Varianta definitie 1: SUi, sui, verb IV.
1. Reflexiv si instranzitiv A se indrepta spre un loc mai ridicat, a merge in sus, la deal; a (se) urca. ♢ Tranzitiv Suim coasta muntelui. ♦ Figurativ A inainta, a avansa, a ajunge pana la...
2. Reflexiv, tranz. si instranzitiv A (se) aseza pe ceva ridicat; a (se) urca, a (se) catara. ♢ Expresie A (se ) sui calare (pe cal sau in sa) = a incaleca.
A (se) sui sau a (se) urca pe tron (sau in scaun) = (despre imparati, regi, domnitori) a ajunge sau a face pe cineva sa ajunga la domnie, a prelua sau a da cuiva domnia. (Refl.) A (i) se sui (cuiva) in cap = a abuza de bunatatea cuiva, a pune stapanire pe cineva.
3. Reflexiv A se inalta, a se ridica (in vazduh). ♢ Expresie A i se sui (cuiva) sangele in obraz = a se inrosi la fata (de manie, de rusine), a se congestiona.
A i se sui la cap = a fi plin de sine, a se ingamfa.
A i se sui (cuiva) vinul la (sau in cap) = a se ameti de bautura, a se imbata.
A i se sui parul in varful capului = a se speria, a se ingrozi, a se inspaimanta.
4. Reflexiv (Despre numere, preturi, sume) A creste, a urca, a se mari, a se ridica. ♢ Expresie A se sui (pana) la... = a ajunge (pana) la... ♦ Tranzitiv A face sa creasca, sa sporeasca.
5. Intranzitiv Figurativ (Despre glas; prin extensiune despre cantareti) A intona note (din ce in ce mai) inalte; a ridica. – Limba Latina Subire.
Varianta definitie 2: A (se) sui antonim: a cobori
Varianta definitie 4: Sui verb, indicativ si conjunctie: prezent 1 si 2 singular sui, 3 singular si plural suie, imperfect 3 singular suia
Varianta definitie 5: A SUi sui
1. intranzitiv 1) A se deplasa in sensul urcusului, in panta ascendenta; a se ridica in sus; a se urca. 2) fig. (despre persoane) A fi mereu in ascensiune (pe scara sociala); a urca; a avansa. 3) (despre parametri fizici si aparate pentru masurarea lor) A avea sau a indica valori mai ridicate; a urca. 4) (despre cai de comunicatie) A urma o panta ascendenta; a urca. 5) (despre voci, glasuri melodii etcetera) A creste in inaltime; a deveni mai inalt; a urca.
2. tranzitiv 1) A muta intr-un loc mai ridicat; a pune mai sus; a urca. - sacii in pod. 2) (forme de relief ridicate, scari etcetera) A parcurge de jos pana sus; a ridica; a urca. - dealul. 3) (preturi, tonuri etcetera) A face sa creasca calitativ sau cantitativ; a urca; a ridica. [Monosilabic] /<lat. subire
Varianta definitie 6: A SE SUi ma sui intranzitiv 1) A se urca, a se ridica pe un loc mai inalt. - pe scena. 2) (despre unele plante) A se ridica agatandu-se; a se urca; a se catara). /<lat. subire
Varianta definitie 7: Sui- : i-gÉneris adjectiv invar.
Care este unic in felul sau; original. /Cuv. lat.
Varianta definitie 8: Sui- element „porc”. (< franceza sui-, conform lat. sus, suis)
Varianta definitie 9: Sui (-i, -it), verb –
1. A urca, a escalada. –
2. A ridica a inalta. –
3. (Refl.) A se ridica, a se urca, a se instala intr-un loc mai ridicat. – Megl. sui(ri.) Limba Latina sŭbĭre (Cipariu, Gram., 368; Cihac, I, 270; Puscariu 1687; Candrea-Dens., 811; REW 8364), conform sp. subir. – Derivat suis, substantiv neutru (urcare, coasta); suit, substantiv neutru (urcus, actiunea de a sui); suitor, adjectiv (ascendent).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.