DexDefinitie.com

Definitie Stârni - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: STÂRNi, starnesc, verb IV.
1. Tranzitiv A face ca un animal (salbatic), o pasare etcetera sa iasa din culcus, din ascunzatoare (pentru a le prinde, a le vana); a scorni.
2. Tranzitiv A misca, a urni ceva din loc; a face sa se ridice in sus praful, frunzele etcetera
3. Tranzitiv A provoca pe cineva la ceva; a indemna, a atata.
4. Reflexiv (Despre razboaie, conflicte, fenomene ale naturii) A se porni, a se isca, a se dezlantui, a izbucni. ♦ tranz.
A da nastere la ceva; a pricinui, a cauza, a provoca.
5. Tranzitiv (Regional) A nascoci, a scorni, a inventa. – Etimologie necunoscuta
Varianta definitie 2: A (se) starni antonim: a (se) potoli
Varianta definitie 3: STÂRNi verb verifica cuvantul: destepta, inventa, infuria, mania, nascoci, plasmui, scorni, scula, ticlui, trezi.
Varianta definitie 4: STÂRNi verb
1. verifica cuvantul: haitui.
2. a scormoni, a scorni, (popular) a scociori. (- prin padure in cautarea vanatului.)
3. a agita, a rascoli, a ridica. (Vantul - praful.)
4. verifica cuvantul: asmuti.
5. verifica cuvantul: instiga.
6. a atata, (figurativ) a scormoni, a zgandari. (Nu-i mai - durerea!)
7. a aparea, a se isca, a se ivi, a incepe, a (se) porni, a se produce, (invechit si reg.) a se scociori, (figurativ) a se naste. (S-a - din senin o furtuna.)
8. a cauza, a crea, a da, a determina, a face, a pricinui, a produce, a provoca. (Injectia i-a - o senzatie de inviorare.)
9. a se declansa, a se dezlantui, a se isca, a izbucni, a (se) porni, (rar) a se pravali, (invechit si reg.) a se dezlega, a se scorni, (invechit) a se scula, a sc sparge, a sta, (figurativ) a se aprinde. (S-a - un conflict.)
10. a cauza, a declansa, a determina, a dezlantui, a genera, a isca, a naste, a pricinui, a prilejui, a produce, a provoca, (invechit si reg.) a scomi, (invechit) a pricini, a prileji. (Atitudinea lui a - discutii furtunoase.)
11. a isca, a naste, a produce, provoca, a ridica. (Cartea a - numeroase controverse.)
12. verifica cuvantul: suscita.
13. a (se) face, a (se) produce, a (se) provoca. (Vestea a - valva.)
Varianta definitie 5: Starni verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural starnesc, imperfect 3 singular starnea; conjunctie: prezent 3 singular si plural starneasca
Varianta definitie 6: A STÂRNi -esc tranzitiv 1) (animale, pasari, frunze etcetera) A face sa se urneasca (din locul in care se afla). - praful. 2) (fiinte) A aduce in mod intentionat intr-o stare de iritare indemnand la actiuni dusmanoase; a agasa; a provoca; a incita; a zadari; a intarata; a atata. - la vorba. 3) popular A face sa se produca; a pricinui; a cauza; a provoca. - rasul. 4) pop.
A plasmui punand in circulatie pentru prima oara (cu rea vointa); a scorni. - minciuni. /Origine necunoscuta
Varianta definitie 7: A SE STÂRNi pers. 3 Se -este intranzitiv (despre actiuni, stari, fenomene ale naturii etcetera) A incepe brusc si cu violenta; a izbucni; a se dezlantui; a se declansa. S-a -it un vant puternic. /Origine necunoscuta

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "i"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.