DexDefinitie.com

Definitie Supăra - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: SupĂra, supar, verb I.
1. Reflexiv si tranz.
A avea sau a provoca cuiva o neplacere; a (se) mahni, a (se) necaji, a (se) amari, a (se) intrista.
2. Tranzitiv A stingheri, a incomoda, a deranja, a stanjeni. ♦ A chinui, a provoca o durere (fizica usoara); a jena.
3. Reflexiv si tranz.
A (se) intarata, a (se) mania, a (se) irita. – Limba Latina Superare „a intrece”, „a invinge”.
Varianta definitie 2: A (se) supara antonim: a (se) impaca
Varianta definitie 3: SupĂra verb verifica cuvantul: asupri, bate, birui, conjura, cotropi, exploata, implora, invada, impila, impovara, incalca, infrange, intrece, invinge, napadi, napastui, oprima, oropsi, persecuta, plictisi, prigoni, satura, tiraniza, urgisi, uri.
Varianta definitie 4: SupĂra verb
1. (popular si familiar) a se burzului, (prin Moldova) a(-i) banui, (Transilvania) a se spulbera, (familiar) a se imbufna, a se zborsi, (familiar figurativ) a se zbarli, (argotic) a se sucari. (S-a - tare pe el.)
2. verifica cuvantul: certa.
3. verifica cuvantul: inciuda.
4. verifica cuvantul: mahni.
5. verifica cuvantul: nemultumi.
6. verifica cuvantul: enerva.
7. verifica cuvantul: deranja.
8. a se ofensa, (livr. si familiar) a se ofusca, (familiar figurativ) a se sifona. (Ce te-ai - asa?!)
9. verifica cuvantul: jena.
10. verifica cuvantul: chinui.
Varianta definitie 5: Supara verb, indicativ prezent 1 singular supar, 3 singular si plural supara
Varianta definitie 6: A supĂra supar tranzitiv 1) A face sa se supere; a mania. 2) A nu lasa sa lucreze normal sau sa se odihneasca in liniste. 3) (despre incaltaminte si despre imbracaminte) A incomoda la miscare. Ma supara un pantof. /<lat. superare
Varianta definitie 7: A se supĂra ma supar intranzitiv A-si manifesta nemultumirea (fata de actiunile sau vorbele cuiva) printr-o atitudine rezervata sau ostila; a se mania. ♢ - foc a se supara foarte tare. /<lat. superare
Varianta definitie 8: Supara (-r, -at), verb
1. (Înv.) A intrece, a obosi, a invinge: pe unii i-au suparat cu pedeapsa (N. Costin); suparat de strainatate (S. Ludescu). –
2. A impovara, a ingreuna. –
3. A stingheri. –
4. A necaji, a amari. –
5. A plictisi, a uri. –
6. (Refl., cuvant invechit) A se plictisi, a se obosi, a nu mai putea. –
7. (Refl.) a se infuria, a se intarita, a se inversuna. – Mr. supar(are) „a-si ride de”.
Limba Latina sŭpĕrāre „a depasi, a intrece” (Cipariu, Gram., 33; Cihac, I, 19; Philippide, Principii, 48; Șeineanu, Semasiol., 126; Puscariu 1096; Pascu, I, 164; REW 8458; Bogrea, Dacor., III, 415), conform limba italiana soprare, prov., cat., sp., port. sobrar.
Din sensul de „a intrece” s-a dezvoltat cel de „a lua prea mult in seama” sau „a avea mai mult decit se poate suporta”; conform pentru evolutia semantica franceza outrer „a trece mai departe” si „a insulta” (Candrea), franceza exceder „a intrece” si „a obosi”, ca si asupri.
Celelalte explicatii nu sint convingatoare din limba slava (veche) sąprĭ „adversar” (Miklosich, Slaw.
Elem., 48; Cihac, II, 380); din rut. supra „cearta” (Domaschke 114), de la un rut. *suprati „care din nefericire nu a putut fi intilnit” (Byhan 341); de la asupra (Cretu 372).
Derivat supar, substantiv neutru (invechit, oboseala, truda, necaz, chin); suparacios, adjectiv (care se supara; stingheritor); suparaciune, substantiv feminin (boala la oi; conform cotonogeala); suparalnic (var. suparelnic), adjectiv (iritabil, irascibil); suparare, substantiv feminin (necaz, neplacere, belea; amaraciune, contrarietate; tristete; Trans., epilepsie); suparator, adjectiv (care supara, neplacut, stingheritor); nesuparat, adjectiv (liber, nestinjenit).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.