Varianta definitie 1: SĂRi, sar, verb IV.
Intranzitiv I. (Despre fiinte)
1. A se desprinde de la pamant, avantandu-se in sus printr-o miscare brusca, si a reveni in acelasi loc; a salta. ♦ A dansa, a topai, a zburda. ♢ Expresie (Tranzitiv) Sare tontoroiul (sau dragaica), se spune despre o persoana neastamparata.
2. A se deplasa, a trece dintr-un loc in altul prin salturi. ♢ Locutiune adverb Pe sarite = A) mergand in salturi; B) trecand peste anumite parti, omitand anumite parti (la o lectura, scriere etcetera). ♦ Figurativ A trece brusc dintr-o situatie in alta, de la o idee la alta.
3. A trece peste ceva printr-o saritura; a escalada. ♢ Expresie A sari peste cal = a depasi limita admisa; a exagera. ♢ Tranzitiv A sarit din doi pasi cele patru trepte. (Expr.) A sari garduri (sau, instranzitiv, peste garduri) = a umbla dupa aventuri amoroase. ♦ Tranzitiv Figurativ A omite, a trece cu vederea.
4. A se ridica brusc de undeva (si a porni). ♢ Expresie A sari (cuiva) de gat = a se repezi sa imbratiseze pe cineva; a arata cuiva dragoste (exagerata).
A-i sari (cuiva) inainte = a alerga in intampinarea cuiva. ♦ A se grabi, a se repezi (sa faca ceva); a interveni grabnic intr-o actiune, in ajutorul cuiva. ♢ Sariti! = cuvant prin care se cere ajutor de catre o persoana desperata. ♦ A se repezi cu dusmanie la cineva; a ataca. ♢ Expresie A sari in capul cuiva sau a-i sari cuiva in cap = a certa pe cineva. ♦ A interveni brusc (si neasteptat) intr-o discutie; a intra (brusc) in vorba.
5. A se ivi pe neasteptate; a rasari. ♢ Expresie A sari in ochi = a fi evident. II. (Despre lucruri)
1. A se deplasa brusc si cu putere in sus, de obicei sub impulsul unor forte din afara. ♢ Expresie A sari in aer = a se distruge, a se preface in bucati (in urma unei explozii). ♦ Prin specializare: (Despre obiecte elastice) A se ridica brusc in sus in urma unei lovituri, a atingerii unei suprafete dure etcetera Mingea sare.
2. (Cu determinari locale introduse prin prep. „din” sau „de la”).
A-si schimba brusc pozitia, a se desprinde brusc din locul in care a fost fixat. ♢ Expresie A-i sari (cuiva) inima (din loc) = a se speria foarte tare; a se emotiona tare.
A-i sari (cuiva) tandara (sau tafna, mustarul) = a se infuria, a se mania.
A-i sari (cuiva) ochii (din cap) = A) exprima superlativul unei stari de suferinta fizica; B) (in imprecatii si in juraminte) Sa-mi sara ochii daca te mint.
A-si sari din minti = a innebuni.
A-si sari din tatani (sau din balamale, din fire) = a se enerva foarte tare, a se mania. ♦ A tasni, a improsca. [Prez. indicativ si: (popular) sar, sai] – Limba Latina Salire.
Varianta definitie 3: SĂRi verb
1. a salta, (regional) a zaleti. (A - in inaltime.)
2. a salta. (A - peste gard.)
3. verifica cuvantul: escalada.
4. a salta, a topai, (regional) a hopai. (Nu mai - atata!)
5. a se arunca, a se avanta, a se azvarli, a se precipita, a se repezi, a se zvarli, (popular) a se chiti, (Transilvania) a se aiepta. (- pe cal si porneste in goana!)
6. a se arunca, a se azvarli, a se napusti, a navali, a se precipita, a se repezi, a tabari, a se zvarli, (rar) a se prabusi, (invechit si popular) a cadea, (invechit si reg.) a naduli, a se prapastui, (regional) a iurusi, a naboi, a se naprati, a nooti, a se tovari, (Transilvania) a se aiepta, (Transilvania si Banat) a se supi, (invechit) a se da, a nabusi, a navrapi, a se slobozi. (Au - asupra dusmanului.)
