine; a aseza in ordine. ♢ Expresie L-a strans Dumnezeu sau moartea (la sine) = a murit. (Intranz.) A strange prin casa (sau prin odaie etcetera) = a deretica. [Perf. substantiv stransei, part. strans] – Limba Latina Stringere.
Varianta definitie 2: A (se) strange antonim: a (se) desface, a (se) imprastia, a (se) intinde, a (se) rasfira
Varianta definitie 3: A strange antonim: a risipi
Varianta definitie 4: StrÂnge verb verifica cuvantul: canoni, cazni, chinui, coagula, constrange, depozita, face, forta, inchega, ingheta, inmagazina, munci, obliga, prinde, schingiui, scurge, sili, solidifica, stoca, tortura, trudi.
Varianta definitie 5: StrÂnge verb I.
1. verifica cuvantul: lega.
2. verifica cuvantul: incinge.
3. verifica cuvantul: presa.
4. verifica cuvantul: insuruba.
5. verifica cuvantul: inclesta.
6. verifica cuvantul: imbratisa.
7. verifica cuvantul: impaturi.
8. verifica cuvantul: contracta.
9. verifica cuvantul: chirci.
10. verifica cuvantul: apropia.
11. verifica cuvantul: intra.
12. verifica cuvantul: intari. II.
1. verifica cuvantul: acumula.
2. verifica cuvantul: tezauriza.
3. verifica cuvantul: economisi.
4. verifica cuvantul: aduna.
5. verifica cuvantul: convoca.
6. verifica cuvantul: recolta.
7. verifica cuvantul: colecta.
8. verifica cuvantul: percepe.
9. verifica cuvantul: ridica.
10. verifica cuvantul: deretica.
11. a (se) aduna, a (se) inmanunchea, a (se) reuni. (Și-a - versurile in volum.)
12. a aduna, a colectiona, a culege. (- folclor pe teren.)
Varianta definitie 6: Strange verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural strang, perf. substantiv 1 singular stransei, 1 plural stranseram; part. strans
Varianta definitie 7: A strÂnge strang tranzitiv 1) A face sa se stranga. 2) A aduce din mai multe parti punand laolalta; a aduna. - vreascuri. 3) (legume, fructe, culturi agricole etcetera) A aduna dupa coacere (rupand, secerand, cosind). - graul. 4) (bani, avere) A dobandi prin munca asidua (punand deoparte); a aduna; a agonisi. ♢ - in casa a strange lucrurile imprastiate prin casa; a deretica. L-a strans Dumnezeu a murit. 5) (noduri, cingatori, chingi, suruburi etcetera) A face sa fie mai bine legat sau unit. ♢ - fraul a) a infrana calul cu ajutorul fraului; b) a tine din scurt. - cureaua a duce lipsuri materiale. - surubul a recurge la mijloace de constrangere. 6) (despre imbracaminte sau despre incaltaminte) A apasa asupra corpului incomodand (fiind ingust sau stramt). Îl strang pantofii. ♢ A-l - pe cineva in spate (de frig sau frica) a se infiora. 7) A presa cu putere. - in dinti (o nuca). - de brat (pe cineva). ♢ A-i - cuiva mana a da mana cu cineva. - pe cineva in brate (sau La piept) a imbratisa. - pe cineva de gat a) a gatui; a sugruma; b) a constrange. - pe cineva cu usa (sau In cleste, in balamale, in chingi) a forta pe cineva sa faca ceva. A-si - gura a tacea. 8) (randurile, relatiile etcetera) A face sa se uneasca mai strans; a intari; a consolida. - legaturile de prietenie. /<lat. stringere
Varianta definitie 8: A se strÂnge ma strang intranzitiv 1) (despre fiinte) A veni din toate partile, intalnindu- se in acelasi loc; a se aduna. ♢ - de pe drumuri a veni acasa. A i se - funia la par (cuiva) a ajunge la o situatie critica. 2) A se face ghem; a se ghemui; a se zgribuli; a se zgarci. ♢ A i se - cuiva inima a simti un sentiment puternic de tristete, de durere sau de frica. 3) (despre articole vestimentare) A se reduce in largime sau in lungime. Camasa s-a strans. 4) (despre lichide sau despre corpuri ce contin lichide) A trece in stare semisolida; a deveni mai dens; a se indesi; a se ingrosa. Glodul peste noapte s-a strans. /<lat. stringere

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 8 litere.
Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.