7. verifica cuvantul: cadea.
8. verifica cuvantul: omite.
9. verifica cuvantul: improsca.
Varianta definitie 4: Sari verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural sar, 2 singular sari, imperfect 3 singular sarea; conjunctie: prezent 3 singular si plural sara; imper. 2 singular sari; ger. sarind
Varianta definitie 5: A SĂRi sar
1. intranzitiv 1) (despre fiinte, lu-cruri) A se desprinde brusc din loc, deplasandu-se intr-o anumita directie (in sus, in jos, inainte, inapoi, in stanga, in dreapta); a salta. ♢ - peste cal a ingrosa lucrurile; a exagera. - cu gura a) a se amesteca (nepoftit) in vorba; b) a ocari; a batjocori. A-i - cuiva in gat a) a se repezi la cineva pentru a-l imbratisa; b) a manifesta dragoste (exagerata) pentru cineva. A-i - cuiva inainte a se repezi in intampinarea cuiva. Surcica nu sare departe de trunchi se spune despre copii care seamana, mai ales prin unele apucaturi, cu parintii. 2) A veni in graba (pentru a acorda ajutor). ♢ Sariti! Ajutor! 3) A se repezi cu scop agresiv; a se arunca; a ataca. - la bataie. ♢ - in capul cuiva (sau a-i - cuiva in cap) a se napusti asupra cuiva cu vorbe de ocara; a-i face cuiva scandal. 4) A aparea pe neasteptate; a rasari ca din pamant. ♢ - in ochi a fi foarte evident. 5) (despre obiecte prinse de ceva) A se desprinde brusc (din locul pe care il ocupa); a-si schimba momentan pozitia; a se detasa brusc. Usa -t din tatani. ♢ A-i - cuiva inima (din loc) a fi cuprins de o emotie puternica. A-i - cuiva tandara a se infuria. A-i - cuiva ochii (din cap) se spune cand cineva simte o durere fizica acuta, cand musca ceva foarte iute, acru etcetera Sa-mi sara ochii (din cap)! pe cuvant de cinste! - in aer a exploda. Plange de sare camasa de pe el se spune despre cineva, care plange foarte tare. A-si - din minti (sau Fire) a) a-si iesi din minti; a se sminti; b) a se mania peste masura. A-si - din tatani (sau din balamale) a-si pierde rabdarea; a nu mai putea suporta ceva. 6) A se juca zburdand.
2. tranzitiv 1) A traversa printr-un salt. - santul. 2) A trece cu vederea (voit sau din greseala). - un alineat. /<lat. salire
Varianta definitie 6: Sari substantiv feminin plural (reg.; in loc adverb ) de-atatea sari = de atatea ori; adesea.
Varianta definitie 7: Sari (sar, sarit), verb –
1. A iesi, a se prezenta, a aparea; se zice mai ales despre animalele care apar in fate vinaturului. –
2. A tisni, a erupe, a se naste. –
3. A salta, a se inalta, a se ridica. –
4. A topai, a face salturi. –
5. A trece peste, a depasi un obstacol. –
6. A omite un pasaj in lectura. –
7. A alerga, a veni in goana. –
8. A veni in ajutor. –
9. A interveni, a se interpune. –
10. A fecunda, a goni. – Mr. sar, sarire, megl. sar, sariri.
Limba Latina salῑre (Puscariu 1516; REW 7540), conform limba italiana salire, prov., cat. sallir, franceza saillir, sp. salir, port. sahir.
Evolutia semantica este normala, conform limba latina saltāre ‹ salĭre; ultimul sens, care nu pare popular, trebuie sa fie o traducere din franceza saillir.
Derivat sare-garduri, substantiv masculin (donjuan; crai); sarita, substantiv feminin (salt; titina); saritor, adjectiv (care sare; serviabil); saritoare, substantiv feminin (cascada); saritura, substantiv feminin (salt); saitoc, substantiv neutru (Munt., salt), probabil de la forma locala sai ‹ sari.
Conform: rasari, tresari.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.